Σάββατο 7 Δεκεμβρίου 2013

Ο ΟΗΕ θρηνεί για το θάνατο του Nelson Mandela


1againstracismΑγαπητοί φίλοι και συνεργάτες,

Με αφορμή το θάνατο του Nelson Mandela στις 5 Δεκεμβρίου 2013, η ιστοσελίδα 1againstracism.gr, η πλατφόρμα της εκστρατείας κατά της ρατσιστικής βίας της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, φιλοξενεί τα μηνύματα που έστειλαν ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, Μπαν Κι-Μουν, και ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, Αντόνιο Γκουτέρες, σχετικά με τον άνθρωπο-σύμβολο του αγώνα κατά του ρατσισμού.

Ο ΟΗΕ θρηνεί για το θάνατο του Nelson Mandela

«Ο Νέλσον Μαντέλα υπήρξε μια μοναδική προσωπικότητα της παγκόσμιας σκηνής, ένας άνθρωπος με ήρεμη αξιοπρέπεια και υψηλά επιτεύγματα, ένας γίγαντας της δικαιοσύνης και μια ρεαλιστική έμπνευση για τον καθένα μας», λέει ο Μπαν Κι Μουν. «Λυπάμαι βαθύτατα για τον θάνατό του. Εκ μέρους των Ηνωμένων Εθνών, εκφράζω τα βαθύτατα συλλυπητήριά μου στον λαό της Νότιας Αφρικής και ιδιαίτερα στην οικογένεια του Νέλσον Μαντέλα και στους αγαπημένους του. Ο ανιδιοτελής αγώνας του για την ανθρώπινη αξιοπρέπεια, την ισότητα και την ελευθερία επηρέασε πολλούς σε ολόκληρο τον κόσμο. Άγγιξε τη ζωή μας με ιδιαίτερα προσωπικό τρόπο. Την ίδια στιγμή, κανείς στην εποχή μας δεν έπραξε περισσότερα για την προώθηση των αξιών και των προσδοκιών των Ηνωμένων Εθνών».
Διαβάστε τη συνέχεια στο 1againstracism.gr!
Aκόμη, η πρέσβειρα Tetiana Izhevska, Προσωπική Απεσταλμένη της προεδρίας του OΑΣΕ  για την καταπολέμηση του ρατσισμού, της ξενοφοβίας και των διακρίσεων, στέλνει ένα μήνυμα για τη μισαλλοδοξία στην Ελλάδα. «Υπάρχει πάντοτε χώρος στη ζωή μας για ανεκτικότητα» επισημαίνει, καλώντας τις αρμόδιες αρχές, τις ΜΚΟ, τους κοινωνικούς φορείς και καθέναν από εμάς να συνεργαστούμε ενάντια στο ρατσισμό.
«Υπάρχει πάντοτε χώρος στη ζωή μας για ανεκτικότητα»

Με μια σειρά προτάσεων ενάντια στο ρατσισμό ολοκλήρωσε τη θητεία της για το 2013 στον ΟΑΣΕ η πρέσβειρα Tetiana Izhevska, Προσωπική Απεσταλμένη της ουκρανικής προεδρίας του οργανισμού για την καταπολέμηση του ρατσισμού, της ξενοφοβίας και των διακρίσεων, καθώς και για την καταπολέμηση της

μισαλλοδοξίας και των διακρίσεων ενάντια στους Χριστιανούς και μέλη άλλων θρησκειών. Σε έκθεσή της προς το Μόνιμο Συμβούλιο του ΟΑΣΕ, η κα Izhevska προτείνει, μεταξύ άλλων, να υποστηριχθούν αντιρατσιστικές εκπαιδευτικές πρωτοβουλίες, να χρησιμοποιηθούν αθλητικές διοργανώσεις για να «περάσει» το αντιρατσιστικό μήνυμα, αλλά και να δοθεί μεγαλύτερη προσοχή στην κατάσταση των ανθρώπων αφρικανικής καταγωγής.

Δείτε το σχετικό βίντεο στο 1againstracism.gr!

Τέλος, στην ιστοσελίδα θα βρείτε το ένατο μέρος της μεγάλης δημοσιογραφικής ανάλυσης της Χριστίνας Πάντζου για τα ξενοφοβικά στερεότυπα στα μέσα ενημέρωσης, με γενικό τίτλο «Η χαμένη νηφαλιότητα: Μετανάστευση και ρατσιστικός λόγος στα ΜΜΕ». Το κεφάλαιο αυτό, που ονομάζεται «Ο ρατσισμός εισάγεται δια… της βίας στα ΜΜΕ», αναλύει τα όρια των αντιρατσιστικών αντανακλαστικών των μέσων ενημέρωσης. Για να διαβάσετε τα προηγούμενα μέρη της έρευνας, κάντε κλικ στους ακόλουθους συνδέσμους:
 
1ο μέρος: Πώς κατασκευάζεται ο πόλεμος και ο εχθρός
2ο μέρος: Η Χρυσή Αυγή και ως μιντιακό φαινόμενο3ο μέρος: Οι «λαθραίοι» και η εγκληματικότητα ως συνώνυμο της μετανάστευσης
4ο μέρος: Έχουν εθνικότητα τα ειδεχθή εγκλήματα;

5ο μέρος: Οι «υγειονομικές βόμβες» και η «νοσηρότητα» στο μεταναστευτικό λόγο

6ο μέρος: Ο Ξένιος Ζευς αποχαιρέτισε τον τόπο που τον γέννησε
7ο μέρος: Υποδοχή, κράτηση, φιλοξενία σε ένα αξεδιάλυτο κουβάρι
8ο μέρος: Τιτιβίσματα, χιούμορ, άποψη και η αβάσταχτη βαρύτητα των λέξεων

Είμαστε στη διάθεσή σας για κάθε επιπρόσθετη πληροφορία ή διευκρίνιση.

Με τιμή,
 
Τομέας Επικοινωνίας και Ενημέρωσης
Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες
Γραφείο στην Ελλάδα

Τηλ. 210 6756801, Fax. 210 6756800
www.unhcr.gr www.1againstracism.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου