Σάββατο 21 Απριλίου 2012

Αφαίρεσαν το διδακτορικό της Μαθιοπούλου λόγω λογοκλοπής


Αφαίρεσαν το διδακτορικό της Μαθιοπούλου λόγω λογοκλοπής
Την έπαυσαν από τη θέση της στο Πανεπιστήμιο
Στην παύση από τη θέση του διδάκτορα πολιτικών επιστημών και στην αφαίρεση της διδακτορικής διατριβής της Μαργαρίτας Μαθιοπούλου προχώρησε το Πανεπιστήμιο της Βόννης, καθώς διαπίστωσε ότι στο μεγαλύτερο τμήμα της η διατριβή ήταν προϊόν λογοκλοπής. Όπως γράφει ηSueddeutsche σε άρθρο με τίτλο «Τα έκλεψε σχεδόν όλα», η διατριβή της ελληνογερμανίδας Μαθιοπούλου, η οποία είναι σύμβουλος στο κόμμα των Φιλελευθέρων από το 2002 σε θέματα εξωτερικής πολιτικής, αποτέλεσε αντικείμενο επικρίσεων από τη δεκαετία του ’80, αλλά τότε δεν βρέθηκε παράπτωμα. Η διατριβή με τίτλο: «Η Αμερική. Το πείραμα της προόδου Μια σύγκριση της πολιτικής σκέψης στην Ευρώπη και τις Ηνωμένες Πολιτείες" δημοσιεύτηκε το 1987.

Η Μαθιοπούλου απειλείται τώρα με την απώλεια των δύο τιμητικών εδρών της στο Τεχνικό Πανεπιστήμιο του Braunschweig και στο Πανεπιστήμιο του Πότσνταμ. Σύμφωνα με ανακοίνωση του πανεπιστημίου της Βόννης, στη διδακτορική της διατριβή της Μαθιοπούλου, βρέθηκαν 320 σημεία, στα οποία είχε παραλειφθεί συστηματικά η δέουσα αναφορά των αυθεντικών πηγών.

«Επιμέρους γινόταν αυτολεξεί αντιγραφή εκτενών αποσπασμάτων άλλων πηγών με μικρές μόνο παραλλαγές, ενώ συγκαλυπτόταν η χρήση ξένων κειμένων με παραπλανητικό τρόπο» αναφέρεται στην ανακοίνωση του Πανεπιστημίου που συμπέρανε ότι πρόκειται για ηθελημένη εξαπάτηση.

Η Μαθιοπούλου που είναι πολιτική αναλύτρια και σύμβουλος του Βέστερβέλε, έπεσε θύμα της επιτροπής Vroniplag, που εδώ και δύο χρόνια κάνει έρευνες σχετικά με την αυθεντικότητα των διατριβών επώνυμων γερμανών πολιτικών και επιστημόνων. Με την ίδια κατηγορία καθαιρέθηκε πριν από ένα περίπου χρόνο από τη θέση του διδάκτορα,  επίσης από το πανεπιστήμιο της Βόννης, ο ελληνικής καταγωγής πολιτικός Γιώργος Χατζημαρκάκης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου