Το αν θα έχει αποτέλεσμα όλο αυτό, θα φανεί σε βάθος χρόνου. Στην παρούσα φάση, τα μέλη της ομάδας που μετείχαν στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα κλειστού στίβου της Κωνσταντινούπολης είχαν την ευκαιρία να μεταφέρουν στο ελληνικό Κοινοβούλιο, μέσω της Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων, τα προβλήματα και τις ανησυχίες τους για το σήμερα και το αύριο του ελληνικού στίβου. Παράλληλα τους θύμισαν πως τέτοιες συζητήσεις πρέπει να γίνονται πριν το πρόβλημα έρθει στην επιφάνεια! Ο παγκόσμιος πρωταθλητής του ύψους Δημήτρης Χονδροκούκης, ο τέταρτος στο ίδιο αγώνισμα Κώστας Μπανιώτης και ο έβδομος στο επί κοντώ Κώστας Φιλιππίδης είχαν την ευκαιρία να μιλήσουν για τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν στην προπόνηση τους, για την έλλειψη κινήτρων στον
αθλητισμό, αλλά και για τις αθλητικές εγκαταστάσεις. Η πρόεδρος της Επιτροπής Χρύσα Αράπογλου και οι παρευρισκόμενοι βουλευτές, αφού άκουσαν τους προσκεκλημένους τους, δεσμεύθηκαν να φέρουν στην Βουλή πριν αυτή κλείσει για τις εκλογές τόσο το θέμα του Αγίου Κοσμά, όσο και των κινήτρων.
“Είναι πολλά από τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι αθλητές μας θα μπορούσαν να λυθούν με ελάχιστο κόστος. Ζήτησα ήδη να πάρουμε τους ξενώνες του ΟΑΚΑ και αν χρειαστεί να ανακαινιστούν με κόστος του ΣΕΓΑΣ. Για τον Αγιο Κοσμά, καταρχήν ζητούμε να μην χαθούν οι εγκαταστάσεις. Μια άλλη πρόταση που κάνουμε είναι να μεταφερθούν οι αθλητικές εγκαταστάσεις και οι ξενώνες μέσα στις ίδιες εκτάσεις του ελληνικού ή σε χώρο στο Μοσχάτο”, είπε ο πρόεδρος του ΣΕΓΑΣ Βασίλης Σεβαστής.
Για τις δυσκολίες που αντιμετώπισε ως μαθητής, αλλά και για το πως βιώνει σήμερα τον πρωταθλητισμό, μίλησε ο Δημήτρης Χονδροκούκης: “Από τότε που το Καραϊσκάκης πέρασε στα χέρια του Ολυμπιακού ο Αγιος Κοσμάς απέμεινε το μόνο στάδιο για να καλύψει τις ανάγκες αθλητών και σωματείων της ευρύτερης περιοχής του Πειραιά και του Ελληνικού. Οι συνθήκες εκεί δεν είναι καλές. Η πρόσβαση δεν είναι εύκολη, η συντήρηση των εγκαταστάσεων περιορισμένη, το καλοκαίρι δεν έχει κλιματισμό και το χειμώνα θέρμανση. Υπάρχει μεγάλη ανησυχία για το τι θα γίνει με τον Αγιο Κοσμά. Σε μια πρόσφατη συνάντηση που είχα με τον Δήμαρχο Πειραιά μου είπε πως θα γίνει προσπάθεια δημιουργίας κέντρου στον Πειραιά”, είπε αρχικά ο 24χρονος και συμπλήρωσε: “Είχα την τύχη να γυμνάζομαι με τον πατέρα μου και έτσι προσαρμόζαμε πάντα το πρόγραμμα μου ανάλογα με τις ανάγκες του σχολείου. Πηγαίναμε για προπόνηση 10 το βράδυ. Αν δεν γυμναζόμουν με τον πατέρα μου ίσως και να μην άντεχα. Αλλα παιδιά για αυτούς τους λόγους εγκαταλείπουν τον αθλητισμό. Τώρα που είμαι στο Πανεπιστήμιο το διάστημα της εξεταστικής έχω αγώνες. Κάποιος θα μπορούσε να λύσει το πρόβλημα. Από εκεί και πέρα καταργήθηκαν τα κίνητρα. Και δεν μιλάω μόνο για τα οικονομικά. Κάνω έκκληση στην πολιτεία να δει από την αρχή το θέμα των κινήτρων”.
“Θα μιλήσω κυρίως σαν γονιός. Κάποια στιγμή ο Δημήτρης δέχθηκε υποτροφία από αμερικάνικο πανεπιστήμιο. Τότε τον κράτησα στην Ελλάδα για να συνεχίσει να γυμνάζεται. Το 2008 που τραυματίστηκε μετάνιωσα για εκείνη μου την απόφαση. Αυτό το παιδί κάποια στιγμή θα τελειώσει τις σπουδές του και θα θελήσει να συνεχίσει στο εξωτερικό. Τι θα τον κρατήσει στην Ελλάδα;” ήταν τα λόγια του Κυριάκου Χονδροκούκη.
Ο Κώστας Φιλιππίδης επισήμανε την ανάγκη που υπάρχει, η πολιτεία να σταθεί ουσιαστικά στους αθλητές: “Με αφορμή τις δηλώσεις του γγΑ Πάνου Μπιτσαξή θέλω να πω ότι οι επιτυχίες μας δεν είναι ουρανοκατέβατες, είναι αποτέλεσμα της τρέλας μας. Με τα χρήματα που παίρνω από το ΣΕΓΑΣ πρέπει να ζήσω και να κάνω προετοιμασία για να είμαι έτοιμος για τις υποχρεώσεις μου. Θα έπρεπε να έχω διοριστεί εδώ και τρία χρόνια, όμως κάτι τέτοιο δεν έγινε. Ολα αυτά θα πρέπει να τεθούν και να λυθούν από την πολιτεία. Οι προπονητές ένα χρόνο τώρα είναι απλήρωτοι, πως θα μείνουν δίπλα μας; Πως θα μας βοηθήσουν; Όσο για τις εγκαταστάσεις, το ΟΑΚΑ όλο το χειμώνα δεν είχε θέρμανση και ζεστό νερό, η οροφή στάζει. Ολα αυτά δεν είναι αποτέλεσμα στήριξης”.
Στην ανάγκη να στηριχθεί ο αθλητισμός σε βάθος, στάθηκε ο Κώστας Μπανιώτης : “Αν δεν είχε έρθει το χρυσό μετάλλιο του Δημήτρη μάλλον δεν θα είμαστε εδώ. Βρισκόμαστε πέντε μήνες από τους Ολυμπιακούς Αγώνες και συζητάμε τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε. Αυτή η κουβέντα θα έπρεπε να είχε γίνει πολύ καιρό νωρίτερα. Τώρα μπορούμε να συζητήσουμε για το πως θα στηριχθεί ο αθλητισμός ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων του 2020. Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν αθλητικά σχολεία, έχουν κοπεί τα κίνητρα και το εκπαιδευτικό σύστημα δεν βοηθάει τον αθλητισμό. Εμείς είμαστε περαστικοί, ο αθλητισμός όμως θα υπάρχει πάντα, αυτό που οφείλουμε να κάνουμε είναι να τον συνεχίσουμε”.
Από την πλευρά του, ο Γιώργος Τσούγκος, είπε: “Πρέπει να διαμορφώσουμε πολίτες με συνείδηση. Ο αθλητισμός, ο πολιτισμός και η παιδεία είναι αξίες τις οποίες πρέπει να μεταφέρουμε στα παιδιά.
Η ομοσπονδία δεν γνωρίζει πότε θα λάβει χρήματα από την πολιτεία προκειμένου να κάνει τον προγραμματισμό της και εμείς με την σειρά μας δεν μπορούμε να κάνουμε τη δουλειά μας. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να κάνουμε αυτά που πρέπει όχι τη στιγμή που πρέπει, αλλά όταν υπάρχουν λεφτά. Υπάρχουν και ζητήματα που δεν στοιχίζουν, όπως οι αποσπάσεις, οι οποίες καθυστερούν γιατί δεν υπάρχει βούληση. Το ζήτημα των ξενώνων του ΟΑΚΑ είναι εξίσου σημαντικό. Δεν είναι δυνατόν να υπολειτουργεί ένα κέντρο όπως το ΟΑΚΑ”.
Προτάσεις για το πως θα στηριχθεί ο αθλητισμός, έκανε ο προπονητής της Έλενας Φιλάνδρα, Χρήστος Παπαχρήστος: “Οταν ήμουν αθλητής κατάφερα να αγωνίζομαι σε υψηλό επίπεδο για πολλά χρόνια, γιατί υπήρχαν κίνητρα που μας επέτρεπαν να μείνουμε στον αθλητισμό. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν τρεις άξονες πάνω στους οποίους πρέπει να κινηθεί η πολιτεία για να βοηθήσει τον αθλητισμό. Καταρχήν να λύσει το πρόβλημα που υπάρχει με τις μεταγραφές αθλητών – φοιτητών από Πανεπιστήμια της επαρχίας στα Κέντρα , να διευκολύνει τα παιδιά που εργάζονται στο δημόσιο και να ρίξει το βάρος της στις αθλητικές εγκαταστάσεις”.
Από την πλευρά του ο εθνικός προπονητής Δημήτρης Ευαγγελόπουλος είπε: “Πραγματικά δεν ξέρω τι να πω στα παιδιά. Οι δυσκολίες είναι πολλές. Την προίκα του 2004 την αφήσαμε στην μοίρα μας. Κάνω έκκληση στην πολιτεία προκειμένου να πάρουμε πίσω τους ξενώνες του ΟΑΚΑ και να βρεθεί λύση στον Αγιο Κοσμά”.
Εγκληματική χαρακτήρισε την στάση της κυβέρνησης στο θέμα του Αγίου Κοσμά, ο Γιώργος Λιάνης: “Είναι ντροπή η πολιτεία να κλείνει τον Αγιο Κοσμά. Λυπάμαι για όλα όσα ακούω για τις συνθήκες προπόνησης για την κατάσταση στο ΟΑΚΑ, εκεί όπου οι ΠΑΕ δεν πληρώνουν για τις ζημιές που προκαλούν οι οπαδοί τους”.
Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Σάββας Εμινίδης, σχολίασε: “Σας καλέσαμε για να ακούσουμε όλα σας τα προβλήματα και με τη σειρά μας να προσπαθήσουμε να λύσουμε ορισμένα από αυτά. Καταβάλλουμε προσπάθεια προκειμένου κάποια από αυτά να ξεπεραστούν άμεσα. Καταφέραμε πριν λίγο διάστημα να εξασφαλίσουμε στα παιδιά που δουλεύουν στο δημόσιο και ανήκουν στην προολυμπιακή ομάδα, άδεια με αποδοχές από τις υπηρεσίες τους, προκειμένου να κάνουν προετοιμασία”.
Ο Γιάννης Ιωαννιδης είπε: “Ο νόμος για την μεταγραφή αθλητών από πανεπιστήμια της επαρχίας σε κέντρα υψηλού αθλητισμού έχει περάσει, πρέπει να ερευνηθεί γιατί δεν εφαρμόζεται. Θα γίνει προσπάθεια για αλλαγή του Νόμου για τα κίνητρα”.
Στη σωτηρία των εγκαταστάσεων του Αγίου Κοσμά, στάθηκε ο βουλευτής του Σύριζα Τάσος Κουράκης: “Όχι μόνο εμείς, αλλά και ο ΣΕΓΑΣ πρέπει να καταβάλει αίτημα στην κυβέρνηση ώστε οι εγκαταστάσεις του Αγίου Κοσμά να εξαιρεθούν από την παραχώρηση του ελληνικού. Δεν έχουμε πολλές μέρες για να το πετύχουμε αυτό. Πρέπει όμως να γίνει πριν κλείσει η Βουλή. Πρέπει το κέντρο να σωθεί'.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου