Τετάρτη 5 Οκτωβρίου 2011

Αντιδρούν οι βουλευτές σε κατάργηση αποζημίωσης για τις επιτροπές


Την κατάργηση ενός βασικού προνομίου για τους 300 της Βουλής, που ισχύει εδώ και δεκαετίες, αυτό της αποζημίωσης για τη συμμετοχή τους στις κοινοβουλευτικές επιτροπές, εξετάζει πολύ σοβαρά η Βουλή σύμφωνα με πληροφορίες.
Αν και οι τελικές αποφάσεις δεν έχουν ακόμη ληφθεί, στους διαδρόμους της Βουλής επικρατεί έντονος προβληματισμός για το αν η νέα περικοπή θα ικανοποιήσει το κοινό περί δικαίου αίσθημα ή θα δώσει αφορμή για νέες συζητήσεις σχετικά με τα προνόμια των βουλευτών.
Το ζήτημα κυριάρχησε χθες το πρωί στις συζητήσεις μεταξύ των βουλευτών, οι οποίοι προσήλθαν στο
Κοινοβούλιο για τον αγιασμό της νέας κοινοβουλευτικής περιόδου.
Μετά το πέρας μάλιστα της τελετής ο πρόεδρος της Βουλής Φ. Πετσάλνικος επισκέφτηκε το εντευκτήριο και συνομίλησε επί μακρόν με συναδέλφους του κυρίως του ΠΑΣΟΚ, οι οποίοι σχημάτισαν «πηγαδάκι» γύρω του.
Στη συζήτηση συμμετείχαν μεταξύ των άλλων ο υφυπουργός Εσωτερικών Π. Κουκουλόπουλος, ο Ν. Σαλαγιάννης, ο Δημ. Λιντζέρης, ο Π. Ρήγας, η Βασιλική Τσόνογλου, ο Θ. Παπαγεωργίου.
Βουλευτές έλεγαν μετά ότι από τη διεξαχθείσα συζήτηση κατανόησαν πως η κατάργηση της αποζημίωσης για τη συμμετοχή τους στις κοινοβουλευτικές επιτροπές απασχολεί πολύ το προεδρείο του Κοινοβουλίου, το οποίο αφήνει όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά.
Οι ίδιοι ωστόσο δεν έκρυβαν τον προβληματισμό τους για το αν η απόφαση αυτή λειτουργήσει εκτονωτικά ή θα προκαλέσει νέες πιέσεις από την πλευρά της κοινής γνώμης.
Είναι πάντως βέβαιο ότι η πιθανή κατάργηση της αποζημίωσης αυτής (150 ευρώ ανά συμμετοχή) όχι μόνο δεν βρίσκει σύμφωνους πολλούς από τους 300 αλλά προκαλεί μεγάλες αντιδράσεις.
Ο πρώην υφυπουργός Εσωτερικών της Ν.Δ. Χρ. Ζώης έλεγε χθες σε συναδέλφους του πως «όσο κόβουμε τόσο ο κόσμος θα ζητεί περισσότερα», ενώ σε εντονότατο ύφος ο Γ. Ιωαννίδης (Ν.Δ.) απευθυνόμενος προς τον Φ. Πετσάλνικο φώναζε «μ' αυτά που κάνετε ξεφτιλίζετε τους βουλευτές» και πως «τελικά θα μπαίνουν στη Βουλή μόνο οι πλούσιοι και τα λαμόγια».
Τις απόψεις τους υιοθετούν πολλοί ακόμη βουλευτές, κυρίως των δύο μεγάλων κομμάτων, οι οποίοι παράλληλα στρέφονται κατά όσων θέτουν θέμα (Κυριάκος Μητσοτάκης, κόμματα της Αριστεράς) περικοπής προνομίων.
Ενδεικτικό της κατάστασης που επικρατεί είναι ότι λίγο πριν ξεκινήσει ο αγιασμός η Φωτεινή Πιπιλή πλησίασε συναδέλφους της που είχαν πάρει θέση στα βουλευτικά έδρανα ζητώντας τους να σηκώσουν το χέρι τους αν είχαν Μερσεντές πριν εκλεγούν.
Μόνο 100 στον αγιασμό
Σ' ό,τι αφορά τον αγιασμό, που τελέστηκε από τον αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο και τα μέλη της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου, δεν ξεπέρασαν τους 100 οι βουλευτές που προσήλθαν.
Απουσίαζε σχεδόν ολόκληρη η Κ.Ο. του ΚΚΕ, ενώ δεν παραβρέθηκε ούτε ένας βουλευτής από τον ΣΥΡΙΖΑ και τη Δημοκρατική Αριστερά.
Η τελετή ξεκίνησε με καθυστέρηση μισής και πλέον ώρας.
Παρέστησαν ο πρωθυπουργός, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ και οι υπουργοί Παιδείας Αννα Διαμαντοπούλου, Προστασίας του Πολίτη Χρ. Παπουτσής, (αναπληρωτής) Οικονομικών Φ. Σαχινίδης, Πολιτισμού Π. Γερουλάνος, Εσωτερικών Χ. Καστανίδης, Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Δ. Ρέππας.
Το κλίμα ήταν υποτονικό εξαιτίας της γενικότερης κατήφειας που επικρατεί. Ο πρώην υπουργός Εσωτερικών Πρ. Παυλόπουλος διάβαζε σε διπλανούς του αποσπάσματα των επιστολών Καποδίστρια προς τον Πετρόμπεη στα οποία τον ενημέρωνε ότι δεν υπάρχει φράγκο στα ταμεία.
Ο Κ. Κουκουδήμος «σκότωνε» την ώρα του πριν ξεκινήσει ο αγιασμός ρίχνοντας πασιέντζα στο κινητό του τηλέφωνο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου