Με περισσή ευκολία παραδέχθηκε ο αρμόδιος επί των εσόδων αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Παντελής Οικονόμου, ότι με το νέο φορολογικό νομοσχέδιο καταργούνται οι φοροαπαλλαγές και αντικαθίστανται από επιδόματα!
Αν και οι ανακοινώσεις του κ. Οικονόμου δεν μπορεί να θεωρηθεί ότι δεσμεύουν το επόμενο οικονομικό επιτελείο, είναι ενδεικτικές των συζητήσεων που έχουν προηγηθεί τόσο σε επίπεδο υπηρεσιακών παραγόντων του υπουργείου Οικονομικών όσο και των διαβουλεύσεων με τη Τρόικα, που περιμένει τον Ιούνιο τις επίμαχες διατάξεις.
Με βάση το Νέο Μνημόνιο και τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η κυβέρνηση, με το φορολογικό νομοσχέδιο θα πρέπει να εξαλειφθούν φοροαπαλλαγές και προνομιακά φορολογικά καθεστώτα όπως ο χαμηλότερος κατά 30% ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου. Ωστόσο, μέχρι τώρα ουδείς είχε βγει να δηλώσει ότι αυτή η πρόβλεψη του Μνημονίου θα ακολουθηθεί κατά γράμμα, με αποτέλεσμα την επιβάρυνση εκατομμυρίων φορολογούμενων, που ήδη στις φετινές φορολογικές δηλώσεις θα δουν τον αναλογούντα φόρο να εκτινάσσεται στα ύψη λόγω του "ψαλιδίσματος" των απαλλαγών κατά 50%.
Τι σημαίνει πρακτικά η μάλλον κυνική δήλωση του Παντελή Οικονόμου, ο οποίος συμπλήρωσε μάλιστα ότι η απευθείας επιδότηση είναι προτιμότερη για τους ενδιαφερόμενους επειδή δεν θα... περιμένουν το όφελος των φοροαπαλλαγών κατά την εκκαθάριση; Ότι από την επόμενη χρονιά δεν θα υπάρχουν οι έστω κουτσουρεμένες εκπτώσεις για δαπάνες που αφορούν στους τόκους στεγαστικών δανείων α΄ κατοικίας, στα δίδακτρα, στα ασφάλιστρα ζωής ακόμα και στα ενοίκια κύριας ή φοιτητικής κατοικίας.
Αντί αυτών, που αφορούν λίγο ως πολύ το σύνολο των φορολογούμενων (τα στοιχεία του ΚΕΠΥΟ δείχνουν ότι στις
δηλώσεις του 2010 έκαναν χρήση των γενικών απαλλαγών περίπου 7 εκατομμύρια φορολογούμενοι και των ειδικών περίπου 8 εκατομμύρια με κόστος για τον Προϋπολογισμό περίπου 2 δισ ευρώ), η "πρόταση" της Τρόικας είναι να προβλεφθούν απευθείας ενισχύσεις, επιδόματα δηλαδή, φυσικά μόνο για εκείνες τις ομάδες φορολογούμενων που ανήκουν στα χαμηλότερα εισοδήματα, με ανοικτό βέβαια το πώς θα προσδιοριστεί το "χαμηλό" εισόδημα.
Σε μια τέτοια περίπτωση, το σκηνικό που θα διαμορφωθεί για εκατομμύρια φορολογούμενους, που θεωρητικά ανήκουν στη "μεσαία" κατηγορία εισοδημάτων, θα είναι εφιαλτικό, καθώς στις περικοπές των μισθών τους θα προστεθούν οι επιβαρύνσεις τόσο από τις αλλαγές που έρχονται στην άμεση φορολογία όσο και στην έμμεση φορολογία. Στην άμεση φορολογία επιβαρύνσεις δεν θα φέρει μόνο η κατάργηση των φοροαπαλλαγών αλλά και οι αλλαγές που έρχονται στα φορολογικά κλιμάκια (όσο λιγότερα τόσο μεγαλύτερες οι επιβαρύνσεις), ενώ στην έμμεση φορολογία το πρώτο σοκ θα υποστούν τα νοικοκυριά από τη πλήρη εξίσωση των ΕΦΚ στο πετρέλαιο θέρμανσης τον επόμενο Οκτώβριο, ενώ εάν επιβεβαιωθούν τα σενάρια περί ενοποίησης των συντελεστών ΦΠΑ, τότε δεκάδες είδη ευρείας κατανάλωσης στη καλλίτερη περίπτωση θα μεταταχθούν σε υψηλότερο συντελεστή.
Το... κερασάκι στη τούρτα θα είναι οι αλλαγές στη φορολογία των ακινήτων, οι οποίες θεωρητικώς θα είναι δημοσιονομικά ουδέτερες, αλλά ουδείς μπορεί να παραβλέψει το ότι οι όποιες αλλαγές έρθουν στο σύστημα των αντικειμενικών αξιών, θα συμπαρασύρουν όλους τους φόρους κατοχής και μεταβιβάσεων, γεγονός που απαιτεί ανάλογη ελάφρυνση στους σχετικούς συντελεστές προκειμένου να μη προκληθούν επιβαρύνσεις- μαμούθ...Γιώργος Παππούς
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου