Απολύτως ενδεικτικές του ολοένα εντεινόµενου αντιγερµανικού κλίµατος που επικρατεί στις τάξεις της ΕΕ µετά τη "φάρσα" του Στρασβούργου είναι οι δηλώσεις που έκαναν χθες ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο και ο επίτροπος Ολι Ρεν
Απολύτως ενδεικτικές του ολοένα εντεινόµενου αντιγερµανικού κλίµατος που επικρατεί στις τάξεις της ΕΕ µετά τη "φάρσα" του Στρασβούργου (όπως χαρακτήρισε η εφηµερίδα "Libération" τη µίνι σύνοδο της περασµένης Πέµπτης µεταξύ Γερµανίας, Γαλλίας και Ιταλίας) είναι οι δηλώσεις που έκαναν χθες δύο κορυφαίοι αξιωµατούχοι: ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο και ο επίτροπος Ολι Ρεν.
Μιλώντας στο ιταλικό κοινοβούλιο, ο Ρεν, ο οποίος είχε νωρίτερα συνάντηση στη Ρώµη µε τον Ιταλό πρωθυπουργό Μάριο Μόντι, δήλωσε, χρησιµοποιώντας για πρώτη φορά λέξεις πρωτοφανούς
σκληρότητας, πως είναι απαραίτητο "να ενισχυθεί η οικονοµική διακυβέρνηση της Ευρωζώνης προς την κατεύθυνση µιας δηµοσιονοµικής ένωσης", η οποία, ωστόσο, "θα πρέπει να προκύψει ως κοινότητα και όχι ως δικτατορία δύο ή περισσοτέρων κρατών", αφήνοντας σαφείς αιχµές για τη γαλλία και τη Γερµανία. Για να µπορέσει βέβαια να συµβεί αυτό, η υποψήφια για τον ρόλο του δικτάτορα, Γερµανία, θα πρέπει πρώτα "να αποφασίσει να συνεργαστεί µε τους εταίρους της" και να αποδεχθεί λύσεις όπως την έκδοση ευρωοµολόγων. "Θα χρειαστεί ακόµα αρκετή προσπάθεια προτού οι πολίτες στη Γερµανία και σε κάποιες άλλες χώρες πειστούν για τα πλεονεκτήµατα των ευρωοµολόγων", τόνισε χαρακτηριστικά ο Ρεν, επαναφέροντας µε τρόπο αποφασιστικό στο τραπέζι ένα θέµα το οποίο η Μέρκελ δεν θέλει ούτε να το ακούει.Από την πλευρά του, κινούµενος σε κατεύθυνση ανάλογη µε αυτήν του Ρεν, και ο πρόεδρος της Κοµισιόν δήλωσε χθες πως εάν η Ευρωζώνη δεν προχωρήσει σε βαθύτερη ενοποίηση, το ευρώ δεν θα καταφέρει να επιβιώσει µακροπρόθεσµα. "Η ΕΕ ή θα προχωρήσει ή θα βουλιάξει", σηµείωσε ο Πορτογάλος, ο οποίος µάλιστα επανέφερε και αυτός το θέµα της έκδοσης ευρωοµολόγου τονίζοντας πως οι χώρες της Ευρωζώνης θα έπρεπε να συζητήσουν το εν λόγω ζήτηµα "χωρίς ταµπού", φράση η οποία αποτελεί σαφώς αιχµή εναντίον του Βερολίνου.
Αξίζει να σηµειωθεί πως περίπου την ίδια ώρα ο γερµανικός Τύπος (συγκεκριµένα η "Frankfurter Allgemeine", εφηµερίδα της οικονοµικής πρωτεύουσας της Γερµανίας), αναφερόταν στη ρήξη που έχει επέλθει στη σχέση Μπαρόζο-Μέρκελ. "Η πρόταση του Μπαρόζο για την εισαγωγή του ευρωοµολόγου αποκαλύπτει τη ρήξη του µε τη Μέρκελ", σηµειώνει η εφηµερίδα. Ολες οι παραπάνω διαφωνίες αναµένεται να βρεθούν στο επίκεντρο της συνεδρίασης του Eurogroup στις 29 Νοεµβρίου, καθώς και της Συνόδου Κορυφής ΕΕ-ΗΠΑ την ερχόµενη εβδοµάδα στην Ουάσιγκτον.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου