Πέμπτη 14 Νοεμβρίου 2013

Γιατί πρέπει να παρακολουθήσετε το Eurogroup από το ThePressProject



Το σημερινό Eurogroup που ξεκινάει στις 3 το μεσημέρι έρχεται λίγες ώρες μετά την αποτυχία των συνομιλιών της τρόικας με την κυβέρνηση και την εμπρηστική δήλωση του ευρωπαίου αξιωματούχου. Ο λόγος όμως για να παρακολουθήσετε τις εξελίξεις από τις Βρυξέλλες δεν είναι μόνο αυτός
Η σημαντικότητα του Eurogroup έχει κινητοποιήσει ολόκληρο τον κυβερνητικό μηχανισμό και από χθες το πρωί έχει ξεκινήσει το «μασάζ» στα ελληνικά ΜΜΕ προκειμένου να γίνει «έλεγχος της ζημιάς» αφού όλα δείχνουν ότι το σημερινό Eurogroup θα θυμίζει το αντίστοιχο του περσινού Δεκεμβρίου όταν οι ευρωπαίοι αξιωματούχοι είχαν αφήσει τις ευγένειες και είχαν απαιτήσει τη λήψη όλων των προαπαιτούμενων προκειμένου να εκταμιευτεί έστω και ένα μέρος της δόσης.



Οι παραινέσεις του κ.Στουρνάρα χθες προς τις εφημερίδες για σπάσιμο του «off the record» αλλά και η εντολή στο Γραφείο Τύπου και Ενημέρωσης να διακοπεί εδώ και λίγες ημέρες η αποδελτίωση του ξένου Τύπου προς τους Έλληνες ανταποκριτές που βρίσκονται στις Βρυξέλλες προκάλεσε έντονες αντιδράσεις.

Δεν λείπουν μάλιστα οι επώνυμες καταγγελίες για προσπάθεια να «καούν» οι συνάδελφοι που καλύπτουν τις συνόδους κορυφής προκειμένου να περιοριστεί η διασπορά της ενημέρωσης.

Αν μάλιστα αναλογιστεί κανείς ότι αυτή τη φορά το Eurogroup δεν είναι βαρετό και διεκπεραιωτικό όπως το προηγούμενο εύκολα μπορεί να κατανοήσει την σημασία που έχει η παρουσία των ελλήνων ανταποκριτών στο κέντρο των εξελίξεων.


Όσοι παρακολούθησαν τη ζωντανή κάλυψη της προηγούμενης Συνόδου με την ανταποκρίτριά του TPP, Χριστίνα Βασιλάκη, θα έχουν ήδη εντοπίσει το πρόβλημα. Εν συντομία:

Στην πρόσφτατη Σύνοδο Κορυφής –όπως είθισται και σε κάθε άλλη-, η ελληνική κυβερνητική αποστολή συνοδεύτηκε από καμιά δεκαριά δημοσιογράφους εξ Αθηνών. «Γιατί;», θα ρωτούσε κάποιος έχοντας στο μυαλό του ότι γι’ αυτό το λόγο βρίσκονται οι μόνιμοι απεσταλμένοι των καναλιών στις Βρυξέλλες...

Μα φυσικά, η απάντηση είναι γιατί κανείς δε θα καλύψει «καλύτερα» μια Σύνοδο Κορυφής από τους κυβερνητικούς συντάκτες. Με άλλα λόγια η δουλειά του ανταποκριτή δεν είναι να μεταφέρει στο κοινό όσα η Κυβέρνηση του «παραχωρεί».

Στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του είναι να κάνει ρεπορτάζ χρησιμοποιώντας και πηγές από την άλλη πλευρά... Είτε αυτή είναι η τρόικα είτε η γερμανική κυβέρνηση. Αλλά κάποιοι έχουν αρχίσει να ενοχλούνται με αυτό. Ίσως όλα να άρχισαν, λοιπόν, με την πρόσφατη διαρροή στο ThePressProject σχετικά με τη συνάντηση Μέρκελ και Σαμαρά στο περιθώριο της Συνόδου.Την ίδια ώρα που το πλέον καθεστωτικό κανάλι έβγαζε με στόμφο ότι ο πρωθυπουργός είδε την Καγκελάριο για 20 λεπτά και της ανέπτυξε τα «επιχειρήματα της Αθήνας», το ThePressProject δημοσίευε ότι σύμφωνα με την απέναντι πλευρά δε συναντήθηκαν παραπάνω από 5 λέπτα σε κλίμα απόλυτα τυπικό... Είναι επίσης χαρακτηριστικό, ότι το Γραφείο Τύπου της ΜΕΑ αγνοεί επιδεικτικά το αίτημά της ανταποκρίτριας του TPP να συμπεριληφθεί στη λίστα των δημοσιογράφων προς ενημέρωση…

Αυτός είναι και ο λόγος που αξίζει να παρακολουθήσετε την σημερινή σύνοδο κορυφής από το TPP. Εμείς θα βρισκόμαστε σε ζωντανή σύνδεση με τις Βρυξέλλες και τη Χριστίνα Βασιλάκη και θα μεταδώσουμε ότι θα συμβεί από την είσοδο των αντιπροσωπειών το μεσημέρι μέχρι και τις δηλώσεις αργά το βράδυ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου