Πέμπτη 23 Μαΐου 2013

Φρένο στα προνόμια των υπαλλήλων του Κοινοβουλίου


Φραγμός μπαίνει στη δυνατότητα της Βουλής να καθορίζει μόνη «τα του οίκου της», προβλέποντας προνομιακές συνταξιοδοτικές (αλλά και μισθολογικές) ρυθμίσεις για τους υπαλλήλους της.

Φρένο στα προνόμια των υπαλλήλων του Κοινοβουλίου
Η Ολομέλεια του Ελεγκτικού Συνεδρίου σε «κεκλεισμένων των θυρών» διάσκεψη έκρινε -σύμφωνα με πληροφορίες- με πολύ μεγάλη πλειοψηφία ότι είναι αντισυνταγματικές οι διατάξεις του Κανονισμού της Βουλής, που επιτρέπουν στα αρμόδια όργανα του Κοινοβουλίου να ρυθμίζουν κατευθείαν το ύψος των συντάξεων, τα ηλικιακά όρια εξόδου (και άλλα συνταξιοδοτικά ή και μισθολογικά ζητήματα) των υπαλλήλων του.
Ετσι τελειώνει ουσιαστικά ένα προνομιακό καθεστώς του τύπου «Γιάννης κερνά και Γιάννης πίνει», που είχε δώσει στο παρελθόν την ευκαιρία στα όργανα της Βουλής να αυξήσουν τις αποδοχές των υπαλλήλων λίγο πριν από την έξοδό τους από την υπηρεσία σε ποσοστό 15-20%, με αποτέλεσμα τη σημαντική αύξηση των συντάξεων (όπως υπολογίζονταν με τις τελευταίες συντάξιμες αποδοχές).
Ερμηνεύοντας σειρά από συνταγματικές διατάξεις που αφορούν τον Κανονισμό της Βουλής, την κατάσταση των υπαλλήλων της κ.λπ., η Ολομέλεια του Ελεγκτικού Συνεδρίου (ΕΣ) «σπάει» ουσιαστικά ένα κοινοβουλευτικό «άβατο» και βάζει τέλος στο ανέλεγκτο των «εσωτερικών» της Βουλής, που παρέμενε δικαστικά ανέπαφο τουλάχιστον για 100 χρόνια. Στο εξής τα συνταξιοδοτικά των υπαλλήλων (αλλά και τα μισθολογικά) δεν θα καθορίζονται «εσωτερικά» (με πράξεις του προέδρου, της διάσκεψης των προέδρων κ.λπ.), αλλά μόνο με νομοσχέδιο που θα προωθεί ο υπουργός Οικονομικών και αφού προηγουμένως ελέγξει τη συνταγματικότητα των διατάξεών του η Ολομέλεια ΕΣ.
Ετσι «λύνονται» στην πράξη «τα χέρια» του υπουργού Οικονομικών να καταργήσει διάφορες προνομίες, όπως προσπάθησε στο πρόσφατο παρελθόν, αλλά αναγκάστηκε να αποσύρει τη σχετική διάταξη ύστερα από τη δυναμική αντίδραση των υπαλλήλων και την απειλή απεργίας κατά την ψήφιση πρόσφατων μνημονιακών ρυθμίσεων με κατεπείγουσες διαδικασίες.
Το ΕΣ έκανε δεκτή αίτηση αναίρεσης υπέρ του νόμου, που άσκησε ο γενικός επίτροπος Δ. Λασκαράτος, που είχε αντιταχθεί στο προνομιακό καθεστώς, κρίνοντας αντισυνταγματική και αδικαιολόγητη τη διατήρηση υψηλών συντάξεων για τους υπαλλήλους της Βουλής, παρά τα μνημονιακά μέτρα που είχαν περικόψει τις συντάξεις όλων των υπολοίπων.
ΑΛεξανδρος ΑΥΛΩΝΙΤΗσ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου