Τρίτη 5 Μαρτίου 2013

Αυστηρή προειδοποίηση της ΕΕ προς τη Γερμανία

Deasy @ 01.03.2013

Αυστηρή προειδοποίηση της ΕΕ προς τη ΓερμανίαΠροειδοποιητική βολή προς την τηλεπικοινωνιακή Αρχή της Γερμανίας, την BnetzA (την αντίστοιχη της ΕΕΤΤ), έστειλε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, μετά την ανακοίνωση της πρώτης να επιτρέψει την αύξηση των τελών τερματισμού κλήσεων έως και 80% πάνω από το μέσο ευρωπαϊκό όρο. Οι λόγοι ανησυχίας της ΕΕ είναι αρκετοί και ιδιαίτερα σοβαροί.
Αρχικά, μια τέτοια αύξηση πιθανότατα θα έχει ως αποτέλεσμα να μεταφερθεί το κόστος των τελών τερματισμού στον καταναλωτή, είτε με τη μορφή της αύξησης των μηνιαίων παγίων των προγραμμάτων, είτε με την αύξηση του κόστους των κλήσεων. Μάλιστα, ένας ακόμα φόβος της ΕΕ, όπως μεταφέρουν διεθνή μέσα, είναι να υπάρξουν επιπτώσεις στο κόστος κλήσεων και στις θυγατρικές εταιρείες των γερμανικών παρόχων σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Πορτογαλία, η Ιταλία, η Ισπανία αλλά και η Ελλάδα (όμιλος ΟΤΕ). Τέλος τίθεται θέμα ανταγωνισμού, καθώς η ΕΕ φοβάται ότι η συγκεκριμένη απόφαση θα έχει ως αποτέλεσμα να συμπιεστούν περιατέρω οι μικρότεροι πάροχοι κινητής τηλεφωνίας υπέρ των δύο μεγάλων T-Mobile και Vodafone.
Με πιο απλά λόγια το θέμα έχει ως εξής: με τον όρο τερματισμού κλήσεων εννοούμε τη χρέωση του ενός παρόχου στον άλλο για κάθε κλήση που πραγματοποιούν οι συνδρομητές τους από το ένα δίκτυο στο άλλο. Με τη διαρκή μείωση τους το τελευταίο διάστημα, οι μικρότεροι πάροχοι έχουν τη δυνατότητα να προσφέρουν ακόμα περισσότερα δωρεάν λεπτά ομιλίας για τις κλήσεις των συνδρομητών σε άλλα δίκτυα, άρα μπορούν να είναι περισσότερο ανταγωνιστικοί των μεγαλύτερων παρόχων, οι οποίοι διαθέτουν το πλεονέκτημα της μεγαλύτερης καταναλωτικής βάσης.
Η προειδοποίηση τη ΕΕ κάνει λόγο για επιπλέον ενέργειες που περιλαμβάνουν συστάσεις ή ακόμα και δεσμευτικές αποφάσεις, εφόσον η γερμανική αρχή επιμείνει στη συγκεκριμένη απόφαση, ενώ η υπεύθυνη Επίτροπος, Neelie Kroes, δήλωσε μεταξύ άλλων ότι «οι πάροχοι της Γερμανίας δεν γίνεται να έχουν προνομιακή μεταχείριση, έναντι των υπολοίπων της Ευρώπης, που συμμορφώνονται με τις οδηγίες της ΕΕ».
Η BnetzA έχει στη διάθεσή της τρεις μήνες για την εξεύρεση λύσης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου