Παρασκευή 11 Ιανουαρίου 2013

ΟΙ ΔΡΑΣΕΙΣ ΤΟΥ 1ου ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΤΗΣ Δ.Ε. ΓΕΡΑΚΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΠΑΛΛΗΝΗΣ ΣΥΝΕΧΙΖΟΝΤΑΙ.

              Δράσεις της Ομάδας Βιντεομουσεία του 1ου Γυμνασίου Γέρακα

festival1 (1)
Το πρόγραμμα αυτό που υλοποείται για πρώτη φορά από το σχολείο μας, αποτελεί μια πρόταση οπτικοακουστικής παιδείας για νέους και μια ευκαιρία για να αποτυπώσουν οι μαθητές του προγράμματος τα θέματα της δικής τους κουλτούρας που πιστεύουν ότι αξίζει να διασωθούν σε ένα φανταστικό μουσείο του μέλλοντος μέσω μιας ολιγόλεπτης ταινίας.

Σκοπός του προγράμματος είναι η κατανόηση της έννοιας του Μουσείου και τι πρέπει να διασωθεί σ’αυτό, η εξοικείωσή τους με την έννοια του ντοκυμαντέρ, του πλάνου και του μοντάζ καθώς η επαφή τους με κατάλληλα εργαλεία λογισμικού για την παραγωγή μιας ταινίας.

Το πρόγραμμα «Βιντεομουσεία», υλοποείται για τέταρτη συνεχή χρονιά, από το 2009, με τη στήριξη της Δ/θμιας Δ/νσης Σπουδών Ανατολικής Αττικής και της εταιρείας Καρπός με τη συμμετοχή πολλών σχολείων, μαθητών και εκπαιδευτικών. Εμπνευστής της ιδέας ήταν ο σκηνοθέτης Μένης Θεοδωρίδης.

Η δράση της ομάδας ξεκίνησε με την πραγματοποίηση εκπαιδευτικής εκδρομής, στις 1-2 Δεκεμβρίου 2012 προκειμένου να παρακολουθήσει ταινίες στο 15ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας. Ένα Φεστιβάλ καταξιωμένο στη συνείδηση του κόσμου, τόσο σε ελληνικό όσο και σε διεθνές επίπεδο, που για 15η συνεχή χρονιά συνεχίζει τη δράση του. Σ’ αυτό συμμετέχουν ταινίες επαγγελματιών απ'όλο τον κόσμο με θέμα τους νέους και τους έφηβους καθώς και μαθητικές ταινίες από την Ελλάδα και το εξωτερικό στο πλαίσιο της Camera Zizanio.
ερ004
Η ομάδα των μαθητών του σχολείου μας, που αποτελούνταν από την ομάδα των Βιντεομουσείων αλλά και αρκετούς μαθητές από τη Β’ και Γ’ τάξη έφτανε τους 60 . Ήταν η πολυπληθέστερη εκδρομή σχολικής δραστηριότητας, που έχει πραγματοποιηθεί ποτέ στο σχολείο μας με συνοδούς τις καθηγήτριες Περτσινίδου Κορίννα και Λυμπεροπούλου Σοφία.

Η ομάδα είχε την ευκαιρία να δει πολλές ελληνικές μαθητικές ταινίες της Camera Zizanio, το Σάββατο 1 Δεκεμβρίου στο συνεδριακό Κέντρο Πύργου. Εκεί μας υποδέχτηκε ο καλλιτεχνικός Δ/ντής του Φεστιβάλ κ. Σπύρου, δημιουργός και της ταινίας ο "Ψύλλος", ο οποίος μίλησε στους μαθητές για το Φεστιβάλ. Το βράδυ του Σαββάτου δείπνησε όλη η ομάδα σε παραδοσιακή ταβέρνα του Πύργου, όπου τραγούδησε και χόρεψε με πολύ κέφι.

Το πρωί της Κυριακής επισκέφτηκε τον Αρχαιολογικό χώρο και το Μουσείο της Αρχαίας Ολυμπίας, όπου ξεναγήθηκε από την κα Λυμπεροπούλου. Αργά το απόγευμα της Κυριακής αποχαιρετήσαμε το Φεστιβάλ και την περιοχή της Ηλείας, παίρνοντας το δρόμο της επιστροφής για την Αθήνα και υποσχόμενοι να επιστρέψουμε του χρόνου συμμετέχοντας ενεργά στο Φεστιβάλ με τη δική μας ταινία.

Στη συνέχεια, την Τετάρτη 19 Δεκεμβρίου 2012, πραγματοποιήθηκε στο χώρο του σχολείου μας η δραστηριότητα "Πες μας τη γνώμη σου".  Αφορούσε την προβολή 10 μαθητικών ταινιών, που είχαν παραχθεί την προηγούμενη χρονιά, από μαθητές στο πλαίσιο του προγράμματος «Βιντεομουσεία». Η προβολή έγινε για τους μαθητές της ομάδας «Βιντεομουσεία» και «Λογοτεχνικό Εργαστήριο» αλλά και για όλη τη Β' τάξη. Όλη η δραστηριότητα διήρκησε 2 διδακτικές ώρες. Αφού δόθηκαν οι κατάλληλες οδηγίες, μετά το τέλος των προβολών οι μαθητές που ήταν σε ομάδες των 4 ατόμων, κλήθηκαν να αποφασίσουν για την καλύτερη ταινία, για την πιο ασυνήθιστη ταινία αλλά και την ταινία που πιστεύουν ότι θα άρεσε στους μεγάλους. Επίσης κλήθηκαν όσοι επιθυμούσαν να γράψουν τη δική τους κριτική για μια ταινία της επιλογής τους και έτσι να συμμετέχουν σε διαγωνισμό κριτικής.

Στόχος της παραπάνω δραστηριότητας που στέφθηκε με επιτυχία ήταν η καλλιέργεια έμπρακτης κριτικής στάσης απέναντι στο οπτικοακουστικό υλικό αλλά και ενθάρρυνση για τη διατύπωση κριτικού λόγου για τις παραπάνω ταινίες.

Η δράση της ομάδας συνεχίζεται με τη δημιουργία ταινιών φωτοαφήγησης και βίντεο. Η τελική ολιγόλεπτη ταινία που θα παραχθεί, το θέμα της οποίας έχει συναποφασιστεί από την ομάδα, θα αφορά τους νέους και τον ελεύθερό τους χρόνο αλλά και τη σχέση ορισμένων νέων με τα ναρκωτικά. Αυτή την περίοδο βρίσκεται στη φάση της γραφής του σεναρίου.

Η υπεύθυνη καθηγήτρια

Περτσινίδου Κορίννα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου