Τρίτη 5 Φεβρουαρίου 2013

Κίνηση για τις ελευθερίες, απάντηση στον εκφασισμό | Του Παναγιώτη Φραντζή

Τα περιστατικά των τελευταίων ημερών δείχνουν πού το πάνε η κυβέρνηση και οι συνομιλητές της: Αστυνομικές επιχειρήσεις σε αυτοδιαχειριζόμενους κοινωνικούς χώρους, συλλήψεις και βαριές κατηγορίες αδιακρίτως· επιστράτευση των απεργών στο μετρό και επιβολή της λήξης της απεργίας με τα ΜΑΤ· «αδυναμία εντοπισμού» δραστών ρατσιστικών εγκλημάτων· επίθεση άνευ προηγουμένου σε συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ που διαμαρτύρονταν στον υπουργό Εργασίας, συλλήψεις, κατασκευασμένες εικόνες· βάναυση μεταχείριση κρατουμένων, σφαλιάρες και φώτοσοπ, οργανωμένη παραπληροφόρηση και κατασκευή υπόπτων· σιγή για τις πολύ συγκεκριμένες απειλές σε δημοσιογράφο του UNFOLLOW, για να σταματήσει την έρευνά του.
Του Παναγιώτη Φραντζή

Η Επιτροπή για μία Κίνηση για τις Ελευθερίες και τα Δημοκρατικά Δικαιώματα της Εποχής μας, επιχειρεί να δώσει μια άλλη απάντηση στο φαινομενικό αδιέξοδο της κατάστασης. Καλείται να εργαστεί για την ανάδειξη του δημοκρατικού ζητήματος από τη σκοπιά της σύγχρονης εργατικής τάξης, εργαζομένων και ανέργων, που έχουν κάθε δικαίωμα να αμφισβητήσουν τους νόμους που ισχύουν σήμερα και τους καταδικάζουν στη φτώχεια και την υπερεκμετάλλευση – από τη σκοπιά του κόσμου της εργασίας, που έχει δικαίωμα να διεκδικήσει την ελευθερία και τη δημοκρατία που δεν γνώρισε ακόμα.
Καλείται μια τέτοια Κίνηση να αναδείξει πώς δουλεύουν μαζί Κυβέρνηση-Αστυνομία-ΜΜΕ για να
τρομοκρατήσουν, να παραπληροφορήσουν, να συκοφαντήσουν, αλλά και να δράσει πολύμορφα, να συσπειρώσει δυνάμεις απέναντι σε αυτή την αντιδημοκρατική συμμαχία. Καλείται να λειτουργήσει ενωτικά, σε συνεργασία με το «δημοκρατικό λαό», με τα σωματεία και τις πολιτικές και κοινωνικές οργανώσεις που αντιστέκονται στον εκφασισμό και τον αυταρχισμό, με τα μέσα ενημέρωσης που δεν εξαρτώνται από το κράτος, τις τράπεζες και τις μεγάλες επιχειρήσεις.
Δύο γενιές συναντιούνται στην υπόθεση της Κίνησης: η γενιά που γνώρισε τη δικτατορία των συνταγματαρχών και η νεότερη γενιά, που μεγάλωσε στην ευμάρεια του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ πριν φτάσει στον σημερινό αυταρχικό κατήφορο. Οι παλιότεροι έχουν στο μυαλό τους τις καλύτερες παραδόσεις των κοινωνικών και πολιτικών αγώνων της μεταπολίτευσης. Το πολιτιστικό και πολιτικό ρεύμα που διαμορφώθηκε με τραγούδια και συνθήματα κατά της χούντας. Τις Δημοκρατικές Κινήσεις, τη δουλειά στα σωματεία και τις λέσχες εκείνης της περιόδου. Οι νεότεροι μεταφέρουν την κληρονομιά της ατομικότητας αλλά και των νέων δυνατοτήτων επικοινωνίας, το ατομικό-συλλογικό του διαδικτύου.  Τη δυσπιστία απέναντι στο παρελθόν, την αδυναμία πρόβλεψης του μέλλοντος. Και οι δύο συναντιούνται στο εδώ- που-βρισκόμαστε.
Η Κίνηση θα ιδρυθεί μέσα από μια μεγάλη συνέλευση που θα πραγματοποιηθεί το επόμενο διάστημα. Ήδη πάνω από πενήντα υπογραφές έχουν μπει στο κείμενο του καλέσματος. Την υπόθεση υποστηρίζουν νομικοί, όπως η Αλέκα Ζορμπαλά, ο Δημήτρης Μπελαντής, ο Γιάννης Ραχιώτης, ο Δημήτρης Σαραφιανός, ο Κώστας Παπαδάκης, ο Θανάσης Καμπαγιάννης. Πανεπιστημιακοί, όπως ο Γιώργος Μανιάτης, ο Αλέξανδρος Χρύσης, ο Γιώργος Ρούσης, ο Σπύρος Μαρκέτος. Δημοσιογράφοι, όπως η Ματίνα Παπαχριστούδη, ο Κώστας Αρβανίτης, ο Μωυσής Λίτσης, ο Κώστας Ράπτης. (Την πρωτοβουλία θα στηρίξουν και δημοσιογράφοι από τη συντακτική ομάδα του UNFOLLOW.) Επίσης συμμετέχουν ενεργά: καλλιτέχνες, συνδικαλιστές από το δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα, μέλη αντιφασιστικών οργανώσεων, εκπαιδευτικοί, γιατροί, φοιτητές.
Η πρώτη παρουσίαση-συνέντευξη Τύπου γίνεται την Τετάρτη 6 Φεβρουαρίου στις 11 π.μ. στον τρίτο όροφο της ΕΣΗΕΑ (Ακαδημίας 20). 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου