Κυριακή 20 Φεβρουαρίου 2011

Με επιφυλάξεις το νέο ξεκίνημα στο ΣΥΡΙΖΑ


Χρονοβόρα προμηνύεται η «επανεκκίνηση»στο ΣΥΡΙΖΑ. Προϋποθέσεις θέτει το Μέτωπο Ανατροπής και Αλληλεγγύης. Ακόμη συζητάμε, διευκρινίζει η ΚΟΕ. «Πρώτα πρέπει να λυθούν τα πολιτικά ζητήματα και μετά να πάμε στην οργανωτική συμπύκνωση», δηλώνει στο tvxs.gr ο κ. Γιώργος Σαπουνάς (ΑΠΟ).
Τη διακήρυξη περί «επανεκκίνησης» του ΣΥΡΙΖΑ και «διαμόρφωσης πλαισίου κοινής δράσης»,
κατ’ επιταγή των «κοινωνικών αναγκών», ακολούθησε καταρχάς η διευκρινιστική ανακοίνωση από το Μέτωπο και τον κ. Αλέκο Αλαβάνο, με την οποία τίθεται ως προϋπόθεση για τη θετική έκβαση του εγχειρήματος οι διεργασίες να «κινούνται στην προοπτική της μετωπικής λογικής των πιο πλατιών δυνάμεων, που αντιστρατεύονται την πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και αγωνίζονται για την ανατροπή της κυβέρνησης Παπανδρέου», να «στηρίζονται στη δημοκρατική συμμετοχή των μελών» και να «εντάσσονται στην ευρύτερη συνάντηση όλης της ριζοσπαστικής Αριστεράς».
Ο κ. Σαπουνάς διατυπώνει τα 3 κυριότερα σημεία, τα οποία διαφοροποιούν το Μέτωπο «από τις υφιστάμενες θέσεις όπως αυτές εκφράζονται από άλλες δυνάμεις της αριστεράς», ως εξής:
1. Το ευρώ δεν είναι ταμπού. Αυτή η τοποθέτηση δεν μεταφράζεται αυτομάτως σε δραχμή, αλλά αναδεικνύει ως προτεραιότητα το κοινωνικό κράτος. Εδώ υπάρχει ένα ερώτημα αδιευκρίνιστης γραμμής στο ΣΥΝ, καθώς στο εσωτερικό του υπάρχουν διαφορετικές προσεγγίσεις.
2. Την εναλλακτική λύση και την αριστερή διέξοδο θα τη δώσει η συμμετοχή του λαϊκού παράγοντα. Αυτή είναι η σωστή προτεραιότητα. Σε αυτό το πλαίσιο, κομβικό σημείο το οποίο δεν μπορούμε να προσπεράσουμε, αποτελεί το ερώτημα του υποκειμένου των μελών, δηλαδή της δημοκρατικής συγκρότησης. Συνεπώς, αναγκαία είναι η διοργάνωση Πανελλαδικής Συνδιάσκεψης του ΣΥΡΙΖΑ των μελών του.
3. Όλοι μιλούν για την ενότητα. Πρέπει κανείς να δώσει μεγάλη προσοχή σε αυτό το στόχο και όχι απλώς να τον επικαλείται. Η ενότητα στην δράση και στην πολιτική έκφραση πολιτικών υποκειμένων της αριστεράς αλλά και κυρίως της ευρύτερης κοινωνίας που παλεύει και αντιστέκεται στην κυβερνητική πολιτική του Μνημονίου και της Τρόικας δεν μπορεί να επιτευχθεί με υπαγωγή των υφιστάμενων πολιτικών σχημάτων της αριστεράς του ενός στο άλλο. Είναι μια πιο σύνθετη και βασανιστική διαδικασία με καταλυτικό παράγοντα την ίδια την συμμετοχή της δρώσας κοινωνίας.
Ο ίδιος εκφράζει την εκτίμηση πως, «από καλές προθέσεις, ήταν βιαστική η χρήση του όρου ‘επανεκκίνηση’» και προσθέτει: «πρέπει να αποδείξουμε στην πράξη αν καταφέρνουμε να στηρίξουμε τις κοινωνικές αντιστάσεις και να συνδεθούμε με αυτές».
Στο μεταξύ, η ΚΟΕ έσπευσε να αμφισβητήσει την ανακοίνωση του γραφείου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, με την έννοια ότι αυτή «δεν απηχεί ακριβώς όσα έχουν συμφωνηθεί, ούτε είναι γραμμένη στο πνεύμα των πολύ προσεκτικών βημάτων που πρέπει να γίνουν. Ως ΚΟΕ δεν ρωτηθήκαμε καν για το περιεχόμενο, δεν συμφωνούμε σε πολλές διατυπώσεις, δεν (επανα)ξεκινάμε καλά…».
Με δηλώσεις του στο Βήμα, το στέλεχος της ΚΟΕ Νίκος Γαλάνης, εξηγεί πως «γίνονται συζητήσεις για να δούμε αν μπορούμε να είμαστε μαζί. Δεν είναι επανεκκίνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Εμείς δεν λέμε ότι είμαστε παντρεμένοι ούτε με το Μέτωπο Αλληλεγγύης και Ανατροπής ούτε με το ΣΥΡΙΖΑ. Παρακολουθούμε από κοντά το Μέτωπο, θα παρακολουθήσουμε και τον ΣΥΡΙΖΑ. Είμαστε και με το ΣΥΡΙΖΑ και με το Μέτωπο. Αναζητάμε δρόμους ενότητας και συμπαράταξης που αφορούν το Μέτωπο, την ΑΝΤΑΡΣΥΑ και τον ΣΥΡΙΖΑ».
*Τη διεξαγωγή συναντήσεων διαλόγου για επί μέρους πολιτικά ζητήματα αποφάσισαν ο ΣΥΝ και οι Οικολόγοι Πράσινοι. Προηγήθηκε πρόταση της Κουμουνδούρου για την ανάληψη κοινής δράσης σε τομείς όπως το μεταναστευτικό, η διαχείριση απορριμμάτων και ο λογιστικός έλεγχος του χρέους. Οι Πράσινοι επανέλαβαν ότι δεν έχουν προνομιακούς συνομιλητές και εξέφρασαν το ενδιαφέρον τους για προγραμματικό διάλογο με ευρύτερες κοινωνικές και πολιτικές δυνάμεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου