Εργαζόμενοι στο έλεος των εργολάβων καθαρισμού και της... κυβέρνησης
«Η περίπτωση του Ασίζ, στο υπουργείο Εργασίας, και εκείνη των κοριτσιών που δούλευαν στο ΠΑΣΟΚ ανασφάλιστες και απλήρωτες, δείχνει τον τρόπο που βλέπει εμάς τις καθαρίστριες η κυβέρνηση αυτή και τι ακριβώς γίνεται σε αυτούς τους χώρους. Εταιρείες "μαϊμού" εκμεταλλεύονται χρήματα. Εγώ θα ζητήσω τη σύμβαση έργου. Να δείτε ότι δεν θα μας τη δώσουν γιατί κρύβεται η διαπλοκή εκεί. Πόσα χρήματα έδιναν για το καθαρισμό αυτών των κτιρίων και πόσα χρήματα έτρωγαν;»,
τονίζει στο tvxs.gr η κ. Βλασία Παπαθανάση, γραμματέας της Παναττικής Ένωσης Καθαριστριών και Οικιακού Προσωπικού(ΠΕΚΟΠ), μετά τις αποκαλύψεις για τον Αιγύπτιο που εργαζόταν παράνομα στο υπουργείο Εργασίας, αλλά και για τιςαπλήρωτες καθαρίστριες στα κεντρικά γραφεία του ΠΑΣΟΚ.
Η τελευταία υπόθεση ήρθε στο φως έπειτα από καταγγελίες της ΠΕΚΟΠ. Οι εργαζόμενες είχαν μείνει απλήρωτες και ανασφάλιστες επί μήνες από τον εργολάβο -εταιρεία ΒΑΤ ΝΕΤΤ- που είχε αναλάβει την καθαριότητα των κομματικών γραφείων. Μάλιστα, όταν την 01/01/2011 τον καθαρισμό του κτιρίου ανέλαβε νέα εταιρεία, οι 8 συνολικά εργαζόμενες απολύθηκαν. Οι καθαρίστριες απευθύνθηκαν στην Επιθεώρηση Εργασίας για το θέμα, ζητώντας την αποζημίωσή τους, τα δεδουλευμένα τους, αλλά και το έγγραφο απόλυσής τους, ώστε να μπορέσουν να εγγραφούν στο ταμείο ανεργίας.
Η κ. Μαρία Πάνα, που εργαζόταν επί 5 χρόνια στα γραφεία του ΠΑΣΟΚ και την κατάσταση, ήταν η μόνη επίσης που έλαβε το πρωί της Δευτέρας τηλεφώνημα από τη νέα εργολαβική εταιρεία, που της ζητούσε να επιστρέψει στη δουλειά. «Πήγα τη Δευτέρα και μου είπε να πάω να καθαρίζω τουαλέτες με 250 ευρώ το μήνα. Δεν σε βάζω εκεί που ήσουν πριν, θα σε βάλω στις τουαλέτες, μου είπε. Εγώ της είπα τότε ότι θέλω 300 ευρώ. Τελικά, με πήραν τηλέφωνο να πάω με 300 ευρώ, αλλά εγώ τους είπα ότι τελικά δεν θέλω. Θέλω την αποζημίωσή μου και το χαρτί απόλυσης και μετά θα δω τι θα κάνω», εξηγεί στο tvxs.gr η κ. Πάνα.
«Δεν έχω εμπιστοσύνη σε αυτή την εταιρεία. Τα τελευταία 2 χρόνια μου έκαναν τη ζωή δύσκολη αυτές οι εταιρείες. Επειδή εγώ μίλησα και είπα δεν υπογράφω για 300 ευρώ και να μου δίνεις τελικά 200 στο χέρι. Από τότε αρχίσαμε να τσακωνόμαστε. Και με κατηγορούσαν γιατί μίλησα και πως μόνο εγώ μίλησα για τα λεφτά. Και αναγκαστικά έπρεπε να πληρώσει σε όλες 300 ευρώ και χάσανε λεφτά». Όταν απευθύνθηκε στο ΠΑΣΟΚ για το θέμα, η κ. Πάνα έλαβε την απάντηση ότι "εμείς δουλεύουμε εργολαβικά". Επειδή δεν τους νοιάζει για τους εργαζόμενους, δουλεύουν εργολαβικά. "Πάρε δικηγόρους", μου είπαν».
«Μετά και την καταγγελία στην Επιθεώρηση Εργασίας, περιμένω να δω πως θα εξελιχθεί το θέμα. Να επιστρέψω σε αυτή την εταιρεία δεν το συζητώ, γιατί θα αρχίσουμε πάλι τα ίδια. Δεν θέλω να ξαναδουλέψω εκεί μέσα. Κάπου θα βρω δουλειά. Τα τελευταία 2 χρόνια ήταν χειρότερα και από τη Ρουμανία. Τρομοκρατία ήταν η δουλειά εκεί».
«Μιλάμε για μια εργολαβική εταιρεία που από την πρώτη στιγμή που μπήκε μέσα ο ιδιοκτήτης της είχε πεθάνει και το ΠΑΣΟΚ συνέχιζε να την έχει για να καθαρίζει τα κτίριά του, με τον εργολάβο στην ουσία να μην υπάρχει. Θεωρώ ότι ήταν «μαϊμού» εταιρεία όλο αυτό το διάστημα, γι’ αυτό και τους τελευταίους 3 μήνες οι εργαζόμενοι δεν είχαν πληρωθεί. Δούλευαν ανασφάλιστες και αναγκάστηκαν – για να μην μιλήσουν οι εργαζόμενες – να τις βάλουν από το ΠΑΣΟΚ να υπογράψουν χαρτιά, να τους δώσουν 1.000 ευρώ και τις διώξουν. Παρόλο που δεν είχαν εργασιακή σχέση, αφού ο ιδιοκτήτης είχε πεθάνει, οι γυναίκες αυτές δεν ήξεραν ποιος είναι το αφεντικό, ποιος θα τις πληρώσει... όλο αυτό το διάστημα έψαχναν να βρουν τι γίνεται. Και από το ΠΑΣΟΚ συνέχιζαν να τις κρατούν ανασφάλιστες. Το μόνο που βρήκαν να κάνουν είναι να τους δώσουν λίγα χρήματα και να τις βάλουν να υπογράψουν ότι σε περίπτωση που εμφανιστεί ο εργολάβος – ενώ ήξεραν ότι είχε πεθάνει – θα επιστρέψουν τα χρήματα πίσω. Το ότι δούλευαν ανασφάλιστες μέσα στα γραφεία του κυβερνώντος κόμματος, το ότι τις εκμεταλλεύονταν, το ότι δεν υπήρχε εργοδότης, το ότι δεν κοίταξαν να τις προστατεύσουν... δεν τους ένοιαξε καθόλου. Τις κορόιδευαν κιόλας», υπογραμμίζει η κ. Παπαθανάση.
Δύο περίπου μήνες πριν, μια παρόμοια υπόθεση, εκείνη τουεργατικού ατυχήματος του Αιγύπτιου μετανάστη εργάτη Ασίζ Εμάντ, ο οποίος έπεσε από τον 3ο όροφο, ενώ καθάριζε τα τζάμια του υπουργείου Εργασίας στο κτίριο της Κοραή 4, είδε το φως της δημοσιότητας. Ο εργάτης εργαζόταν αδήλωτος στην εταιρεία καθαρισμού που έχει αναλάβει την καθαριότητα του συγκεκριμένου κτιρίου. Σχολιάζοντας την εξέλιξη(;) της υπόθεσης αυτής, η γραμματέας της ΠΕΚΟΠ σημειώνει: «η κ. Κατσέλη κρύβεται και έχει σηκώσει τα χέρια ψηλά, λέγοντας πως η ίδια και το υπουργείο δεν έχουν καμία ευθύνη. Πήγαμε για να τη συναντήσουμε και δεν μας δέχεται. Μας παρέπεμψε στον κ. Ροΐδη, ο οποίος υποσχέθηκε ότι θα κλείσει ραντεβού και θα μας καλέσει όταν θα έχει χρόνο η κ. Κατσέλη. Έχουν περάσει πλέον 15 ημέρες και τίποτα. Εμείς δεν θα το αφήσουμε το θέμα όμως. Θα βάλουμε δικηγόρο για να ψάξει, θα βγουν όλα στη φόρα και την επόμενη εβδομάδα θα πάμε και πάλι και θέλει δεν θέλει η κ. Κατσέλη θα μας δεχτεί. Εμείς σαν σωματείο δεν θα βγούμε από το υπουργείο Εργασίας αν δεν μας δει!».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου