Τετάρτη 10 Απριλίου 2013

Πέθανε ο Ρ. Εντουαρντς «πατέρας» του πρώτου «παιδιού του σωλήνα»

Έφυγε σήμερα από την ζωή, σε ηλικία 87 ετών, ο πρωτοπόρος Βρετανός καθηγητής, Ρόμπερτ Έντουαρντς, «πατέρας» του πρώτου «παιδιού του σωλήνα».
Πέθανε ο Ρ. Εντουαρντς «πατέρας» του πρώτου «παιδιού του σωλήνα» Ο Έντουαρντς, βραβεύτηκε το 2010 με το Νόμπελ Ιατρικής για το έργο του και ένα χρόνο μετά έλαβε τον τιμητικό τίτλο του ιππότη.
Είχε ξεκινήσει τις έρευνες στον τομέα της εξωσωματικής γονιμοποίησης, τη δεκαετία του 1950.

Στις 25 Ιουλίου 1978, χάρη στην πρωτοποριακή έρευνά του σε συνεργασία με τον γυναικολόγο Πάτρικ Στέπτοου, γεννήθηκε το πρώτο «παιδί του σωλήνα», η Λουίζ Τζόι Μπράουν.
Το 1980, ο καθηγητής ίδρυσε την πρώτη - στον κόσμο - κλινική εξωσωματικής γονιμοποίησης, στην ιδιαίτερη πατρίδα του, το Κέιμπριτζ.
«Με βαθιά θλίψη η οικογένεια ανακοινώνει ότι ο καθηγητής σερ Ρόμπερτ Έντουαρντς, βραβευμένος με το Νόμπελ ιατρικής, επιστήμονας και πρωτοπόρος της εξωσωματικής, πέθανε ήσυχα στον ύπνο του μετά από ασθένεια που τον ταλαιπωρούσε επί μακρόν» αναφέρεται στην ανακοίνωση του Πανεπιστημίου Κέιμπριτζ, στην οποία τονίζεται ότι «το έργο του είχε τεράστιο αντίκτυπο σε όλο τον κόσμο».
O καθηγητής Μάρτιν Τζόνσον, ένας από τους πρώτου μαθητές του Ρόμπερτς, δήλωσε:
«Ο Μπομπ Έντουαρντς, ήταν ένας αξιόλογος άνδρας που άλλαξε τις ζωές τόσων ανθρώπων. Δεν ήταν μόνο ένας οραματιστής στην επιστήμη του, αλλά και στην επικοινωνία του με το ευρύ κοινό για τα επιστημονικά θέματα στα οποία υπήρξε μεγάλος πρωτοπόρος. Θα λείψει πολύ στους συναδέλφους του, στους μαθητές του, στην οικογένειά του και σε πολλούς ανθρώπους τους οποίους βοήθησε να αποκτήσουν παιδιά».
Μέχρι σήμερα περισσότερα από 4 εκατομμύρια παιδιά έχουν γεννηθεί χάρη στην τεχνική που εφάρμοζαν οι Έντουαρντς και Στέπτοου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου