Τετάρτη 24 Οκτωβρίου 2012

Γ.Παπακωνσταντίνου: Χάθηκε το cd με τη λίστα Λαγκάρντ


Στο ΣΔΟΕ επιρρίπτει ο πρώην υπουργός Οικονομικός Γιώργος Παπακωνσνατίνου όλη την ευθύνη για τη διαχείριση της επίμαχης «λίστας Λαγκάρντ». Καταθέτοντας στην Επιτροπή Θεσμών της Βουλής. Ο κ. Παπακωνσταντίνου υπογράμμισε πολλές φορές ότι το ΣΔΟΕ ήταν υποχρεωμένο να προχωρήσει σε έλεγχο της λίστας και δεν έπρεπε να περιμένει καμία εντολή πολιτική από κανέναν. Όσον αφορά το πρωτότυπο cd της λίστας Λαγκάρντ, ο πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ υποστήριξε ότι το είχε παραδώσει σε συνεργάτες του, αλλά τώρα δεν ξέρει που βρίσκεται. «Δυστυχώς, αυτή είναι η αλήθεια», τόνισε.
«Το ΣΔΟΕ ήταν επιβεβλημένο και να κάνει έρευνα και να εντοπίσει φορολογικές παραβάσεις. Στις 25 Ιανουαρίου συγκάλεσα σύσκεψη για το θέμα στο υπουργείο Οικονομικών. Ο νομικός σύμβουλος ήταν κατηγορηματικός ότι τα στοιχεία μπορούσαν και έπρεπε να αποτελέσουν βάση φορολογικού ελέγχου. Συνεπώς το ΣΔΟΕ ήταν υποχρεωμένο να ελέγξει αυτού του είδους τις πληροφορίες. Το ΣΔΟΕ δεν πρέπει να περιμένει πολιτικές εντολές για να κάνει ή να μην κάνει ελέγχους, έχει υπηρεσιακή αυτονομία. Εγώ έδωσα τα στοιχεία για να γίνουν έλεγχοι», ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο πρώην υπουργός Οικονομικών.

Δεν ξέρω που είναι το αυθεντικό cd...

Έντονη ήταν η αντίδραση του κ. Παπακωνσταντίνου στα όσα είδαν το φως της δημοσιότητας περί αλλοίωσης της αρχικής λίστας. «Δεν ανέχομαι να υπάρχει η ιστορία περί αλλοίωσης της λίστας», τόνισε και προσέθεσε: «έγινε αντίγραφο του ηλεκτρονικού αρχείου που ήρθε από τη Γαλλία σε μορφή CD. Ζήτησα να γίνει αντίγραφο σε μορφή usb γιατί είναι πιο ασφαλές».

«Στον κ. Διώτη έδωσα αυτό το usb. Το αρχικό υλικό μαζί με τη συνοδευτική επιστολή το έδωσα για φύλαξη εμπιστευτική στο γραφείο μου και δεν ξέρω που είναι. Λυπάμαι αλλά δεν ξέρω που είναι. Να ζητήσουμε να ξανασταλεί από τη Γαλλία η λίστα για να σταματήσει η σπέκουλα», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Τα στοιχεία μπορούσαν να αξιοποιηθούν

Ο πρώην υπουργός υποστήριξε ότι τα στοιχεία της επίμαχης λίστας μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν στο πλαίσιο έρευνας και ελέγχου, όπως έκαναν και άλλες χώρες.«Υπάρχει το θεσμικό πλαίσιο, αλλά απαιτείται η βούληση και δυστυχώς η βούληση αυτή δεν είναι μόνο πολιτική -όπως όλοι λένε- αλλά κυρίως είναι υπηρεσιακή», τόνισε, σημειώνοντας:

«Το ΣΔΟΕ ήταν συνεπώς επιβεβλημένο να ελέγξει αυτού του είδους τις πληροφορίες και μέσω της διασταύρωσης εισοδημάτων-περιουσίας να εντοπίσει φορολογικές παραβάσεις», σημείωσε.

«Μου είναι απολύτως κατανοητό ότι στη συγκεκριμένη χρονική περίοδο η ευαισθησία γύρω από τα ζητήματα αυτά είναι ιδιαίτερα αυξημένη. Και θεωρώ και εγώ πως όσον αφορά στα στοιχεία από τη Γαλλία (αν και πολύ λιγότερο χρήσιμα από τα στοιχεία με τους 54.000 καταθέτες που έβγαλαν 22 δισ. στο εξωτερικό την περίοδο 2009-11) έπρεπε ήδη να είχαν αξιοποιηθεί από την αρμόδια υπηρεσία, το ΣΔΟΕ στο πλαίσιο της διερεύνησης για την τέλεση αδικημάτων φοροδιαφυγής», ανέφερε, επισημαίνοντας:

«Αν και δεν μπορούσαν απαραίτητα λόγω της φύσης τους να χρησιμοποιηθούν ως αποδεικτικό στοιχείο σε δικαστήριο, μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν στο πλαίσιο έρευνας και ελέγχου, όπως έκαναν και άλλες χώρες. Υπάρχει το θεσμικό πλαίσιο, αλλά απαιτείται η βούληση και δυστυχώς η βούληση αυτή δεν είναι μόνο πολιτική -όπως όλοι λένε- αλλά κυρίως είναι υπηρεσιακή».

Σημειώενται πως στην Επιτροπή Θεσμών της Βουλής έχουν ήδη καταθέσει οι επικεφαλής του ΣΔΟΕ από το 2009 και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και πρώην υπουργός Οικονομικών, Ευάγγελος Βενιζέλος.

Ο κ. Βενιζέλος, στην πεντάωρη ακρόασή του, επέμεινε ότι δεν γνώριζε, μέχρι που τον ενημέρωσε ο πρώην επικεφαλής του ΣΔΟΕ Ιωάννης Διώτης, για το περιεχόμενο του αρχείου, αλλά και το ότι δεν ήξερε ότι δεν υπήρχε αντίγραφο. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επανέλαβε ότι το υλικό τού δόθηκε ατύπως, αφήνοντας μάλιστα ανοικτό μετά από τόσο χρονικό διάστημα η λίστα να έχει υποστεί αλλοιώσεις, δεδομένου ότι οι ενδιαφερόμενοι βρήκαν χρόνο να οργανωθούν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου