Δευτέρα 4 Ιουλίου 2011

Μεσοπρόθεσμη ανατροπή στη διανομή του Τύπου


Σάββατο, 2 Ιουλίου 2011 - 08:00:00



Της ΜΑΤΙΝΑΣ ΠΑΠΑΧΡΙΣΤΟΥΔΗ, spapachristoudi@isotimia.gr
ΣΤΟΝ ΑΕΡΑ τινάζει το σύστημα επιδότησης για τη διανομή του έντυπου Τύπου το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα, καταργώντας διατάξεις προηγούμενων ευεργετικών νόμων επί μία 20ετία για τη στήριξη της κυκλοφορίας των εντύπων. Την ίδια ώρα, τινάχτηκε στον αέρα και η ισορροπία στην αγορά με την οριστική πλέον εγκατάλειψη του ισχύοντος συστήματος διανομής μέσω των σημείων πώλησης των εφημεριδοπωλών από τους εκδότες. Από τη Δευτέρα προβλέπεται να λειτουργήσει νέο σύστημα διάθεσης και διανομής των εφημερίδων, ενώ τα φύλλα της Κυριακής κυκλοφορούν εκτάκτως σήμερα Σάββατο.


Η αναταραχή θεωρείται δεδομένη για ολόκληρο τον κλάδο των εκδόσεων. Το παλαιό θεσμικό πλαίσιο, σύμφωνα με το άρθρο 48 του Μεσοπρόθεσμου που ψηφίστηκε στη Βουλή, παύει να ισχύει στις 31 Ιουλίου 2011. Πρακτικά, σταματά η ροή της επιδότησης ύψους 40 εκατομμυρίων ευρώ ετησίως για τη διανομή των εφημερίδων στην Ελλάδα και το εξωτερικό, γεγονός που επιφέρει τρομακτικές επιπτώσεις, ιδιαίτερα στις εφημερίδες της περιφέρειας.

Προβλέπεται εντός δύο μηνών να εκδοθεί νέα υπουργική απόφαση από τους υπουργούς Επικρατείας και Οικονομικών, με την οποία θα «καθορίζεται το ειδικό τιμολόγιο διακίνησης του ημερήσιου και περιοδικού Τύπου, καθώς και ο ανώτατος αριθμός των φύλλων κάθε έκδοσης που θα διακινούνται με μειωμένο τιμολόγιο». Στο διάστημα αυτό προφανώς θα επανασυσταθεί ο τρόπος και η μέθοδος επιδότησης των εντύπων, με σαφώς πιο περιορισμένους πόρους. Μέχρι σήμερα, μέσω του κρατικού προϋπολογισμού δίνονταν ετησίως περίπου 40 εκατ. ευρώ για τη διακίνηση των εφημερίδων, τα 15 εκ των οποίων για ταχυδρομικά τέλη των 3.500 περιφερειακών εφημερίδων ανά την Ελλάδα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της γενικής γραμματείας ενημέρωσης, ετησίως διακινούνται 70.000.000 φύλλα/αντίτυπα εφημερίδων και περιοδικών. Η επιχορήγηση του κράτους καλύπτει περίπου το 81% του συνολικού κόστους, ενώ το υπόλοιπο 19% καλύπτεται από τους εκδότες. Με το ίδιο άρθρο στο Μεσοπρόθεσμο καταργείται πλήρως η επιδότηση στις τηλεφωνικές επικοινωνίες στον κλάδο του έντυπου Τύπου. Μόλις πρόσφατα είχε εγκριθεί στη γενική γραμματεία ενημέρωσης κονδύλι ύψους 302.000 ευρώ για την πληρωμή των τηλεφωνικών τελών στον ΟΤΕ για το 2009.

Και ενώ το γεγονός της αναμόρφωσης στην επιχορήγηση της διακίνησης προκαλεί αναβρασμό στον εκδοτικό κλάδο, στα Πρακτορεία διανομής στήνεται το σύστημα διακίνησης με νέα σημεία πώλησης των εφημερίδων. Η οριστική ρήξη που επήλθε ανάμεσα στους εκδότες και την Ένωση εφημεριδοπωλών, μετά τη διαφωνία τους με επίκεντρο την απελευθέρωση του επαγγέλματος από την 1η Ιουλίου, αλλάζει τα δεδομένα στη διακίνηση. Ανοιχτό παραμένει το ζήτημα δημιουργίας νέων υποπρακτορείων, ενώ εκτιμάται ότι από τη Δευτέρα θα υπάρξουν προβλήματα στη διάθεση των ημερήσιων εντύπων.

Μετέωρη η ΕΡΤ και το ανταποδοτικό τέλος

H ΑΝΑΒΟΛΗ, όσον αφορά στη θεσμοθέτηση νέου πλαισίου λειτουργίας για τα ΜΜΕ, έχει και μια διαφορετική, αθέατη πλευρά. Η είσπραξη του ανταποδοτικού τέλους υπέρ της κρατικής τηλεόρασης μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ θα τεθεί πολύ σύντομα σε αμφισβήτηση, εξαιτίας της απελευθέρωσης στον τομέα της ενέργειας. Και ενώ στο χώρο συντελούνται σαρωτικές αλλαγές και αναμένονται νέες συμμαχίες (ενδεικτική η είσοδος της Forthnet στον κλάδο παροχής ενέργειας), η κυβέρνηση δεν διασφάλισε ότι θα συνεχίσει να εισπράττεται το ανταποδοτικό τέλος υπέρ της κρατικής ραδιοτηλεόρασης.
Σύμφωνα με δικές μας πληροφορίες η εν λόγω ρύθμιση προγραμματιζόταν να περιληφθεί ως διάταξη στο νόμο περί ΜΜΕ, τον οποίο ετοίμαζε ο αναπληρωτής υπουργός Πολιτισμού Τηλέμαχος Χυτήρης. Γι’ αυτό ήταν ενήμερη η πολιτική ηγεσία, ενώ πολλά στελέχη της ΕΡΤ αγνοούν ακόμη το μείζον ζήτημα που θα προκύψει στο προσεχές διάστημα. Αξίζει να σημειωθεί πως ο απερχόμενος υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Ραγκούσης πέρασε στον τελευταίο νόμο για την ηλεκτρονική διακυβέρνηση, διάταξη με την οποία ρυθμίζεται εκ νέου προς όφελος των ΟΤΑ η είσπραξη των δημοτικών τελών από τη ΔΕΗ.
Κάτι ανάλογο δεν έγινε για το ανταποδοτικό τέλος υπέρ της λειτουργίας της κρατικής τηλεόρασης, με το επιχείρημα ότι υπάρχει χρόνος και η είσπραξή του από τη ΔΕΗ δεν μπορεί να αμφισβητηθεί. Με δεδομένη πλέον την καθυστέρηση στη θεσμοθέτηση νέων κανόνων για το χώρο των ΜΜΕ, δεν είναι λίγοι εκείνοι στο Ραδιομέγαρο που ανησυχούν ότι το ανταποδοτικό τέλος κινδυνεύει εξαιτίας απραξίας και αδιαφορίας.
Γρίφος οι μελλοντικές κινήσεις του ΔΟΛ
Χωρίς την παρουσία των ισχυρών ανδρών του ΔΟΛ Σταύρου Ψυχάρη και Βίκτωρα Ρέστη πραγματοποιήθηκε η γενική συνέλευση του οργανισμού. Το νέο διοικητικό συμβούλιο με την είσοδο της Καίτης Ρέστη υπερψηφίστηκε, χωρίς ωστόσο να γνωστοποιηθούν τυχόν νέα σχέδια του ΔΟΛ στην κατεύθυνση της αναδιάρθρωσης ή της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου.
Αναδιοργάνωση στις ενώσεις
Σε περίοδο αναδιοργάνωσης εισέρχεται η Ένωση ιδιοκτητών των πανελλαδικής εμβέλειας καναλιών. Τη θέση του προέδρου κατέλαβε ο Πάνος Κυριακόπουλος, διευθύνων σύμβουλος του Star, ενώ ο CEO του Mega Ηλίας Τσίγκας κατέλαβε τη θέση του αντιπροέδρου. Δεν αποκλείονται εκρήξεις εξαιτίας του αποκλεισμού του Alter από το ΔΣ, γεγονός που δείχνει τη στάση της ΕΙΤΗΣΕΕ στο ανοιχτό μείζον ζήτημα του καναλιού.
Έρχεται το business plan
Τα συμπεράσματα της έρευνας των ορκωτών λογιστών περιμένουν στην «Ελευθεροτυπία», όπως επίσης και τις προτάσεις για την αναδιάρθρωση της εταιρείας. Ήδη, πάντως, στους διαδρόμους το μόνο που ακούγεται είναι ότι προβλέπονται μαζικές απομακρύνσεις.
Άφιξη στο Νέο Φάληρο
Αλλαγές, σύμφωνα με πληροφορίες μας, θα έχουμε και στον ΣΚΑΪ: κατεβαίνει ο Κώστας Κιμπουρόπουλος, για να αναλάβει σημαντικό ρόλο στην εποπτεία ολόκληρου του ομίλου ηλεκτρονικών Μέσων. Τα προβλήματα δεν είναι λίγα, κυρίως λόγω της εμπλοκής στις σχέσεις των δύο ισχυρών μετόχων Γιάννη Αλαφούζου και Βαγγέλη Μαρινάκη. Ο τελευταίος ζήτησε έλεγχο οικονομικών στοιχείων, που σημαίνει ότι υπάρχει εμπόδιο στην έκδοση ισολογισμού για την εταιρεία.
Ρεύμα και TV σε έν
Στον τομέα της ενέργειας εισέρχεται η Forthnet από το φθινόπωρο. Στη γενική συνέλευση των μετόχων του ομίλου εγκρίθηκε η αλλαγή του καταστατικού για επέκταση και σε αυτόν τον τομέα. Κατά πληροφορίες μας, ήδη βρίσκεται σε προχωρημένες συζητήσεις με την εταιρεία Energa, ενώ σχεδιάζονται νέες υπηρεσίες προς τους πελάτες της συνδρομητικής τηλεόρασης και τηλεφωνίας με συνδυαστικά πακέτα τύπου «τηλέφωνο-τηλεόραση-ρεύμα». Αποφασίστηκε, επίσης, η αναχρηματοδότηση του ομολογιακού δανείου

Σε αναμονή για το ποδόσφαιρο

Οι καταιγιστικές εξελίξεις γύρω από τα «στημένα» ματς ποδοσφαίρου έχουν άμεσες επιπτώσεις στην τηλεόραση. Η Forthnet, που διαθέτει τα τηλεοπτικά δικαιώματα της Super League, δηλώνει ότι θα αναμένει τα αποτελέσματα της δικαστικής διερεύνησης και, κατά εκτιμήσεις, δεν αποκλείεται να θέσει ζήτημα αναδιαπραγμάτευσης του κόστους των δικαιωμάτων. Η ΕΡΤ, από τη δική της πλευρά, αποφάσισε την αναστολή κάθε διαπραγμάτευσης.

Και στην Digea
Νέο πρόεδρο απέκτησε και ο πάροχος δικτύου των ιδιωτικών καναλιών. Στην Digea τη θέση του απερχόμενου Κώστα Κιμπουρόπουλου πήρε ο Νίκος Αγγελόπουλος από τον όμιλο του ΑΝΤ1. Και στην Digea ετέθη το ζήτημα λειτουργίας του Alter, αν και εκεί συμφωνήθηκε να λάβουν μέρος στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου και οι επτά μέτοχοι-τηλεοπτικοί σταθμοί.

Στο βάθος νέα ένωση;

Προχωρούν, όπως όλα δείχνουν, οι διερευνητικές επαφές ανάμεσα σε εκδότες και ιδιοκτήτες ραδιοτηλεοπτικών σταθμών για την πιθανότητα δημιουργίας μιας νέας ένωσης ιδιοκτητών, στην οποία θα μετέχουν με συγκεκριμένα κριτήρια οι εταιρείες όλων των ΜΜΕ.

Την καλοκαιρινή πρωινή ζώνη δοκιμάζει η Νάντια Μπουλέ
Σε δυο γνήσιους παρουσιαστές του tv life style, τους Θ. Πάτρα και Νάντια Μπουλέ αναθέτει την καλοκαιρινή ενημέρωση της πρωινής ζώνης ο ΑΝΤ1. Πίσω από τις κάμερες τη στήριξη της εκπομπής ≪Εllate≫ ανέλαβε το τμήμα ειδήσεων και ενημέρωσης. Σαν να παίρνει μεγάλο ρίσκο το κανάλι σε σχέση με τις εκπομπές στα ανταγωνιστικά του...

••• Η ΕΠΟΠΤΕΙΑ των ΜΜΕ επιστρέφει δέκα μήνες μετά την μετακίνησή της, στο Μέγαρο Μαξίμου. Η εποπτεία τους, όπως αναμενόταν, προορίζεται κεντρικά για τον υπουργό Επικρατείας Ηλία Μόσιαλο. Με το προεδρικό διάταγμα 65/27 Ιουνίου 2011 για τη διάσπαση του Υπουργείου Εσωτερικών, οι γενικές γραμματείες Ενημέρωσης και Επικοινωνίας, το ΙΟΜ και οι εποπτευόμενοι φορείς (περιφερειακός Τύπος, κ.ά.), επιστρέφουν και πάλι στον πρωθυπουργό. Μετέωρο παραμένει το καθεστώς για την ΕΡΤ, αν και όπως λέγεται θα τεθεί κι αυτή υπό την εποπτεία του Υπουργείου Επικρατείας.
••• ΜΑΖΙΚΗ ΦΥΓΗ τηλεθεατών, «Αγανακτισμένων» και μη από τις ειδήσεις των 8 μ.μ. Τα στοιχεία μετρήσεων στο δείγμα της Nielsen τις τελευταίες εβδομάδες είναι αμείλικτα: τα τρία ανταγωνιστικά δελτία στην καυτή ζώνη ενημέρωσης των Mega, ΑΝΤ1 και Alter, φαίνεται να έχουν χάσει περισσότερους από ένα εκατομμύριο τηλεθεατές, σε σύγκριση με τα νούμερα Μαρτίου - Απριλίου. Συνολικά για όλα τα τηλεοπτικά δελτία, ανεξάρτητα από την ώρα μετάδοσης ο αριθμός των τηλεθεατών κατά μέσο όρο από περίπου 3,5 εκατ. τον περασμένο Μάρτιο, έπεσε σε 2,1 εκατ. την περασμένη εβδομάδα.

••• Την πλήρη στήριξη της κρατικής τηλεόρασης έχει ο δημοσιογράφος Κώστας Βαξεβάνης έναντι του ΕΣΡ, που προέβη σε προληπτική λογοκρισία ζητώντας από την ΕΡΤ να κάνει έρευνα για το «Κουτί της Πανδώρας» που ετοιμάζεται. Η ΕΡΤ με επιστολή της στο Συμβούλιο, το εγκαλεί για καταστρατήγηση της νομιμότητας σε ό,τι αφορά την αρμοδιότητά του να ελέγχει τηλεοπτικές εκπομπές.

Telex
●●● Πλήρης ο διαχωρισμός στην Κάντζα ανάμεσα σε ραδιόφωνο (Δ. Κοντομηνάς) και Alpha (RTL). Μέχρι και διαφορετική είσοδο θα αποκτήσουν. ●●● Καβγάς στην ΕΡΤ για την εσωτερική προκήρυξη 15 διευθυντικών θέσεων, για την οποία καταγγέλλονται «φωτογραφικές» διατάξεις. ●●● Αναδιάρθρωση στο TV 100 με απολύσεις-μετατάξεις τουλάχιστον 30 εργαζομένων. ●●● Κύμα τυφλών απολύσεων στον Flash, όπου αιφνιδιαστικά ανακοινώθηκε η απομάκρυνση όλων των δελτίων παροχής και τρεις απολύσεις συντακτών με σύμβαση αορίστου χρόνου. ●●● Tη Δευτέρα είναι η μέρα κρίσης για το Alter καθώς αρχίζει η διαδικασία ένταξης στο άρθρο 99. ●●● Προς τα εκεί οδεύει μεγάλη διαφημιστική εταιρεία που εμπλέκεται στην υπόθεση Alter. ●●● «Θύματα» της αστυνομικής βιαιότητας την Τετάρτη στο Σύνταγμα έπεσαν ο Δ. Τρίμης, μέλος του ΔΣ της ΕΣΗΕΑ, που του έσπασαν το χέρι, και συνεργείο του Star.

MARKET STREET

••• Διεθνής διάκριση για τη Lowe Athens που κέρδισε τη 2η θέση μεταξύ των πιο αποτελεσματικών εταιρειών στην Ευρώπη, σύμφωνα με τον δείκτη αποτελεσματικότητας των βραβείων Effie. Στην πρώτη 20άδα από τη χώρα μας βρίσκονται και οι εταιρείες Bold Ogilvy, McCann Erickson Athens και Spot JWT.

••• Η Νestle Ελλάς ανέθεσε στην Politics το έργο σχεδιασμού και υλοποίησης ολοκληρωμένου προγράμματος έμμεσης επικοινωνίας και δημοσίων σχέσεων για τον τομέα του παγωτού.

••• Τέσσερις εταιρείες οι: BGMOMG/North Media Direction, Permedia Athens, Tempo OMD/Tempo OMDΒ. Ελλάδος/Orange και Paramount/Γραφική, διεκδικούν το λογαριασμό media ύψους 725.000 ευρώ της Helexpo-Ελληνικές Εκθέσεις.

••• Η Lighthouse + Ashley κέρδισε στο διαγωνισμό του Υπουργείου Τουρισμού της Μάλτας για τη διαφημιστική του επικοινωνία που περιλαμβάνει χάραξη στρατηγικής, σχεδιασμό μάρκετινγκ, δημιουργικό και παραγωγές σποτ.

••• Διαγωνισμό για 14 διαφημιστικές εκστρατείες του προκήρυξε ο Κυπριακός Οργανισμός Τουρισμού με κόστος 8.737.000 ευρώ. Τα spec αφορούν στις αγορές Ηνωμένου Βασιλείου, Γερμανίας, Ρωσίας/Ουκρανίας, Σουηδίας, Νορβηγίας, Δανίας, Φινλανδίας, Ελλάδας, Ισραήλ, Γαλλίας, Ολλανδίας, Βελγίου, Ελβετίας, Αυστρίας.
••• Την νέα καμπάνια Allou! Summer Pass και το Allou! High Dive Show υπογράφουνη karamella καιη Vitamin.
••• Τρεις εταιρείες, οι Cream, Lowe Athens και UpSet! διεκδικούν το δημιουργικό λογαριασμό της Neoset.

••• Επανήλθε στο Διαδίκτυο με νέο lay out το site της ΕΡΤ・παράλληλα προκηρύχτηκε ο διαγωνισμός για την πρώτη σελίδα.
••• Οι διαφημίσεις στα κρατικά κανάλια θα μεταδίδονται και στα προβαλλόμενα μέσω Ίντερνετ προγράμματα.

••• Στη θέση του προέδρου της ΕΔΕΕ και πάλι ο Δημήτρης Γ. Μαύρος που εκλέχθηκε στις πρόσφατες αρχαιρεσίες της ένωσης. Στη διοικούσα επιτροπή του τομέα διαφήμισης εκλέχθηκαν οι Τζέιμς Νας και Θανάσης Παπαθανασίου.

••• Κεντρικά θα χειρίζεται πλέον η «Πήγασος Εκδοτική» τη διαφημιστική επικοινωνία των περιοδικών της στη Θεσσαλονίκη μετά τη λήξη της συνεργασίας με τις Media Action και Media.


••• Με προϋπολογισμό 25.000 ευρώ ο Ελληνικός Οργανισμός Εξωτερικού Εμπορίου προκήρυξε διαγωνισμό για τη μελέτη και κατασκευή του ελληνικού περιπτέρου στη Διεθνή Έκθεση 100% Design 2011.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου