Δευτέρα 12 Δεκεμβρίου 2011

Πώς θα καλύψουν Κύπρου και Marfin το κεφαλαιακό έλλειμμα των 3.531 δισ. ευρώ



Του ΓΙΑΝΝΗ ΣΕΪΤΑΝΙΔΗ
Η Τράπεζα Κύπρου και η Marfin Popural Bank υπό φυσιολογικές συνθήκες δεν θα δυσκολευτούν να καλύψουν μέχρι τον Ιούνιο του 2012 το κεφαλαιακό έλλειμμα των 3,531 δις. ευρώ, που προέκυψε από την αναθεωρημένη άσκηση κεφαλαίου της Ευρωπαϊκής Αρχής Τραπεζών.
Το μαξιλαράκι των μετατρέψιμων αξιογράφων ενισχυμένου κεφαλαίου (ΜΑΕΚ) επιτρέπει και στις δύο τράπεζες να καλύψουν μεγάλο μέρος της διαφοράς. Τα ΜΑΕΚ αποτελούν τμήμα των πρωτοβάθμιων κεφαλαίων κάθε τράπεζας, σύμφωνα με τη Βασιλεία ΙΙΙ και προστίθενται για να πιαστεί ο στόχος του 9% για το Cor Tier 1 μέχρι τον Ιούνιο, χωρίς να μετατραπούν σε μετοχικό κεφάλαιο.
Η διαδικασία που αποφάσισε το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο με την απόφαση της 26ης Οκτωβρίου 2011, απαιτεί όπως οι τράπεζες ενισχύσουν την κεφαλαιακή τους θέση, με τη δημιουργία αποθέματος κεφαλαίου, ώστε ο δείκτης των κύριων βασικών πρωτοβάθμιων κεφαλαίων τους να φτάσει το 9% μέχρι το τέλος Ιουνίου του 2012. Δεν προβλέπει, δηλαδή, στην παρούσα φάση αύξηση μετοχικού κεφαλαίου. Απαιτεί από τις τράπεζες τη δημιουργία προσωρινού κεφαλαιακού αποθέματος, που να αντικατοπτρίζει την αποτίμηση του κυβερνητικού χρέους, το οποίο βρίσκεται στην κατοχή των τραπεζών σε τρέχουσες τιμές αγοράς. Επίσης το κεφαλαιακό απόθεμα δεν προορίζεται για να καλύψει ζημιές από κρατικό χρέος. Οι ακριβείς κεφαλαιακές ανάγκες και οι όποιες ανάγκες ανακεφαλαιοποίησης θα προκύψουν μετά την ολοκλήρωση του PSI για την Ελλάδα.
Η ΕΑΤ στον υπολογισμό του ελλείμματος δεν έλαβε υπόψη υφιστάμενα μετατρέψιμα αξιόγραφα ενισχυμένου κεφαλαίου, ύψους 1 δισ. ευρώ. Το ποσό αυτό μπορεί να ανέβει κατά περίπου 800 εκατ. ευρώ, καθώς η Marfin Popular Bank προχωρά στη μετατροπή παλαιότερων ομολόγων σε ΜΑΕΚ.  Σε επίπεδο των διαδικασιών, η Τράπεζα Κύπρου είναι ένα βήμα μπροστά, καθώς έχει ήδη λάβει αποφάσεις, σε επίπεδο γενικής συνέλευσης, για την κεφαλαιακή της ενίσχυση. Η Marfin Popular Bank οφείλει να ανακοινώσει το πλάνο της μέσα στις επόμενες έξι εβδομάδες, έως τις 20 Ιανουαρίου, καταληκτική ημερομηνία που έχει τεθεί από την Κεντρική Τράπεζα για την υποβολή σχεδίων ενίσχυσης των κεφαλαίων.
H Ευρωπαϊκή Αρχή Τραπεζών πραγματοποίησε την αναθεωρημένη άσκηση με βάση τα αποτελέσματα εννιαμήνου, ενώ η αρχική άσκηση (η οποία ανακοινώθηκε στις 27 Οκτωβρίου μετά τη σύνοδο κορυφής) είχε γίνει με βάση τα στοιχεία εξαμήνου. Στη νέα άσκηση, ο λογαριασμός ανεβαίνει και για τις δύο τράπεζες.
Η Τράπεζα Κύπρου έχει έλλειμμα κεφαλαίων ύψους 1.560 δις. ευρώ ή 5,93% των σταθμισμένων στοιχείων ενεργητικού (έναντι  1.472 εκατ. ευρώ τον Οκτώβριο). Η ίδια η τράπεζα σημείωσε ότι λαμβάνοντας υπόψη τις υφιστάμενες εκδόσεις μετατρέψιμων αξιογράφων εγγυημένου κεφαλαίου ύψους 887 εκατ. ευρώ, το κεφαλαιακό έλλειμμα που απομένει να καλυφθεί είναι ύψους 673 εκατ. ευρώ. Η τράπεζα έκανε γνωστό ότι σκοπεύει να το καλύψει μέσα από την αναμενόμενη ολοκλήρωση της έκδοσης δικαιωμάτων προτίμησης ύψους 396 εκατ. ευρώ, τα κέρδη που θα προκύψουν μέχρι το χρονικό διάστημα τον Ιούνιο του ’12 και την αποτελεσματική διαχείριση των σταθμισμένων στοιχείων ενεργητικού.
Το έλλειμμα κεφαλαίου για την Marfin Popular Bank ανέρχεται σε 1.971 δις. ευρώ ή 7,06% των σταθμισμένων στοιχείων ενεργητικού (έναντι 2.116 δις. ευρώ τον Οκτώβριο). Η τράπεζα σε ανακοίνωσή της δεν παρείχε ένα σαφές σχέδιο ενίσχυσης του κεφαλαίου και περιορίστηκε να αναφέρει ότι θα το παρουσιάσει μέχρι τις 20 Ιανουαρίου. Ωστόσο στην ανακοίνωση που είχε εκδώσει η Marfin Popular Bank τον Οκτώβριο (μετά την πρώτη κεφαλαιακή άσκηση) είχε αναφερθεί σε ενέργειες ενίσχυσης των κεφαλαιακών της αποθεμάτων, όπως η ολοκλήρωση της ήδη εγκεκριμένης ανταλλαγής Αξιόγραφων Ενισχυμένου Κεφαλαίου μέχρι ποσού 738 εκατ. ευρώ, η έκδοση μετατρέψιμου ομολογιακού δανείου 660 εκ. ευρώ (εκ των οποίων 65 εκ. ευρώ έχουν ήδη εκδοθεί), η αναγνώριση ποσού ύψους 165 εκ. ευρώ από αναβαλλόμενη φορολογία και 600 εκατ. ευρώ από άλλες ενέργειες (εσωτερική ενίσχυση της κεφαλαιακής βάσης μέσω της οργανικής κερδοφορίας μέχρι τα μέσα του 2012 – πρόγραμμα απομόχλευσης σταθμισμένων στοιχείων ενεργητικού). 
Τα ποσά που έχουν ανακοινώσει και οι δύο τράπεζες βγαίνουν.
Πέρα από τις ανωτέρω κινήσεις, η Τράπεζα Κύπρου έχει ανακοινώσει ότι θα προχωρήσει σε άντληση επιπλέον ρευστότητας με την έκδοση καλυμμένων ομολογιών ύψους 2 δις ευρώ μέχρι τα μέσα του πρώτου τριμήνου. Το 1 δις. ευρώ θα αντληθεί εντός του Δεκεμβρίου. Σε ανάλογη έκδοση αναμένεται να προβεί και η MPB.
Πρόσθετο εργαλείο ενίσχυσης της ρευστότητας αποτελεί η ανακοίνωση από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα της διενεργείας δύο συμπληρωματικών πράξεων μακροπρόθεσμης αναχρηματοδότησης (LTROs). Επίσης η ΕΚΤ θα χαλαρώσει τους κανονισμούς για τις εγγυήσεις που δέχεται στην παροχή ρευστότητας και θα μειώσει τον συντελεστή υποχρεωτικών ελάχιστων αποθεματικών στο 1% από 2%.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου