Τετάρτη 11 Δεκεμβρίου 2013

Επιφυλάξεις αμερικανικού περιοδικού για την προσπάθεια εφαρμογής της απαγόρευσης του καπνίσματος στην Ελλάδα και αρνητικά σχόλια για τον υπουργό Υγείας Αδωνι Γεωργιάδη

antikapnistikos_nomos

Νέα Υόρκη.- Του Αποστόλη Ζουπανιώτη
Ο διαδικτυακός τόπος atlanticcities που εκδίδει μεταξύ άλλων εντύπων και το γνωστό περιοδικό Atlantic Monthly σε ανταπόκρισή του από την Αθήνα ασχολείται με το πρόσφατο σημείωμα του ελληνικού Υπουργείου Υγείας για την άμεση  λήψη μέτρων με στόχο την εφαρμογή των κανονισμών για την καταπολέμηση του καπνίσματος. Το δημοσίευμα έχει τίτλο «θα σταματήσουν ποτέ οι Ελληνες να καπνίζουν» και ασχολείται, αφενός με τη χρονική συγκυρία της έκδοσης του σημειώματος την παραμονή της εορταστικής περιόδου των Χριστουγέννων – που τα καταστήματα έχουν πολλή δουλειά – και με το ότι παρόμοιες αποφάσεις δεν εφαρμόζονται από το 2010.
Σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία που παραθέτει το περιοδικό, το 40% των Ελλήνων άνω των 15 ετών είναι καπνιστές, σε σύγκριση με το 29% μέσου όρου για την Ε.Ε.
Δίδεται παράλληλα δημοσιότητα σε επιστολή 88 μελών του ελληνικού κοινοβουλίου, οι οποίοι διαμαρτυρήθηκαν γιατί συνάδελφοί τους καπνίζουν εντός του κτηρίου της Βουλής.
«Όταν σε μία χώρα υπάρχει απαγόρευση του καπνίσματος σε εσωτερικούς χώρους κι έχει ένα κοινοβούλιο που βγάζει καπνούς σαν τα οπίσθια του διαβόλου, δεν πρέπει κανείς να απορεί γιατί οι απλοί πολίτες αισθάνονται ότι έχουν το δικαίωμα να ανάψουν τσιγάρο όποτε τους κάνει ευχαρίστηση».
Το δημοσίευμα περιέχει κι ένα σχόλιο με μειωτικούς χαρακτηρισμούς για τον υπουργό Υγείας, Αδωνι Γεωργιάδη, χωρίς ωστόσο να τον κατονομάζει.
«Δεν βοηθά επίσης ότι ο σημερινός υπουργός Υγείας πίσω από την προσπάθεια καταστολής (του καπνίσματος) είναι εθνικός περίγελως, ένας πρώην ακροδεξιός υποστηρικτής που συνήθισε να πουλά δικής του γραφής λαϊκά βιβλία ιστορίας σ’ ένα ευτελές τηλεοπτικό κανάλι.
(It also doesn’t help that the current minister of health behind the crackdown is a national joke, a former far-right sympathizer who used to sell his own self-penned pop history books by screaming on a trashy TV channel).
(http://www.theatlanticcities.com/politics/2013/12/will-greeks-stop-smoking/7800/)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου