Δευτέρα 7 Ιανουαρίου 2013

H τάξη των κυνικών του Κολλεγίου

H τάξη των κυνικών του Κολλεγίου
Η πολιτική εκτόξευση του «χαμηλών τόνων» πρώην «τσάρου» της οικονομίας και οι πολιτικές θύελλες που ακολούθησαν
H τάξη των κυνικών του Κολλεγίου



 
«Δεν ήταν ο καλύτερος ούτε στην μπάλα ούτε στα μαθήματα, αλλά έπαιζε καλό θέατρο, ήταν στη θεατρική ομάδα». Αυτό θυμούνται σήμερα οι περισσότεροι συμμαθητές του, της «Τάξης του '80» του Κολλεγίου Αθηνών, για τον μετέπειτα «τσάρο της Οικονομίας» κ. Γ. Παπακωνσταντίνου, τότε «Ρηγά». Ηταν μια τάξη με έντονες ιδεολογικές αντιπαραθέσεις, με καθημερινές φραστικές επιθέσεις ανάμεσα κυρίως σε ΟΝΝΕΔίτες και Ρηγάδες, με εκατέρωθεν βολές για τα δεινά του καπιταλισμού και του υπαρκτού σοσιαλισμού, με κουβεντούλες για την πολιτική κατάσταση, για τον εορτασμό του Πολυτεχνείου, για τα κορίτσια που τότε όλοι κυνηγούσαν. Ετσι περνούσαν τις σχολικές τους ημέρες οι μαθητές της «Τάξης του '80». Εκτός όμως  σχολείου τι γινόταν; Οι παρέες διευρύνονταν, μετείχαν στις δύο «παρατάξεις», των δεξιών και των αριστερών, και παλαιότεροι και νεότεροι μαθητές δημιούργησαν όλοι μαζί έναν ιδιαίτερο κύκλο εφήβων κολλεγιοπαίδων.

Συμμαθητές του κ. Παπακωνσταντίνου, οι οποίοι τον θυμούνται σήμερα ως «έναν μαθητή χαμηλών τόνων και με έντονο αριστερό προφίλ», αλλά ποτέ δεν θα στοιχημάτιζαν τότε ότι «θα μπορούσε να εξελιχθεί σε παντοδύναμο τσάρο της Οικονομίας», ήταν οι κκ. Γιάννης Βαρδής, Μιχ. Αγγελίδης, Στ. Λαμπρινίδης (πρώην υπουργός Εξωτερικών), Κλ. Παπαδόπουλος (του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου), Δ. Παπαλεξόπουλος (Τιτάν), Γ. Τανισκίδης (Millennium - επικεφαλής του ψηφοδελτίου Επικρατείας του κ. Στ. Μάνου), Ν. Πλάτανος (μουσικός σήμερα), Ν. Στυλιανίδης (πρώην σύμβουλος στο υπουργείο Οικονομικών), Κ. Κουτρουμπής (βιομήχανος), Νικ. Μήλιος (αντιπροσωπείες αυτοκινήτων) και Ν. Γεωργιάδης (πρώην βουλευτής της ΝΔ από την Κέρκυρα). Ο κ. Παπακωνσταντίνου, παρά το γεγονός ότι βρισκόταν από την πλευρά των αριστερών, έκανε συχνά παρέα με τους κκ. Τανισκίδη και Παπαδόπουλο, αλλά και με τον κ. Στυλιανίδη, τον οποίο σε κάποια φάση της υπουργικής  καριέρας του είχε τοποθετήσει σύμβουλο για τα ευρωπαϊκά προγράμματα. Πολλές φορές στις παρέες αυτές συμμετείχαν και εκτός «Τάξης του '80», όπως ο κ. Α. Φιλιππίδης (πρώην του ΤΤ), ο πρώην ισχυρός άνδρας του ΟΠΑΠ κ. Χρ. Χατζηεμμανουήλ, ο βουλευτής σήμερα της ΝΔ κ. Μ. Βορίδης, αλλά και ένας άλλος (γνωστός μας σήμερα) πολύ μικρότερός τους, που το όνομά του εμπλέκεται στη λίστα Λαγκάρντ, ο κ. Σ. Μιωνής. Πολλοί σήμερα που βλέπουν την παρέα αυτή κάνουν λόγο για την «τάξη των κυνικών»...

Οι μεν της ΟΝΝΕΔ συνήθως συγκεντρώνονταν και κατάστρωναν τα σχέδιά τους για τις περίφημες «εξορμήσεις» τους στην επαρχία σε ένα υπόγειο στην οδό Καρνεάδου, οι δε Ρηγάδες σε διάφορα μέρη, ποτέ όμως στο μπαράκι «Βρούτος» της οδού Βουλγαροκτόνου, στο οποίο, όπως λεγόταν τότε, ήταν συνιδιοκτήτρια η μητέρα του κ. Παπακωνσταντίνου. Ουδείς περίμενε τότε ότι ο σχεδόν ντροπαλός, που απέφευγε τις συγκρούσεις, μέτριος μαθητής Γιώργος Παπακωνσταντίνου θα μπορούσε να εξελιχθεί σε ισχυρό πολιτικό πρόσωπο, να γίνει κάποια στιγμή, ελέω Γ. Παπανδρέου, «τσάρος της Οικονομίας». Περισσότερο οι του αριστερού κύκλου μαθητές της «Τάξης του '80» του Κολλεγίου πόνταραν ότι θα είχε λαμπρή πολιτική καριέρα ο κ. Λαμπρινίδης, γιατί πάντοτε ήθελε να δείχνει την αριστερή του ταυτότητα: «Τραγουδούσε με τη βροντερή φωνή του σε κάθε ευκαιρία το "Ενα το χελιδόνι", σε κάθε ιδεολογική αντιπαράθεση των δύο πόλων».

Η πολιτική και κοινωνική άνοδος του κ. Παπακωνσταντίνου φαίνεται να οφείλεται αποκλειστικά στον εκλιπόντα θείο του, πρώην υπουργό στην κυβέρνηση κ. Κ. Μητσοτάκη Μιχάλη Παπακωνσταντίνου. Κεντρώος, προσχωρήσας όμως στη ΝΔ επί κυβερνήσεως Κωνσταντίνου Καραμανλή, συνέστησε τον ανιψιό του στον κ. Κ. Σημίτη και ουσιαστικά την εισήγαγε πανηγυρικά στην πολιτική. Οι δύο θυγατέρες του εκλιπόντος υπουργού Ελένη και Μαρίνα και οι σύζυγοί τους κ. Σ. Σικιαρίδης και Α. Ρωσσώνης έμελλαν να οδηγήσουν τον πρώην «τσάρο» στη δίνη μιας πολιτικής θύελλας, με απρόβλεπτο ακόμη το  μέλλον.

Οι δύο κόρες, εξαδέλφες του κ. Παπακωνσταντίνου, με λαμπρές σπουδές σε φημισμένα πανεπιστήμια (συμπεριλαμβανομένου του Χάρβαρντ), ήταν η αφορμή για να λογοδοτήσει ο κ. Παπακωνσταντίνου στην προκαταρκτική επιτροπή της Βουλής και να διαγραφεί από το ΠαΣοΚ. Τα ονόματά τους περιλαμβάνονται στο πρωτότυπο της λίστας Λαγκάρντ, αλλά - όπως αποδείχθηκε - «εξαφανίστηκαν» όταν το περιεχόμενο της λίστας αλλοιώθηκε, πυροδοτώντας πολιτική θύελλα.Η κυρία Ελένη Παπακωνσταντίνου ήταν μέχρι πρότινος έμμισθη υπάλληλος στην Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων του Ταμείου Αποκρατικοποιήσεων (ΤΑΙΠΕΔ), διετέλεσε πρόεδρος των αποφοίτων του Χάρβαρντ, συμμετείχε ως ενεργό μέλος παρέχοντας νομικές συμβουλές σε μια πλειάδα πολυεθνικών επιχειρήσεων, όπως η Toyota, η Philip Morris και η Swarovski, προωθούσε τη δραστηριότητα πολλών μη κυβερνητικών οργανώσεων, γνωρίζοντας μέσω αυτών και τον τότε πρόεδρο του ΠαΣοΚ κ. Γ. Παπανδρέου. Η μία γνωριμία, βλέπετε, φέρνει την άλλη και η οικογένεια Παπακωνσταντίνου εισέρχεται σε σημαντικούς επιχειρηματικούς κύκλους Συμμετέχει ως μέλος της διοίκησης της S&B Βιομηχανικά Ορυκτά του πρώην προέδρου του ΣΕΒ κ. Οδ. Κυριακόπουλου. Η κυρία Ελένη Παπακωνσταντίνου παντρεύτηκε τον οικονομολόγο κ. Σικιαρίδη, της γνωστής οικογενείας, με το Ιδρυμα το οποίο σήμερα κινδυνεύει με κλείσιμο, λόγω έλλειψης πόρων.

Ο κ. Σικιαρίδης ξεκίνησε τη δραστηριότητά του ως διευθυντικό στέλεχος της ΑΓΕΤ Ηρακλής, ενώ, όπως λέγεται, όταν αποχώρησε από την εταιρεία υπήρξε σύμβουλος διαφόρων άλλων εταιρειών που είχαν εκδηλώσει ενδιαφέρον για την αγορά της και συμμετείχε ενεργά στην εμπορία τσιμέντων και άλλων αδρανών υλικών. Από το 1987 εργάζεται ως σύμβουλος στην υλοποίηση συγχωνεύσεων και εξαγορών εταιρειών, παρέχει συμβουλές για την αύξηση του μετοχικού ταμείου διαφόρων εταιρειών. Πάντως η κυρία Ελένη Παπακωνσταντίνου στην επιστολή παραίτησής της από το ΤΑΙΠΕΔ σημειώνει αναφορικά με την κατάθεση στη τράπεζα HSBC ότι είναι «νόμιμη περιουσία εμού και του συζύγου μου».

Οι ελεγκτικές αρχές του ΣΔΟΕ βεβαίως αναζητούν αν έχουν όντως δηλωθεί ή όχι τα εισοδήματα, αλλά και την πηγή απόκτησής τους, όπως δήλωσε μιλώντας στο «Βήμα» ανώτατος υπάλληλος του ΣΔΟΕ: «Ενεργούμε για τα πάντα έλεγχο, όπως ελέγχουμε όλα τα ονόματα που περιλαμβάνονται στη λίστα».




Α. Ρωσσώνης
Το πιο πολυσυζητημένο πρόσωπο της λίστας

Ισως το πιο ενδιαφέρον (και πιο πολυσυζητημένο) πρόσωπο της οικογένειας Παπακωνσταντίνου είναι ο κ. Α. ΡωσσώνηςRossonis, όπως ήταν γνωστός στον επαγγελματικό του χώρο, στις αντιπροσωπείες όπλων και πυρομαχικών), σύζυγος της κυρίας Μαρίνας Παπακωνσταντίνου, αποκαλούμενος στο Πεντάγωνο και... Mr. Oto Melara, αφού αντιπροσώπευε για πολλά χρόνια τον ομώνυμο ιταλικό οίκο πυροβόλων. Σήμερα λέγεται ότι δεν υπάρχει πολεμικό σκάφος που να μη διαθέτει αυτόν τον τύπο πυροβόλου. Το όνομα Rossonis κυριαρχούσε στις προμήθειες όπλων του Πολεμικού Ναυτικού, με πολλές αντιπροσωπείες, ανάμεσα στις οποίες και  τορπιλών τύπου «Blackshark» («Μαύρος Καρχαρίας»), ενώ υπήρξε ανάμειξή του στην «αγορά-φιάσκο» - όπως χαρακτηρίστηκε - της Πολεμικής Αεροπορίας των μέσων μεταγωγικών αεροσκαφών C-27j  («Σπαρτιάτης»). Τον διαγωνισμό για την προμήθεια 12 μέσων μεταγωγικών αεροσκαφών κέρδισε το 2010 η ιταλική Allenia, την οποία αντιπροσώπευε ο κ. Θ. Ασημακόπουλος (το όνομα του οποίου έχει εμπλακεί στο σκάνδαλο της Proton). Τότε με υπουργό Αμυνας τον κ. Ευ. Βενιζέλο και αναπληρωτή υπουργό τον κ. Π. Μπεγλίτη η Πολεμική Αεροπορία είχε διαπιστώσει σοβαρά τεχνικά προβλήματα στα αεροσκάφη αυτά. Η ηγεσία του υπουργείου επιβάλλει ρήτρες καθυστέρησης, αλλά το δίδυμο Ρωσσώνης -  Ασημακόπουλος κατάφερε να υπάρξει παραλαβή των αεροσκαφών. Σήμερα, για την ιστορία, πετάει μόνο ένα τέτοιου τύπου αεροσκάφος.

Σύμφωνα με κάποιες άλλες πληροφορίες η εταιρεία του κ. Ρωσσώνη είχε εμπλοκή στη ναυπήγηση πετρελαιοφόρου του Πολεμικού Ναυτικού από τα Ναυπηγεία Ελευσίνας, αντιπροσωπεύοντας τα ιταλικά ναυπηγεία Fincantieri. Και το κερασάκι στην τούρτα ήταν για τους γνωρίζοντες η αναθεώρηση της σύμβασης για την προμήθεια υποβρυχίων της κλάσης «214», λόγω της επαγγελματικής  σχέσης που είχε με τον νέο ιδιοκτήτη των ναυπηγείων κ. Ισκαντάρ Σάφα. Το υπουργείο Αμυνας σε συνεργασία με το υπουργείο Οικονομικών παρήγγειλε δύο επιπλέον υποβρύχια, αξίας 480 εκατ. ευρώ, την ώρα που η χώρα μας εισερχόταν στο μνημόνιο...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου