Δευτέρα 2 Δεκεμβρίου 2013

Ούτε οι Κόκκαλης-Ψυχάρης-ΓΕΚ-Τέρνα δεν κάνουν συναλλαγές με τέτοιες αντικειμενικές στο Παλαιό Ψυχικό

Μειώστε τις αντικειμενικές αξίες στο Παλαιό Ψυχικό (κάποιοι πιέζουν ήδη φορτικά την κυβέρνηση) για να πληρώσουν λιγότερα στην εφορία μεταξύ όλων των άλλων - που δεν μπορούν να πληρώσουν - και τα συνεταιράκια: α) Σωκράτης Κόκκαλης, ο γνωστός και μη εξαιρετέος επιχειρηματίας, β) η εταιρεία ΓΕΚ-Τέρνα και γ) ο Παναγιώτης (υιός Σταύρου) Ψυχάρη του ΔΟΛ.
Και όλα αυτά μπας και η Alpha Bank, η τράπεζα που τώρα ανήκει στο δημόσιο, αλλά έχει πολλά πάρε-δώσε με τους συγκεκριμένους επιχειρηματίες, πάρει πίσω το κεφάλαιο από ομολογιακό δάνειο 4,5 εκατ. ευρώ που έχει δώσει στην εταιρεία ΚΕΚΡΟΨ, το οποίο έληξε χωρίς να αποπληρωθεί.

Η υπόθεση έχει ως εξής: η εταιρεία Κέκροψ Α.Ε., η οποία διαθέτει πολλά ακίνητα στο Παλαιό Ψυχικό και ελέγχεται μετοχικά από την ΓΕΚ-Τέρνα (23,91%), τον Σταύρο Ψυχάρη (21,58%) και τον Σωκράτη Κόκκαλη (21,45%) έλαβε απόφαση πέρυσι να πουλήσει μέρος από το ιδιόκτητο οικόπεδο εμβαδού 5.829 τετραγωνικών μέτρων επί της οδού Περσέως 11-10 στο Παλαιό Ψυχικό στους μετόχους της. Συγκεκριμένα από τα 5,829 στρέμματα συμφωνήθηκε να πουληθούν τα 3,6 στρέμματα ως εξής:
  • 1,2 στρέμμα στην Ιντρακόμ Κατασκευές Α.Ε. (ελέγχεται από την Ιντρακόμ Α.Ε., βασικός μέτοχος της οποίας είναι ο Σωκ. Κόκκαλης) με τίμημα 2.000.000 ευρώ ανά στρέμμα, ή συνολικά 2.400.000 ευρώ
  • 1,2 στρέμμα στην εταιρεία ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ Α.Ε. με την ίδια τιμή (συνολικά 2.400.000 ευρώ)
  • 1,2 στρέμμα στον κ. Παναγιώτη Ψυχάρη επίσης με την ίδια τιμή (2.400.000 ευρώ).

Το εν λόγω οικόπεδο συνολικής έκτασης 5.820 τ.μ. έχει αντικειμενική αξία 27.574.164 ευρώ σύμφωνα με τα στοιχεία που παραθέτει στην ιστοσελίδα της η εταιρεία ΚΕΚΡΟΨ Α.Ε.

Αναλογικά, η αντικειμενική αξία των προς πώληση 3,6 στρεμμάτων στα τρία φυσικά και νομικά πρόσωπα έχει αντικειμενική αξία 17,029 εκατ. ευρώ.

Ομως το τίμημα για την πώληση αυτών των 3,6 στρεμμάτων είναι πολύ μικρότερο ήτοι συνολικά 7,2 εκατ. ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι οι τρεις αγοραστές θα πληρώσουν στην εφορία για την μεταβίβαση (8-10%) επί της αντικειμενικής αξίας και όχι επί του συμφωνηθέντος τιμήματος, το οποίο είναι χαμηλότερο πάνω από 50% (58% για την ακρίβεια) έναντι της αντικειμενικής αξίας.

Από την ημέρα που η η εταιρεία Κέκροψ ενέκρινε την συμφωνία πώλησης με τους αγοραστές (Νοέμβριος του 2012), η συμφωνία αυτή δεν έχει πραγματοποιηθεί και η Κέκροψ δεν έχει εισπράξει παρά μόνο μια μικρή προκαταβολή. Η συμφωνία δηλαδή ένα χρόνο μετά δεν έχει πραγματοποιηθεί, χωρίς όμως στο μεταξύ να έχουν αλλάξει οι αντικειμενικές αξίες. Δεν έγινε δηλαδή αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών τον τελευταίο χρόνο, ούτε βέβαια άλλαξαν σοβαρά οι συνθήκες από τότε μέχρι σήμερα. Μάλιστα, για την κυβέρνηση και τους υποστηρικτές της (εκδότες κλπ.), οι συνθήκες σήμερα είναι καλύτερες αφού έχουν πέσει τα srpeads και συνοστίζονται οι επενδυτές για την αγορά ελληνικών περιουσιακών στοιχείων.

Το ομολογιακό δάνειο της Alpha Bank


Αυτό που φαίνεται να έχει αλλάξει είναι η ανανέωση ενός ομολογιακού δανείου της Κέκροψ, το οποίο έληξε χωρίς να αποπληρωθεί.

Το ομολογιακό αυτό δάνειο ύψους 4,5 εκατ. ευρώ είναι της Alpha Bank η οποία δεν απαίτησε από τον δανειολήπτη το κεφάλαιο κατά την ημερομηνία της λήξης. Αντ’ αυτού, οι ομολογίες που έληξαν στις 05.06.2013 και 05.12.2013 ανανεώθηκαν μέχρι τις 05.12.2014 με επιτόκιο euribor 12μήνου (περίπου 0,5%) και περιθώριο 5%.

Η εταιρεία Κέκροψ, παρότι είναι εισηγμένη στο Χρηματιστήριο Αθηνών δεν έχει ενημερώσει για την πορεία της συμφωνίας η οποία είναι σε εκκρεμότητα, ούτε για τους λόγους τους οποίους δεν ολοκληρώθηκε ενώ όφειλε να το γνωστοποιήσει στο Χρηματιστήριο Αθηνών. Αλλά στην Ελλάδα ήμαστε, μην τα θέλουμε όλα.

Σε λίγες ημέρες, βέβαια, από 1.1.2014 αν και όταν θα επιτραπούν οι πλειστηριασμοί, οι τράπεζες θα τρέξουν να εκτελέσουν τις διαταγές πληρωμής, τις οποίες έχουν ήδη βγάλει για να πάρουν τα σπίτια του κόσμου.

Κατά τα άλλα, εσείς κύριοι, όχι δεν μπορείτε να ζητήσετε ειδική μεταχείριση. Ούτε από την τράπεζα ούτε από το δημόσιο. Αλλωστε, οι τράπεζες δεν έχουν σταματήσει να βγάζουν διαταγές πληρωμής για ενα σωρό επαγγελματίες όλο αυτό το διάστημα και να διεκδικούν τις περιουσίες τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου