Τετάρτη 14 Δεκεμβρίου 2011

Οι «Ράδιο Αρβύλα», η Σαρδέλα, οι κότες και η ΑΓΝΟΙΑ



11.12.2011 - 22:59
Αν και φιλόζωοι οι παρουσιαστές της εκπομπής του ΑΝΤ1 «Ράδιο Αρβύλα» έπραξαν το ίδιο ακριβώς σφάλμα, στο οποίο είχε πέσει και ο Λάκης Λαζόπουλος τον περασμένο Μάιο, κάνοντας χαβαλέ με τα όσα έλεγε ο πτηνοπαραγωγός των Μεγάρων, ο οποίος ήταν καλεσμένος στην εκπομπή του ΜΕGA Σαββατοκύριακο.
Ο συγκεκριμένος πτηνοτρόφος εξηγούσε στους δημοσιογράφους Ιορδάνη Χασαπόπουλο και Μανώλη Αναγνωστάκη για τις υπερβολικές απαιτήσεις της Ε.Ε. σχετικά με τις συνθήκες διαβίωσης των κοτόπουλων που εκτρέφονται και μάλιστα όλα αυτά εν μέσω οικονομικής κρίσης. Ο πτηνοτρόφος από τα Μέγαρα τόνισε – αφού δεν είχε ουσιαστικά αντίλογο – ότι «οι κότες είναι μια χαρά και κακαρίζουν…» και ότι «αυτά είναι παραμύθια για να κονομήσουν κάποιοι», «ζητάνε και τρελά πράγματα, να έχουν κουρνιάστρες, να έχουν γαβάθα για να κάνουν οι κότες αμμόλουτρο, ξύστρες για να ξύνουν τα νύχια τους».
Οι δημοσιογράφοι του MEGA, που προφανώς δεν γνώριζαν την ουσία του θέματος, άφησαν τον πτηνοτρόφο να λέει ό,τι θέλει… Στην ασχετοσύνη τους βασίστηκαν και οι παρουσιαστές του «Ράδιο Αρβύλα», οι οποίοι έκαναν πλάκα για το ποδόλουτρο, που θέλουν οι κότες, και για τις ξύστρες για τα ξύνουν τα... Για να δείτε τι είπαν στην εκπομπή τους στις 5 Δεκεμβρίου 2011 πατήστε εδώ και μετακινήστε το βελάκι στο 12:05''
Ποια είναι η πραγματικότητα
Οι ιδιοκτήτες πτηνοτροφείων είχαν στην διάθεση τους 12 ολόκληρα χρόνια προκειμένου να προσαρμόσουν τις εγκαταστάσεις τους, ώστε οι συνθήκες κάτω από τις οποίες οι κότες, που γεννούν τ’ αυγά, τα οποία όλοι εμείς τρώμε, να μην εξαιρετικά φριχτές! Από τις αρχές του 2012 η 12ετής διορία λήγει και πρέπει όλοι οι πτηνοτρόφοι των κρατών μελών της Ε.Ε. να εφαρμόζουν κάποιους στοιχειώδεις κανόνες ευζωίας, γι’ αυτά τα παραγωγικά πτηνά, τα οποία εκμεταλλεύονται στην κυριολεξία μέχρι θανάτου.
Εδώ και 12 χρόνια οι αυγοπαραγωγοί και στην Ελλάδα, οι οποίοι αντιμετωπίζουν τις κότες ως μηχανές γέννησης αυγών και όχι ως συναισθανόμενα πλάσματα, δεν έκαναν τα απαιτούμενα. Δεν έκαναν τίποτα για τις κότες ούτε στο παρελθόν, που λεφτά υπήρχαν δηλαδή τις εποχές εκείνες, που αυτά τα πλάσματα γεννούσαν «χρυσά» αυγά… Η κατάσταση τώρα είναι εξαιρετικά δύσκολη για το μεγαλύτερο κομμάτι του πληθυσμού στην Ελλάδα, αλλά και οι συνθήκες κάτω από τις οποίες τα πτηνά ζουν, παραμένουν φριχτές.
Όμως αν δεν γνωρίζετε, πως ζουν οι κότες αυτές, με δυο λόγια θα προσπαθήσουμε να σας περιγράψουμε τις συνθήκες, κάτω από τις οποίες αυτά τα πλάσματα παράγουν ένα μέρος της τροφή μας. Το Ελληνικό Ταμείο Μέριμνας Ζώων (GAWF) αλλά και η Πανελλαδική Φιλοζωική και Συντονιστική Ομοσπονδία εξηγούν τι συμβαίνει μέσα στις σύγχρονες πτηνοτροφικές μονάδες, έξω από τις οποίες εμείς οι καταναλωτές δεν μπορούμε να μείνουμε ούτε λεπτό εξαιτίας της μπόχας…
Εκεί οι κότες:
• έχουν στη διάθεσή τους λιγότερο χώρο από αυτόν που καταλαμβάνει ένα περιοδικό μεγέθους Α4. Δηλαδή είναι στοιβαγμένες η μια πάνω στην άλλη, ή μένουν μονίμως μέσα σε κλουβιά
• δεν μπορούν να κουνηθούν ή να απλώσουν τις φτερούγες τους
• τρελαίνονται λόγω στέρησης φυσικών ερεθισμάτων και φυσικού περιβάλλοντος με αποτέλεσμα να μαδάνε τις φτερούγες τους και να τσιμπάνε τις άλλες κότες
• δεν βλέπουν ποτέ το φως της ημέρας
• δεν μπορούν να αναζητήσουν την τροφή τους σκάβοντας στο χώμα
• δεν μπορούν να ζευγαρώσουν
• δεν μπορούν να χτίσουν τη φωλιά τους, ούτε να κλωσήσουν τα αυγά τους
• παθαίνουν κατάγματα λόγω της ακινησίας και τότε σφάζονται
• ζουν πάνω στα ίδια τους τα ούρα και τα περιττώματα
• δεν μπορούν να κυλιστούν στο χώμα
• δεν μπορούν να εκδηλώσουν οποιαδήποτε φυσιολογική συμπεριφορά του είδους τους
Η ευρωπαϊκή νομοθεσία έρχεται τώρα να επιβάλλει – αφού άφησε ένα τεράστιο χρονικό περιθώριο προσαρμογής δηλαδή 12 χρόνια – τους κανόνες εκείνους, ώστε τα ζώα αυτά να μη βασανίζονται αλύπητα για να έχουμε εμείς τα αυγά μας και τα κοτόπουλα στο πιάτο μας. Όχι ότι η κατάσταση θα αλλάξει προς το καλύτερο για τις κότες, αλλά λίγο θα βελτιωθεί.
Δεν μπορεί αυτό το μέτρο να αντιμετωπίζεται λόγο άγνοιας δημοσιογράφων, των παρουσιαστών και των λοιπών διασκεδαστών μόνο με ειρωνείες και χαβαλέ. Η βιομηχανία εκτροφής παραγωγικών ζώων εγκληματεί σε βάρος της φύσης προκειμένου να έχει ο άνθρωπος όλα τα είδη των τροφών στο πιάτο του.
Δεν μπορεί ενώ είμαστε στον 21ο αιώνα να συνεχίζουμε να βασανίζουμε αλύπητα τα ζώα, τα οποία παράγουν ή προορίζονται τα ίδια για το φαγητό μας. Οφείλουμε ως άνθρωποι και ως ανώτερα όντα να αντιμετωπίσουμε τα υπόλοιπα είδη του ζωικού βασιλείου με ηθικότερο τρόπο. Οι παρουσιαστές του «Ράδιο Αρβύλα» «πιάστηκαν» από τις φράσεις του πτηνοτρόφου για να κάνουν σάτιρα σχετικά με τις πρωτοβουλίες και τις προτεραιότητες της Ε.Ε. και της ελληνικής κυβέρνησης.
Όμως οι συνθήκες, που επιφυλάσσει η πτηνοτροφική βιομηχανία για τα πουλερικά είναι φριχτές, και το πρόβλημα εις βάρος των συναισθανόμενων πλασμάτων που αντιλαμβάνονται στον πετσί τους τι σημαίνει πόνος, είναι τεράστιο. Καλή η σάτιρα και ο χαβαλές, αλλά είναι καλύτερο να μιλάμε και γι’ αυτά που ξέρουμε. Αν δεν τα γνωρίζουμε, γινόμαστε εμείς οι γελοίοι της υπόθεσης…
Δικαιώματα δεν έχει μόνο η τετράποδη Σαρδέλα, την οποία τόσο αγαπούν οι παρουσιαστές του «Ράδιο Αρβύλα»…
Διαβάστε επίσης:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου