Τρίτη 27 Δεκεμβρίου 2011

Σόι πάει το... «βασίλειο» των τυράννων



Ο θάνατος του «Πολυαγαπημένου Ηγέτη» έσπειρε τη θλίψη στη χώρα, που εκδηλώθηκε σχεδόν υστερικά από τους Βορειοκορεάτες. Η διαδοχή από τον γιο του, Κιμ Γιονγκ Ουν, αποτελεί λογική συνέχεια για το αυταρχικό καθεστώς, την ιστορία του οποίου χαρακτηρίζουν παράδοξα, γραφικότητες και η σκληρή, συχνά απάνθρωπη, διακυβέρνηση

Με θρήνο και οδυρμό υποδέχθηκαν την είδηση του θανάτου του «Πολυαγαπημένου Ηγέτη», Κιμ Γιονγκ Ιλ, οι Βορειοκορεάτες. Aνθρωποι όλων των ηλικιών συνέρρεαν στα δημόσια μνημεία, σκουπίζοντας τα μάτια τους
Με θρήνο και οδυρμό υποδέχθηκαν την είδηση του θανάτου του «Πολυαγαπημένου Ηγέτη», Κιμ Γιονγκ Ιλ, οι Βορειοκορεάτες. Aνθρωποι όλων των ηλικιών συνέρρεαν στα δημόσια μνημεία, σκουπίζοντας τα μάτια τους.
Θρήνος κι οδυρμός. Χέρια ψηλά σε στάση απόγνωσης και ασταμάτητοι λυγμοί. Πρόκειται για την αντίδραση των Βορειοκορεατών στο άκουσμα της είδησης για τον θάνατο από ανακοπή καρδιάς του «Πολυαγαπημένου Ηγέτη» τους Κιμ Γιονγκ Ιλ, όπως τουλάχιστον τη μετέδωσε η κρατική τηλεόραση.
Για τη Δύση, αυτές οι σκηνές μαζικής υστερίας θεωρούνται προϊόν προπαγάνδας ή προσποιητές. Σίγουρα κάποιοι θα έκλαψαν αληθινά από φόβο για το μέλλον. Στο μεταξύ, σύμφωνα με την κρατική τηλεόραση ακόμα και η φύση πενθεί, καθώς χιονοθύελλα έπληξε τη χώρα την ώρα του θανάτου και
έσπασε ο πάγος σε λίμνη κοντά στο μέρος που γεννήθηκε.
Η κατάσταση, άλλωστε, στην πολιτική σκηνή της χώρας αναμένεται ρευστή, παρότι ο διάδοχος του «Πολυαγαπημένου Ηγέτη» έχει ήδη αποφασιστεί. Πρόκειται για τον τριτότοκο γιο του Κιμ Γιονγκ Ιλ, Κιμ Γιονγκ Ουν. Το νεαρό της ηλικίας του (γεννήθηκε στα τέλη του 1983 ή στις αρχές του 1984 - πιθανώς στις 8 Ιανουαρίου) και η σχετική απειρία του ίσως αποδειχτούν και τα μεγάλα του μειονεκτήματα, καθώς εκφράζονται φόβοι ότι θα μπορούσε να γίνει «μαριονέτα» στα χέρια των πιο έμπειρων στελεχών του καθεστώτος, αν και ο στρατός έχει ήδη ταχθεί στο πλευρό του «λαμπρού διαδόχου» κι, άλλωστε, θεωρείται πως ο Γιονγκ Ουν έχει ήδη δημιουργήσει τη δική του μικρή, αλλά σημαντική ομάδα στήριξης εντός του στρατού, του οποίου έχει ήδη ανακηρυχθεί? τετράστερος στρατηγός.
Σόι πάει το... «βασίλειο» των τυράννων
Επίδειξη ισχύος
Λέγεται, μάλιστα, ότι την πρώτη επίδειξη ισχύος την έκανε παίζοντας ενεργό ρόλο στον βομβαρδισμό του νησιού Γεονπιεόνγκ το 2010 και στη βύθιση του πολεμικού πλοίου Τσεονάν, που στοίχισε τη ζωή 46 ναυτικών της Ν. Κορέας. Η Δύση αλλά και η Νότια Κορέα φοβούνται πως ο Γιονγκ Ουν θα θελήσει να επαναλάβει τις «ασκήσεις δύναμης», πραγματοποιώντας μια νέα παρόμοια επίθεση, ενώ παραμένει μεγάλο ερωτηματικό τι θα θελήσει να κάνει με τον σχετικά μικρό αριθμό πυρηνικών κεφαλών της χώρας ή αν θελήσει να επαναλάβει τις πυρηνικές δοκιμές.
Σόι πάει το... «βασίλειο» των τυράννων
Το πιο σίγουρο, πάντως, για την επόμενη ημέρα στη χώρα είναι ότι θα επαναληφθεί το παράδειγμα της προηγούμενης μετάβασης από τον «Αιώνιο Πρόεδρο» Κιμ Ιλ Σουνγκ στον Κιμ Γιονγκ το 1994. Τότε, ο γιος του είχε ακολουθήσει μία τριετή περίοδο μεταβατικού... πένθους προτού αναλάβει επισήμως την εξουσία. Για όσο διάστημα ετοιμάζεται για την εξουσία θα έχει στο πλάι του έναν «κηδεμόνα», πιθανότατα τον θείο του Τσανγκ Σονγκ Ταέκ, οργανωτικό διευθυντή του Κόμματος των Εργατών της Βόρειας Κορέας, και σύζυγο της αδελφής του Κιμ Γιονγκ Ιλ, τον οποίο κι εμπιστευόταν, σύμφωνα με πληροφορίες.
Τα προβλήματα
Κάθε υποστήριξη θα είναι απολύτως αναγκαία, αφού ο «Λαμπρός Διάδοχος» κληρονομεί μια ερμητικά κλειστή προς τον έξω κόσμο χώρα, που ζει κυρίως χάρη στην οικονομική υποστήριξη της Κίνας. Επίσης, ο λαός μαστίζεται από την πείνα, ενώ τα οικονομικά πειράματα του Κιμ τη δεκαετία του '90 οδήγησαν στον θάνατο από λιμό, δύο εκατομμυρίων -όπως εκτιμάται- ανθρώπων.
Ο Γιονγκ Ουν μπήκε στο κάδρο της διαδοχής αργά, μετά την απογοήτευση που προκάλεσαν στον πατέρα του οι δύο μεγαλύτεροι αδελφοί του. Ο πρωτότοκος, ο Κιμ Γιονγκ Ναμ, έχασε κάθε πιθανότητα να διαδεχτεί τον πατέρα του το 2001, οπότε και συνελήφθη προσπαθώντας να εισέλθει στην Ιαπωνία με πλαστό διαβατήριο επειδή ήθελε να επισκεφτεί την Ντίσνεϊλαντ στο Τόκιο.
Ο δευτερότοκος Κιμ Γιονγκ Τσαλ άρχισε να εμφανίζεται ως διάδοχος έναν χρόνο μετά την... ιαπωνική περιπέτεια του αδελφού του, λέγεται όμως πως ο πατέρας του απογοητεύτηκε γρήγορα εξαιτίας των ομοφυλοφιλικών του τάσεων. Ο Γιονγκ Ουν φοίτησε σε ελβετικό γυμνάσιο, όπως και οι αδελφοί του. Οταν επέστρεψε, φοίτησε στη Στρατιωτική Ακαδημία. Το 2009 διορίστηκε στην Εθνική Επιτροπή Αμυνας, το πιο ισχυρό κυβερνητικό σώμα της χώρας. Λέγεται, επίσης, πως την ίδια περίοδο είχαν γραφτεί ποιήματα και ένα τραγούδι, ώστε να «υμνηθούν» οι αρετές του μελλοντικού ηγέτη, κι ότι είχαν ετοιμαστεί 10 εκατ. πορτρέτα του ώστε να αναρτηθούν δίπλα σε αυτά του πατέρα του.
Η... Άστατη ζωή και οι εμμονές του Κιμ Γιονγκ Ιλ
Ο «πλέιμποϊ» που έγινε στυγνός δυνάστης
Στη Βόρεια Κορέα ο Κιμ Γιονγκ Ιλ ήταν ο «Πολυαγαπημένος Ηγέτης», εκτός συνόρων, παρέμεινε μυστήριο, καθώς οι περισσότερες πληροφορίες που αφορούσαν στην προσωπική του ζωή είτε διοχετεύονταν στη Δύση κυρίως από τις μυστικές υπηρεσίες της Ν. Κορέας και της Ιαπωνίας, είτε ήταν προϊόν εικασιών των δυτικών μυστικών υπηρεσιών. Η CIA μάλιστα είχε αναπτύξει μία εμμονή γι' αυτόν παρόμοια με εκείνη που είχε για τον Κάστρο (ή μάλλον για τη δολοφονία του) πριν από μερικές δεκαετίες.
Κοντύτερος και λιγότερο επιβλητικός από τον πατέρα του, Κιμ Ιλ Σουνγκ, τον οποίο οι Σοβιετικοί επέλεξαν το 1945 ως επικεφαλής της Επιτροπής του Κόμματος του Λαού στην περιοχή κι ο οποίος κυβέρνησε με σιδερένια πυγμή τη Βόρεια Κορέα από την ίδρυσή της το 1948 έως τον θάνατό του το 1994, κατάφερε να εδραιώσει την εξουσία του μ' ένα «ψέμα»: έπεισε τον λαό ότι ο πατέρας του δεν πέθανε, αλλά πρόσεχε το έθνος από ψηλά ως ο «Αιώνιος Πρόεδρος», ενώ αυτός ήταν ο «πρεσβευτής του» επί της γης.
Το μυστήριο γύρω από τον Ιλ ξεκινάει από τη γέννησή του. Σύμφωνα με σοβιετικά έγγραφα, γεννήθηκε ως Γιούρι Ιρσένοβιτς Κιμ στις 15 Φεβρουαρίου του 1941 στο μικρό χωριό Βιατσκ, ένα στρατόπεδο στη Σιβηρία. Βάσει όμως με της επίσημης βορειοκορεάτικης εκδοχής, γεννήθηκε το 1942, στη μυστική βάση ανταρτών κατά της ιαπωνικής κατοχής που διεύθυνε ο πατέρας του στο Ορος Παεκτού. Η γέννησή του, σύμφωνα με τα επίσημα αρχεία, προαναγγέλθηκε από ένα χελιδόνι, που έφερε την άνοιξη ενώ ήταν χειμώνας, ενώ ένα άστρο άρχισε να λαμπυρίζει στον ουρανό και ταυτόχρονα έκανε την εμφάνισή του ένα διπλό ουράνιο τόξο που άγγιξε τη γη. Με άλλα λόγια, γέννηση... υπερθέαμα.
Για το πώς μεγάλωσε, οι πληροφορίες είναι ελάχιστες. Η μητέρα του, Κιμ Γιονγκ Σουκ, πέθανε το 1949 στη γέννα (γέννησε ένα νεκρό κορίτσι). Ο πατέρας του παντρεύτηκε ξανά το 1945 τη Κιμ Σονγκ Αέ, πρώην πρόεδρο της κεντρικής επιτροπής της Ενωσης Γυναικών της Κορέας, η οποία λέγεται πως ασκούσε εξουσία από τα παρασκήνια, ενώ εικάζεται πως σκοτώθηκε σε αυτοκινητιστικό ατύχημα στο Πεκίνο το 2001. Αποφοίτησε το 1964 από το Πανεπιστήμιο κι άρχισε να αναρριχάται εντός του κόμματος, ωστόσο, εμφανιζόταν σπάνια δημοσίως. Ο κόσμος άκουσε για πρώτη φορά τη φωνή του το 1992, οπότε παρακολουθώντας παρέλαση των Ενόπλων Δυνάμεων, αναφώνησε: «Δόξα στον ηρωικό Λαϊκό Στρατό».
Προσωπική ζωή
Λέγεται πως στα νιάτα του υπήρξε πλέιμποϊ. Πιστεύεται πως επισήμως παντρεύτηκε μία φορά, είχε τρεις ερωμένες και μάλλον τέσσερα παιδιά, τρεις γιους και μία κόρη. Η πρώτη του ερωμένη ήταν σταρ του κινηματογράφου, η δεύτερη χορεύτρια που λέγεται ότι πέθανε από καρκίνο το 2004 και είναι η μητέρα του Κιμ Γιονγκ Ουν, ενώ η τρίτη του ερωμένη ήταν η γραμματέας του από τη δεκαετία του '80.
Η λατρεία του για τον κινηματογράφο δεν σταμάτησε μόνο στην πρώτη του ερωμένη. Λέγεται ότι διέθετε μια συλλογή 20βίντεο και DVDs κι ότι αγαπημένοι του ηθοποιοί ήταν ο Σον Κόνερι και η Ελίζαμπεθ Τέιλορ. Αγαπημένες του ταινίες, η σειρά με τον Τζέιμς Μποντ -αν κι εξοργίστηκε με την ταινία «Πέθανε Μία Αλλη Ημέρα», καθώς ο Μποντ συλλαμβάνεται και βασανίζεται κατά τη διάρκεια αποστολής στη Βόρεια Κορέα- τα «Ράμπο» και τα ιαπωνικά θρίλερ.
Απαγωγή
Η αγάπη του όμως για το σινεμά αποδείχτηκε ακραία, όπως, εξάλλου, κάθε άλλο στη ζωή του. Το 1978, διέταξε την απαγωγή του Σιν Σανγκ Οκ, του πιο διάσημου σκηνοθέτη της Νότιας Κορέας. Για 4 χρόνια κρατήθηκε σε φυλακή και ξαφνικά του επέτρεψαν να μείνει με τη σύζυγό του, την ηθοποιό Χόε Εούν Χούι, ουσιαστικά σε κατ' οίκον κράτηση, αφού έβγαινε έξω μόνο για γυρίσματα. Ο Σιν Σανγκ Οκ γύρισε επτά ταινίες στη Βόρεια Κορέα, μεταξύ των οποίων και την «Pulgasari», τη βορειοκορεατική εκδοχή του «Γκοτζίλα».
Λάτρευε και την όπερα -λέγεται πως συνέθεσε έξι όπερες- και το καλό φαγητό. Ο προσωπικός του σεφ επί 20 χρόνια έγραψε ένα βιβλίο με τίτλο «Η μυστική ζωή του Κιμ Γιονγκ Ιλ», στο οποίο αποκαλύπτει πως ταξίδευε σ' όλον τον κόσμο για να φέρει τις καλύτερες λιχουδιές στο τραπέζι του αφεντικού του: χαβιάρι από το Ιράν και το Ουζμπεκιστάν, σασίμι από την Ιαπωνία, σταφύλια από την Κίνα, παπάγια από την Ταϊλάνδη, μπίρα από την Τσεχία, κρασιά από τη Γαλλία, μπέικον από τη Δανία. Ο σεφ αποκαλύπτει επίσης πως ο Κιμ είχε σκεφτεί να αυτοκτονήσει όταν πέθανε ο πατέρας του και πως κόμπαζε για επιδόσεις στο γκολφ που θα έκαναν τον Τάιγκερ Γουντς να καταπιεί το μπαστούνι του...
«ΠΑΤΡΙΔΑ» ΤΩΝ ΠΑΡΑΔΟΞΩΝ
  • Στη Βόρεια Κορέα απαγορεύεται οποιαδήποτε επαφή με τη Δύση και τη δυτική κουλτούρα, ενώ η μόνη χώρα με την οποία υπάρχει αεροπορική γραμμή είναι η Κίνα.
  • Εάν κάποιος επιχειρήσει να κάνει διεθνή κλήση μέσω τηλεφώνου κινδυνεύει να θανατωθεί, ενώ δεν υπάρχει πρόσβαση στο Διαδίκτυο.
  • Οποιος επιχειρήσει να φωτογραφήσει το, ύψους 20 μέτρων, χάλκινο άγαλμα του Κιμ Ιλ Σουνγκ, θα πρέπει να έχει πτυχίο φωτογραφίας, αφού απαγορεύεται να τον απαθανατίσεις αν κατά λάθος μείνει έξω από το «κάδρο» μέρος των χεριών του ή των ποδιών του. Η επίσημη εξήγηση είναι ότι τον θεωρούν αθάνατο οπότε τον σέβονται σαν να είναι ζωντανός.
  • Οι κάτοικοι ξυπνούν με σειρήνα που χτυπάει σε όλες τις πόλεις.
  • Η πρώτη δυτική ταινία που προβλήθηκε στη χώρα είναι το «Κάντο όπως ο Μπέκαμ», στο Φεστιβάλ της Πιονγιάνγκ το 2004.
  • Οι φοιτητές μαθαίνουν Αγγλικά παρακολουθώντας παλιές ταινίες, όπως τη «Μελωδία της ευτυχίας».
  • Το 2009 άνοιξε το πρώτο ιταλικό εστιατόριο κατόπιν εντολής του Κιμ Γιονγκ Ιλ που λάτρευε την πίτσα.
Εργα και ημέρες μιας δυναστείας
1942 Γέννηση του Κιμ Γιονγκ πιθανόν στη Σιβηρία ή σε μυστική βάση ανταρτών που διηύθυνε ο πατέρας του.
1948 Ο Κιμ Ιλ Σουνγκ ιδρύει τη Λαϊκή Δημοκρατία της Κορέας στο βόρειο τμήμα της Κορεατικής Χερσονήσου.
1950 Η Βόρεια Κορέα εισβάλλει στη Νότια και τρία χρόνια αργότερα ο πόλεμος γνωστός και ως ο «Ξεχασμένος Πόλεμος» τελειώνει με ανακωχή κι όχι συμφωνία ειρήνης. Ως τότε, οι δυνάμεις του ΟΗΕ είχαν υποστεί κάπου 400.000 απώλειες και οι κινεζικές αρχές γύρω στις 660.000.
1973 Ο Κιμ Γιονγκ αναλαμβάνει τη θέση του γραμματέα του κόμματος, υπεύθυνος για την οργάνωση, την κατεύθυνση και την προπαγάνδα. Είναι η δεύτερη υψηλότερη θέση στην ιεραρχία του κόμματος. Εναν χρόνο αργότερα, εκλέγεται στο πολιτικό γραφείο του κόμματος και αποκτά επισήμως τον τίτλο του μελλοντικού ηγέτη της Βόρειας Κορέας.
1994 Ο Κιμ Ιλ Σουνγκ πεθαίνει μετά από καρδιακή συγκοπή και ο Κιμ Γιονγκ αναλαμβάνει την εξουσία. Ωστόσο, αποκτάει τον τίτλο του Γενικού Γραμματέα του Κόμματος τρία χρόνια μετά τον θάνατο του πατέρα του, αφότου ολοκληρώθηκε η περίοδος πένθους κατά την οποία ο Κιμ Γιονγκ Ιλ προετοιμάστηκε για την ανάληψη εξουσίας.
2006 Η Βόρεια Κορέα πραγματοποιεί την πρώτη της πυρηνική δοκιμή, για να ακολουθήσει μία δεύτερη το 2009.
2008 Ο Κιμ Γιονγκ Ιλ παθαίνει -σύμφωνα με πληροφορίες- εγκεφαλικό. Οργιάζουν οι φήμες ότι η κατάστασή του είναι μη αναστρέψιμη, οι οποίες διαψεύδονται αμέσως.
2010 Ο Κιμ Γιονγκ Ουν πραγματοποιεί την επίσημη πρώτη δημόσια εμφάνισή του στην παρέλαση για την 65η επέτειο από την ίδρυση του Λαϊκού Κόμματος. Η παρέλαση αυτή θεωρείται η μεγαλύτερη που έγινε ποτέ στη χώρα.
ΧΡΥΣΟΥΛΑ ΚΑΤΣΑΡΟΥ
katsarou@pegasus.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου