Τετάρτη 13 Φεβρουαρίου 2013

Eurogroup προς Λευκωσία: Έρευνα για το ξέπλυμα βρώμικου για να υπάρξει Μνημόνιο

Φωτογραφία από το Fosphotos
Τελεσίγραφο έστειλε τη Δευτέρα το Eurogroup στη Λευκωσία, προειδοποιώντας την κυπριακή κυβέρνηση ότι εάν δεν συναινέσει εντός μιας βδομάδας στη διεξαγωγή ανεξάρτητης έρευνας για το ξέπλυμα βρώμικου χρήματος από ιδιωτικό οίκο, τότε δεν μπορεί να υπάρξει Μνημόνιο. Την ανακοίνωση για τον ιδιωτικό οίκο αξιολόγησης αλλά και για το χρονικό πλαίσιο μιας βδομάδας που παρέχεται προς τη Λευκωσία και την τρόικα, για να καταλήξουν στους «όρους της αξιολόγησης», έκανε ο νέος πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ. 
Ο Ολλανδός αξιωματούχος πρόσθεσε ότι το Eurogroup έκρινε ως απαραίτητο «να γίνει όχι μόνο αξιολόγηση του νομοθετικού πλαισίου αλλά και της εφαρμογής του», αναφορικά με την καταπολέμηση του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος.

Ο υπουργός Οικονομικών κ. Βάσος Σιαρλή δήλωσε σήμερα Τρίτη πως οι όροι εντολής που θα συμφωνηθούν με τον ιδιωτικό οργανισμό που θα διενεργήσει την αξιολόγηση του νομικού πλαισίου κατά του ξεπλύματος βρόμικου χρήματος, καθώς και της εφαρμογής του, θα αντιμετωπίζουν τις ανησυχίες της Κύπρου.
Όπως ανέφερε, η συζήτηση για την Κύπρο στη χθεσινή σύνοδο αφορούσε μόνο το αίτημα κάποιων χωρών-μελών για τις ενέργειες που γίνονται από κυπριακής πλευράς όσον αφορά την αντιμετώπιση του ξεπλύματος βρόμικου χρήματος.
Ο κ. Σιαρλή υποστήριξε ότι έγινε ενημέρωση από τον Πρόεδρο της ομάδας εργασίας του Eurogroup αναφορικά με το αίτημα για διορισμό κάποιου ιδιωτικού οργανισμού, όπως για παράδειγμα ενός μεγάλου ελεγκτικού οίκου, με συγκεκριμένους όρους εντολής για να εξετάσει την πρακτική εφαρμογή των νομοθεσιών που αφορούν το ξέπλυμα βρόμικου χρήματος στην Κύπρο.
Ο κ. Σιαρλή είπε πως όταν πήρε το λόγο επανέλαβε ότι η κυπριακή πλευρά είναι πρόθυμη να ξανακαλέσει άμεσα διεθνείς οργανισμούς, όπως είναι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, το Mοneyval και το FATF (Financial Action Task Force), που είναι εντεταλμένοι να κάνουν τέτοια έρευνα, για να επικαιροποιήσουν τις εκθέσεις τους όπως επίσης και να διευρύνουν τους όρους εντολής τους, όπου χρειάζεται, ώστε να βεβαιωθεί ότι οι νομοθεσίες υλοποιούνται και στην πράξη.
Πληροφορίες της κυπριακής εφημερίδας «Φιλελεύθερος» αναφέρουν ότι ο υπουργός Οικονομικών Βάσος Σιαρλή επιχείρησε να προβάλει κάποιες ενστάσεις και ζήτησε από το Eurogroup η αξιολόγηση να γίνει από συντεταγμένα όργανα της ΕΕ ή το ΔΝΤ.
Ωστόσο, ο κ. Σιαρλή δέχθηκε σκληρή επίθεση από το Eurogroup, το οποίο έθεσε τη διεξαγωγή της έρευνας από ιδιωτική εταιρεία ως «προαπαιτούμενο» για τη συνομολόγηση του κυπριακού Μνημονίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου