Τετάρτη 13 Φεβρουαρίου 2013

ΜΕΤΑΝΑΣΤΗΣ ΠΟΥ ΞΥΛΟΚΟΠΗΘΗΚΕ ΑΠΟ ΕΞΙ ΜΑΥΡΟΝΤΥΜΕΝΟΥΣ ΚΑΛΕΣΕ ΤΟΝ ΑΡΙΘΜΟ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑΣ ΡΑΤΣΙΣΤΙΚΩΝ ΕΠΙΘΕΣΕΩΝ

Διάλογος για επιθεώρηση

Του Δημήτρη Αγγελίδη

Σπαστά αγγλικά, αμηχανία και ερωτήσεις που δεν ξεφεύγουν από μια απλή καταγραφή ταυτότητας. Θα μπορούσε να είναι διάλογος από επιθεώρηση. Είναι, δυστυχώς, το απομαγνητοφωνημένο κείμενο αληθινής συνομιλίας έπειτα από κλήση στον πενταψήφιο αριθμό καταγγελίας ρατσιστικών επιθέσεων της Αστυνομίας, αυτόν που ανακοίνωσε πρόσφατα ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη. Ο μετανάστης που τον κάλεσε είχε ξυλοκοπηθεί από τους γνωστούς μαυροφορεμένους. Πίστεψε τις υπουργικές εξαγγελίες και είχε την ελπίδα πως αυτή τη φορά θα βρει μιαν άκρη. Τζίφος.

Είναι βράδυ. Πριν από περίπου δύο εβδομάδες. Εχει μόλις δει το ματς σε καφενείο κοντά στον σταθμό Λαρίσης. Κοντά στα γραφεία της Χρυσής Αυγής. Περνάει απέναντι από τον σταθμό για να βγει Αχαρνών. Βλέπει έξι μεγαλόσωμους, όχι πάνω από είκοσι χρόνων, o ένας με μοϊκάνα, να τον δείχνουν και να έρχονται προς το μέρος του. Το βάζει στα πόδια. Τον περικυκλώνουν. Τρεις μπροστά, τρεις πίσω. Το πρώτο χτύπημα τον βρίσκει στο πρόσωπο. Ανοίγει η μύτη. Αίματα. Προλαβαίνει να δει το μαχαίρι πριν η λαβή τον βρει στον ώμο και νιώθει την κλοτσιά από πίσω. Πέφτει. Μια αγκωνιά τον βρίσκει στον γοφό, λίγα εκατοστά από τη σπονδυλική στήλη. Ανάμεσα στα πόδια που ετοιμάζονται να τον κλοτσήσουν βλέπει ένα άνοιγμα. Σέρνεται, περνάει, το βάζει στα πόδια. Φτηνά τη γλίτωσε. Την προηγούμενη φορά, στις αρχές καλοκαιριού, η επίθεση τον είχε αφήσει αιμόφυρτο με σπασμένο χέρι.

Αυτή τη φορά, ελπίζει πως κάτι έχει αλλάξει. Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη και η Ααστυνομία έχουν ανακοινώσει μέτρα κατά των ρατσιστικών εγκλημάτων. Ανάμεσα σ” αυτά: «Πενταψήφιος ειδικός αριθμός κλήσης –11414– στον οποίο δύναται, καθ’ όλη τη διάρκεια του 24ώρου, να γνωστοποιείται ή να καταγγέλλεται η διάπραξη κάθε άδικης πράξης με ρατσιστικά χαρακτηριστικά ή κίνητρα. Αξίζει να σημειωθεί ότι αφενός μεν ο εν λόγω αριθμός δέχεται κλήσεις από όλα τα δίκτυα παρόχων σταθερής και κινητής τηλεφωνίας, αφετέρου δε ότι διασφαλίζεται το ανώνυμο και το απόρρητο της επικοινωνίας».

Λίγες μέρες μετά, παίρνει τον πενταψήφιο από το καρτοκινητό του. Νομίζει ότι είναι δωρεάν. Ομως η κάρτα των πέντε ευρώ σχεδόν τελειώνει. Και αυτό δεν είναι το χειρότερο. «Υπάρχουν σωστές ερωτήσεις και λάθος ερωτήσεις. Μου έκαναν όλες τις λάθος ερωτήσεις», μας λέει στην «Εφ.Συν.», όταν μας επισκέφτηκε πριν από μερικές ημέρες και μας έβαλε να ακούσουμε τον διάλογο που ηχογράφησε στο κινητό.

Φοβάται να πει δημόσια το όνομά του. Προτιμά να τον πούμε Ανταμ. Είναι από τη Σομαλία, είκοσι επτά χρόνων, ενάμιση χρόνο στην Ελλάδα. Εχει τη ροζ κάρτα του πρόσφυγα από τον Νοέμβριο. Δουλεύει ως μεταφραστής για ελληνικές και ξένες Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις και για διεθνή ΜΜΕ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου