Δευτέρα 2 Απριλίου 2012

Δηλώσεις Υπουργού ΠΕΚΑ, Γιώργου Παπακωνσταντίνου, στο περιθώριο της συνεδρίασης της Εθνικής Επιτροπής Γεωπληροφορίας



Χάρτης της Μυκόνου όπου αποτυπώνονται τα αυθαίρετα

Ο Υπουργός ΠΕΚΑ, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, στο περιθώριο της συνεδρίασης της Εθνικής Επιτροπής Γεωπληροφορίας, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, έκανε τις ακόλουθες δηλώσεις:
Γ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Κάθε σύγχρονο κράτος, για να δουλέψει σωστά, χρειάζεται οργανωμένη πληροφορία. Πληροφορία για τα οικονομικά και κοινωνικά του δεδομένα. Γεωπληροφορία για τα χωρικά του δεδομένα που επιτρέπει να ξέρουμε ποΎ γίνονται οικονομικές δραστηριότητες, ποια είναι τα όρια των δασών μας, πού μπορούν να αναπτυχθούν οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, πού υπάρχουν αυθαίρετα κτίσματα.

Χάρτης πριν το νόμο 4014/2011, όπου φαίνεται η αποτύπωση περιοχής που έχει δηλωθεί ως αυθαίρετο, ενώ στην πραγματικότητα δεν υπάρχει κάτι

Σήμερα, η 2η συνεδρίαση της Εθνικής Επιτροπής Γεωπληροφορίας κάνει ένα πολύ μεγάλο βήμα, «ανοίγει» τα δεδομένα αυτά στους πολίτες. Κι έτσι βοηθάει να προστατευτεί το περιβάλλον, βοηθάει στη διαφάνεια, βοηθάει οι επενδυτές να ξέρουν πού και τι μπορούν να κάνουν.
Και θέλω να σας δώσω έναν παράδειγμα της δουλειάς που έχει γίνει, που δείχνει πόσο χρήσιμα είναι αυτά τα γεωχωρικά δεδομένα. Για πρώτη φορά, έχουμε στη χώρα καταγεγραμένα όλα τα δηλωμένα αυθαίρετα που υπάρχουν σε κάθε περιοχή (http://goo.gl/vkD6E).
Για πρώτη φορά, έχουμε εικόνα για ένα νησί - αυτό το νησί τυχαίνει να είναι η Μύκονος - υπάρχουν τα δηλωμένα αυθαίρετα παντού για να ξέρει ο Έλληνας πολίτης (http://goo.gl/L7Cyp).
Για πρώτη φορά έχουμε τη δυνατότητα να ξέρουμε πού σε ένα δάσος έχει χτιστεί ένα αυθαίρετο και έτσι μπορούμε να πάμε και να εξαντλήσουμε όλα τα όρια του νόμου εφόσον μέσα στα δάση απαγορεύονται τα αυθαίρετα (http://goo.gl/6dmYa).
Για πρώτη φορά, υπάρχει η δυνατότητα να συγκρίνουμε φωτογραφίες, πριν και μετά την εφαρμογή του νέου νομοθετικού πλαισίου, την «κόκκινη γραμμή», έτσι ώστε να γνωρίζουμε πότε έχουν γίνει αυθαίρετα, μετά τηνέναρξη του νέου νόμου (http://goo.gl/ZSNad).
Είναι εξαιρετικά σημαντική πληροφορία, που για πρώτη φορά μας δίνει τη δυνατότητα να χαράξουμε μια πραγματική «κόκκινη γραμμή» στην αυθαιρεσία, να εφαρμόσουμε τους νόμους του κράτους. Υπάρχει η τακτοποίηση των αυθαιρέτων από το νόμο και υπάρχει και η εφαρμογή του νόμου, για όσους δεν έχουν δηλώσει τα αυθαίρετα ή όσους έχουν αυθαίρετα σε περιοχές, οι οποίες δεν μπορούν να τακτοποιηθούν.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Είναι επικαιροποιημένοι οι χάρτες αυτοί σε σχέση με τα αυθαίρετα τα οποία έχουν αναγερθεί κακώς;
Γ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Ναι, έχουμε ξεκινήσει με επιλεγμένες περιοχές, όπου ξέρουμε ότι υπάρχει μεγάλη συγκέντρωση αυθαιρέτων.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Σε περιοχές ευαίσθητες;
Γ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Ναι, είναι σε νησιά.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Θέλετε να μας πείτε σε ποια;
Γ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Είναι νησιά όπως είναι η Μύκονος, η Σαντορίνη, η Ρόδος και συνεχίζουμε και σε άλλες περιοχές της χώρας, όπου υπάρχει παρόμοια συγκέντρωση αυθαιρέτων. Στόχος μας είναι μια πλήρης εικόνα όλης της χώρας, ακριβώς πριν την εφαρμογή του νόμου, από δορυφορικές εικόνες, ώστε να τη συγκρίνουμε με τη σημερινή εικόνα και έτσι να ξέρουμε ποια νέα αυθαίρετα έχουν ανεγερθεί.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Τις εικόνες αυτές τις έχετε πάρει από το Google; Πως έχουν έρθει στα χέρια σας;
Γ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Όχι, δεν είναι απλώς από το Google, έχουν προέλθει από ετιαρείες οι οποίες εξειδικεύονται στα ζητήματα αυτά.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ξεκινήσατε και διαπιστώσατε ότι υπάρχει ένας αριθμός αυθαιρέτων που χτίστηκε μετά την εφαρμογή της τακτοποίησης που σημαίνει φρέσκα αυθαίρετα με την προοπτική αυτοί που τα έχτισαν να τα βάλουν στην τακτοποίηση. Τι θα κάνετε; Και πότε θα το κάνετε;
Γ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Έχουμε ήδη σε συγκεκριμένες περιοχές συγκεκριμένα παράδειγμα, όπως στη Μύκονο, όπου έχουν γίνει επανειλημμένα έφοδοι της Ειδικής Υπηρεσίας Περιβάλλοντος. Έχουμε σταματήσει την κατασκευή οικοδομών κι έχει εμπλακεί κι ο εισαγγελέας. Άρα, θα εξαντλήσουμε όλα τα περιθώρια του νόμου, για να σταματήσει η ανέγερση αυτών
των κατασκευών και στη συνέχεια να προχωρήσουμε και σε κατεδάφιση.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Δηλαδή πότε το βλέπετε αυτό χρονικά να γίνει; Δηλαδή θα δούμε μπουλντόζα να πηγαίνει;
Γ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Η διαδικασία έχει ήδη ξεκινήσει. Ξέρετε ότι έχουμε για πρώτη φορά κάνει κατεδαφίσεις αυθαιρέτων σε ευαίσθητες περιοχές, όπως είναι παραλίες στην Πελοπόννησο, που δεν ήταν μεν κατοικημένα, αλλά αποτελούσαν και κίνδυνο για τους πολίτες απελευθερώνοντας ακτές.
Θα συνεχίσουμε. Είναι μια δύσκολη διαδικασία, αυτή των κατεδαφίσεων. Είναι μια διαδικασία, η οποία έχει πάρα πολλές νομικές και επιχειρησιακές δυσκολίες. Όμως, οι υπηρεσίες σε συνεργασία με τις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις θα προχωρήσουν με ένα πρόγραμμα, το οποίο καλύπτει όλη την Ελλάδα.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Υπάρχει χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης των χαρτών;
Γ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Οι χάρτες θα ολοκληρωθούν μέσα στους επόμενους μήνες και έτσι θα έχουμε μια εικόνα του μεγαλύτερου μέρους της Ελληνικής Επικράτειας. Για εμάς, είναι πολύ σημαντικό για να κάνουμε πράξη ότι βάζουμε «κόκκινη γραμμή» στην αυθαιρεσία.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Υπουργέ, υπάρχει μια επιφύλαξη, μια συστολή και μια αδυναμία της πλειονότητας του κόσμου να πάει να ενταχθεί στη ρύθμιση της τακτοποίησης. Έχουν πάει γύρω στις 300 χιλιάδες και έχουν ενταχθεί στη ρύθμιση των αυθαιρέτων. Ένα πρόβλημα, ένας λόγος είναι ότι είναι υψηλά τα πρόστιμα για κάποιους, για πολύ κόσμο επειδή έχουν πέσει και άλλα πράγματα τώρα. Σκέφτεστε κάπως να διευκολύνεται αυτή τη συμμετοχή; Παράταση δηλαδή;
Γ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Γνωρίζετε ότι το Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής έχει ανταποκριθεί, μειώνοντας δραστικά τα πρόστιμα και δίνοντας περισσότερο χρόνο, ώστε ο κόσμος να ανταποκριθεί, γιατί γνωρίζουμε ότι υπάρχει πραγματικό πρόβλημα.
Από την άλλη μεριά, δεν μπορούμε να πάμε σε μια κατάσταση να κινδυνεύει ο ίδιος ο νόμος από χαρακτηριστικά που πλέον δεν θα μπορεί να είναι και σύμφωνος με τις επιταγές του Συμβουλίου της Επικρατείας.
Άρα, υπάρχουν κάποια όρια, τα οποία δεν μπορούμε να υπερβούμε και κάνουμε ό,τι μπορούμε μέσα σε αυτά τα όρια.
Ευχαριστώ πολύ.  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου