Τρίτη 19 Απριλίου 2011

«Η αραβική άνοιξη του Wikileaks»


Ο Τζούλιαν Ασάνζ θεωρεί πως η ιστοσελίδα του δίδαξε στους νέους έναν καινούργιο τρόπο δράσης

«Η αραβική άνοιξη του Wikileaks»

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΓΙΩΡΓΟΣ ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΣ

ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ: Δευτέρα 18 Απριλίου 2011

Ο ιδρυτής του Wikileaks Τζούλιαν Ασάνζ βρίσκεται υπό  κατ’ οίκον κράτηση στο Μπικλς, ένα χωριό του Νόρφολκ,  στην Αγγλία, ώς τον Ιούλιο που η βρετανική δικαιοσύνη θα  αποφασίσει αν θα τον εκδώσει στη Σουηδία
«Η Μέση Ανατολή ήταν σαν ξερό ξύλο έτοιµο να πάρει φωτιά» και το Wikileaks ήταν η σπίθα, λέει ο ιδρυτής του ισοτόπου Τζούλιαν Ασάνζ.

Μίλησε στη «Λιµπερασιόν» µε την ευκαιρία της έκδοσης στα γαλλικά του πρώτου βιβλίου του, που κυκλοφόρησε το 1997 µε τίτλο «Underground» και στο οποίο αφηγείται το παρελθόν του ως χάκερ. «Ηµουν υπερήφανος για τους χάκερ… Θέλησα λοιπόν να αφηγηθώ τον τρόπο που λειτουργο ύσετο διεθνές δίκτυό τους», λέει στην ειδική απεσταλµένη της γαλλικής εφηµερίδας, η οποία τον συνάντησε στο Μπικλς, έναχωριό του Νόρφολκ, στην Αγγλία όπου κρατείται κατ’ οίκον ώς τον Ιούλιο πουη βρετανική ∆ικαιοσύνη θα αποφασίσει, σε δεύτερο βαθµό, αν θα εκδοθεί στη Σουηδία (η πρωτόδικη απόφαση ήταν εναντίον του). ∆ύο γυναίκες τον έχουν κατηγορήσει εκεί για βιασµό και σεξουαλική παρενόχληση, σε µια υπόθεση που αµφισβητείται έντονα από τους υποστηρικτές του.

Ο Ασάνζ λέει πως η κουλτούρα των χάκερ γίνεται τώρα κυρίαρχη. «Οι νέοι ανακαλύπτουν τη λειτουργία του κόσµου χάρη στις ανταλλαγές τους στο Ιντερνετ», λέει. «Μέσω του παραδείγµατός µας, του Wikileaks, δείξαµε έναν νέο τρόπο δράσης. Οι νέοι αγαπούν την ελευθερία της ενηµέρωσης και του λόγου στο Ιντερνετ. Η υπεράσπιση των αξιών αυτών έγινε κάτι τρέχον γι’ αυτές τις γενιές και αυτό µας κάνει πολύ αισιόδοξους».

Για τον ιδρυτή του Wikileaks, οι εξεγέρσεις στη Μέση Ανατολή πυροδοτήθηκαν από τη δηµοσιοποίηση από το Wikileaks απόρρητων αµερικανικών διπλωµατικών τηλεγραφηµάτων για τις χώρες της περιοχής.

Τα τηλεγραφήµατα αυτά «δεν περιέγραφαν απλώς τηδιαφθορά του καθεστώτος του Μπεν Αλι, για παράδειγµα, αλλά φανέρωναν και πόσο εύθραυστο ήταν: αντιλαµβανόταν κανείς απ’ αυτά ότι αν υπήρχε µια σύγκρουση ανάµεσα στο καθεστώς του Μπεν Αλι και τον στρατό, οι ΗΠΑ δεν θα υποστήριζαν οπωσδήποτε το καθεστώς. Αυτό έστειλε ένα ισχυρό µήνυµαστους ακτιβιστές στην Τυνησία, αλλά καιστον στρατό, στους οπαδούς του Μπεν Αλι και στις γειτονικές περιφέρειες». Στην Αίγυπτο συνέβητο ίδιο:

«Οταν το καθεστώς άρχισε να κλονίζεται, ο Οµαρ Σουλεϊµάν προωθήθηκε από τις ΗΠΑ και το Ισραήλ. Και εµείς αρχίσαµε να βγάζουµε τα τηλεγραφήµατα για τον Οµαρ Σουλεϊµάν, ο οποίος είναι πράγµατι ένας αρκετά τροµακτικός τύπος.

Ετσι έγινε αδύνατο για τους Αµερικανούς να υποστηρίξουν δηµόσια το δίδυµο Σουλεϊµάν - Μουµπάρακ όταν τα ίδια τα τηλεγραφήµατά τους περιέγραφαν πόσο επικίνδυνος είναι ο πρώτος. Κατ’ αναλογία, η υποστήριξή του κατέστη αδύνατη για όλες τις δυτικές κυβερνήσεις».

Οι διαρροές για τον Μπεν Αλι και τον Σουλεϊµάν επηρέασαν τις εξελίξεις

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου