του Κώστα Στούπα |
Οι αποφάσεις της συνόδου κορυφής της περασμένης εβδομάδας δεν επεφύλασσαν κάποια έκπληξη, επί της ουσίας επιβεβαίωσαν τις τροχιές των εξελίξεων όπως έχουν δρομολογηθεί τους τελευταίους μήνες.
Ήτοι: Διατήρηση της Ελλάδα στην τροχιά του ευρώ με αυστηρό αντιστάθμισμα τις μεταρρυθμίσεις που θα την φέρουν πιο κοντά στον μέσο όρο των κοινωνικών και οικονομικών δομών της ευρωζώνης.
Συνέχιση της διαδικασία τραπεζικής και δημοσιονομικής ενοποίησης με προσεκτικά βήματα, μέχρι τις γερμανικές εκλογές σε ένα χρόνο περίπου και πιθανόν επιτάχυνση μετά με ένα κυβερνητικό μεγάλο συνασπισμό Χριστιανοδημοκρατών και Σοσιαλδημοκρατών.
Το σενάριο «τιμωρητικής» αποβολής της Ελλάδας, ως παραδείγματος προς αποφυγήν για τους υπόλοιπους, που φερόταν σαν επικρατέστερο μέχρι το καλοκαίρι, φαίνεται να έχει εγκαταλειφθεί, προς τον παρόν. Το τελευταίο εκλογικό αποτέλεσμα και πραγματιστική μεταστροφή του πρωθυπουργού βοήθησε σ’ αυτό.
Η Ελλάδα φαίνεται πως θα πάρει τις «τερατώδεις» από άποψη μεγέθους επόμενες δόσεις και το κρίσιμο σημείο αξιολόγησης, αν μπορεί να παραμείνει μεταξύ μιας ισχυρής οικονομικής και πολιτικής ελίτ της παγκόσμιας κοινότητας, αναβάλλεται τουλάχιστον για 12 μήνες. Το ενδεχόμενο αυτό μπορεί να ανατραπεί μόνο από κάποιο εσωτερικό ή εξωτερικό «ατύχημα», γεγονός που δεν φαίνεται να συγκεντρώνει προς το παρόν πολλές πιθανότητες.
Αυτό είναι το σενάριο που προεξοφλεί το ελληνικό χρηματιστήριο και θα συνεχίσει να το κάνει τους επόμενους μήνες.
Το σενάριο αυτό θα ενισχυθεί τους επόμενους μήνες και από τις ευνοϊκές επιπτώσεις της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, της δρομολόγησης των έργων υποδομής, της εισόδου επενδύσεων με αιχμή του δόρατος τις αποκρατικοποιήσεις, τις επιχειρηματικές συγχωνεύσεις και εξαγορές που επιτάσσει η συγκυρία...
Υπάρχουν ενδείξεις πως από την ευρωζώνη πως θα υπάρξουν και άλλες κινήσεις εδραίωσης της εμπιστοσύνης στην ευρωπαϊκή πορεία της χώρας.
Η επανεκκίνηση της οικονομίας θα βοηθήσει στην ανακοπή της ύφεσης και κυρίως στην αλλαγή της ισχυρής αρνητικής κοινωνικής ψυχολογίας που προς το παρόν αντιδρά σε κάθε αλλαγή και προσπάθεια. Ο κοινωνικός αυτός μηδενισμός συντηρείται από τις «κούφιες» υποσχέσεις της άκρα αριστεράς και δεξιάς για συνέχιση της εποχής της παρασιτικής ευημερίας με τα δανεικά.
Από μια πλευρά, αποτελεί ευτυχές γεγονός πως το ρόλο της θεμελιώδους αντιπολίτευσης έχουν αναλάβει σχηματισμοί που βασίζονται σε πυρήνες καρικατούρες σταλινικών και ναζιστικών απομειναριών της ιστορίας. Δηλαδή, σχηματισμοί με εγγενείς αυτοπεριορισμούς που είναι στείροι ιδεολογικά και πολιτικά και ως εκ τούτου ανίκανοι να γονιμοποιήσουν ιστορικά ρεύματα με διάρκεια...
Ως ένα βαθμό, από την άποψη της κοινωνικής μηχανικής οι μηδενιστικές αντιδράσεις μπορεί να θεωρηθούν φυσιολογικές. Η αλλαγή της ψυχολογίας στη συνέχεια θα βοηθήσει να επιταχυνθούν οι μεταρρυθμίσεις που αν γίνουν σωστά ενδέχεται να αναδείξουν την Ελλάδα ακόμη και σε οικονομικό «τίγρη» της ευρωζώνης. Η χώρα διαθέτει ικανά συγκριτικά πλεονεκτήματα, αρκεί να τα αναδείξει.
Ας μην μετράμε τα αυριανά αποτελέσματα με τα σημερινά πολιτικά και κοινωνικά δεδομένα. Το πολιτικό σκηνικό και οι οικονομικοεπιχηρηματικοί σχηματισμοί είναι σε ρευστή μεταβατική φάση. Τώρα δημιουργούνται οι πόλοι πολιτικής και οικονομικής ισχύος της επόμενης μέρας.
Όλα αυτά είναι ορατά από τις αγορές και σε αυτό οφείλεται η κινητικότητα στις ευρωπαϊκές αγορές και κυρίως στο ελληνικό χρηματιστήριο και την αγορά ομολόγων.
Capital.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου