Δευτέρα 7 Ιανουαρίου 2013

5 ερωτήματα για τη "θητεία" Διώτη


Η υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ και η προαναγγελθείσα Προανακριτική Επιτροπή, που αναμένεται να συσταθεί στη Βουλή για την αναζήτηση ποινικών ευθυνών πολιτικών προσώπων, έχουν ανοίξει τον ασκό του Αιόλου για το πολιτικό σύστημα.

Σε πρόσωπο - κλειδί για την υπόθεση της λίστας εξελίσσεται ο πρώην επικεφαλής του ΣΔΟΕ, Ιωάννης Διώτης
Σε πρόσωπο - κλειδί για την υπόθεση της λίστας εξελίσσεται ο πρώην επικεφαλής του ΣΔΟΕ, Ιωάννης Διώτης
Το «σκάνδαλο» με την απόκρυψη ονομάτων από τη «λίστα» ξέσπασε μετά την έλευση της αυθεντικής κατάστασης από το γαλλικό υπουργείο Οικονομικών και τη διασταύρωσή της με το στικάκι που είχε προσκομίσει ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευ. Βενιζέλος, στο ΣΔΟΕ, το οποίο κατείχε από την περίοδο που ήταν υπουργός Οικονομικών.
Μετά τη διαπίστωση ότι τα ονόματα που «σβήστηκαν» αφορούσαν συγγενείς του Γ. Παπακωνσταντίνου, τα κόμματα που στηρίζουν την κυβέρνηση κατέθεσαν πρόταση στη Βουλή για τη σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής με στόχο να αναζητήσει τυχόν ποινικές ευθύνες για τον πρώην υπουργό Οικονομικών σχετικά με την αλλοίωση των στοιχείων.
Ο ΣΥΡΙΖΑ από την πλευρά του προσθέτει και τον Ευ. Βενιζέλο στην πρότασή του για σύσταση προκαταρκτικής επιτροπής, ισχυριζόμενος ότι ο πρώην υπουργός Οικονομικών δεν αξιοποίησε τη
λίστα και την κράτησε στο γραφείο του.
Η αρχική λίστα Λαγκάρντ «μεταφέρθηκε» από τον Γ. Παπακωνσταντίνου στον Ευ. Βενιζέλο μέσω του πρώην επικεφαλής του ΣΔΟΕ κ. Ι. Διώτη, ο οποίος αποτελεί και το μοναδικό μη πολιτικό πρόσωπο που κατείχε τα αρχεία με τα ονόματα κατά τη διάρκεια των 20 μηνών που η κατάσταση των καταθετών βρισκόταν στην Ελλάδα.
Η δημοσιοποίηση των ονομάτων της λίστας σε γνωστό περιοδικό αποτέλεσε την αφορμή για να ξεσπάσει «πόλεμος» ανακοινώσεων μεταξύ ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ, με την Ιπποκράτους να υπαινίσσεται ότι ο κ. Διώτης αποτέλεσε την «πηγή» διαρροής, γεγονός που διέψευσε ο πρώην επικεφαλής του ΣΔΟΕ. Από τις ανακοινώσεις του Ι. Διώτη αλλά και από την αντιπαράθεση μεταξύ ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ προκύπτουν σημαντικά ερωτήματα σχετικά με τη στάση που κράτησε ο πρώην επικεφαλής του ΣΔΟΕ σχετικά με την αξιοποίηση της λίστας Λαγκάρντ.
1. Ο κ. Διώτης υποστήριξε ότι παρέλαβε τα αρχεία της λίστας Λαγκάρντ σε μορφή USB από τον πρώην υπουργό Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου, όταν αυτός αποχώρησε από το υπουργείο, στα μέσα του Ιουνίου του 2011. Ο πρώην επικεφαλής του ΣΔΟΕ έχει δηλώσει ότι παρέλαβε από τον πρώην πολιτικό του προϊστάμενο το στικάκι με τη λίστα Λαγκάρντ «με εξωυπηρεσιακό και ανεπίσημο τρόπο» και επεσήμανε ότι θα έπρεπε να λάβει πολιτικές οδηγίες για τον τρόπο χειρισμού των στοιχείων, καθώς χαρακτηρίζει τα δεδομένα ως «παράνομο αποδεικτικό μέσο» που δεν μπορούσε να χρησιμοποιήσει. Το ΠΑΣΟΚ ισχυρίζεται ότι η παράδοση των στοιχείων από τον κ. Παπακωνσταντίνου στον κ. Διώτη είχε τη έννοια της «εντολής ελέγχου». Ο κ. Διώτης από την πλευρά του ισχυρίζεται ότι δεν υπήρχε εντολή διερεύνησης. Πραγματοποιήθηκαν τουλάχιστον διασταυρώσεις στοιχείων από το ΣΔΟΕ αξιοποιώντας τα δεδομένα της λίστας και αν ναι, ποια ήταν τα αποτελέσματά τους;
2. Πόσα αντίγραφα της λίστας παρέδωσε τελικά ο κ. Παπακωνσταντίνου στον Ι. Διώτη; Το ΠΑΣΟΚ αφήνει να εννοηθεί ότι υπάρχουν κι άλλα αντίγραφα του υλικού που παρέδωσε ο κ. Παπακωνσταντίνου στον κ. Διώτη. Αντίθετα, ο πρώην επικεφαλής του ΣΔΟΕ ισχυρίζεται ότι δεν έγινε ποτέ άλλο αντίγραφο και το μοναδικό που κατείχε παραδόθηκε στον Ευ. Βενιζέλο. Το ερώτημα που δημιουργείται είναι πώς έφτασε η λίστα στα χέρια του δημοσιογράφου Κώστα Βαξεβάνη και δημοσιοποιήθηκαν τα 2.059 ονόματα στο Hot Doc.
3. Τον Αύγουστο του 2011 ο κ. Διώτης παρέδωσε το μοναδικό (;) στικάκι με τη λίστα Λαγκάρντ μαζί με εκτυπώσεις στον τότε υπουργό Οικονομικών Ευ. Βενιζέλο, δύο μήνες μετά την ανάληψη των καθηκόντων του. Παράλληλα ο πρώην επικεφαλής του ΣΔΟΕ παρουσίασε την άποψή του ότι το USB δεν μπορεί να αξιοποιηθεί, γιατί αποτελούσε προϊόν υποκλοπής. Βουλευτές από όλα τα κόμματα του Κοινοβουλίου με δηλώσεις τους λίγο καιρό αργότερα, όταν αναζητούνταν η λίστα Λαγκάρντ, επεσήμαναν ότι με το ίδιο «μη νόμιμο» αρχείο η Ισπανία εισέπραξε 6 δισ. ευρώ, η Ιταλία 570 εκατομμύρια ευρώ, ενώ «4.200 Γάλλοι προσήλθαν ''αυτοβούλως'' και τακτοποίησαν τις οικονομικές εκκρεμότητες με τις φορολογικές αρχές». Γιατί δεν αξιοποιήθηκε η λίστα στην Ελλάδα, όπως σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες; Ηταν παράνομη και η διασταύρωση στοιχείων που πραγματοποίησε ο πρώην επικεφαλής του ΣΔΟΕ Ι. Καπελέρης για 10 ονόματα από τη λίστα Λαγκάρντ που του παρέδωσε ο Γ. Παπακωνσταντίνου;
4. Μετά την αποχώρηση του Ευ. Βενιζέλου από το υπουργείο Οικονομικών τον Μάρτιο του 2012, ενημέρωσε ο κ. Διώτης τους επόμενους υπουργούς Γ. Σαχινίδη, Γ. Ζανιά και Γ. Στουρνάρα για την ύπαρξη της λίστας Λαγκάρντ;
5. Εντέλει δεν θα έπρεπε να υπάρχει ένα επίσημο έγγραφο από τον κ. Ι. Διώτη που να παρουσιάζει τα επιχειρήματά του προς την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών σχετικά με τη διαχείριση ενός απόρρητου εγγράφου, όπως η λίστα Λαγκάρντ, προκειμένου να αποδεικνύεται με επίσημο τρόπο η θέση του επικεφαλής του ΣΔΟΕ για το επίμαχο θέμα;
Ο πρώην εισαγγελικός λειτουργός, που διαθέτει καλή γνώση της νομικής επιστήμης και πλούσιο βιογραφικό, έχει καταθέσει ήδη στους εισαγγελείς του οικονομικού εγκλήματος για την υπόθεση αναλύοντας τις πτυχές της διαδρομής της «λίστας» που τον αφορούν.
Είναι βέβαιο ότι θα κληθεί ως μάρτυρας να καταθέσει και στην Προανακριτική Επιτροπή της Βουλής που αναμένεται να συσταθεί για την υπόθεση, με στόχο να διαφωτίσει τα «σκοτεινά» σημεία του ταξιδιού ενός απόρρητου εγγράφου που «χάθηκε» για 20 μήνες χωρίς καν να πρωτοκολληθεί!
ΝΙΚΟΣ Β. ΤΣΙΤΣΑΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου