Posted: 13 Sep 2011 11:15 PM PDT
Υψηλά ποσοστά ανεργίας αλλά και πρόβλημα να βρουν τους ικανούς, παγκοσμίως και στην Ελλάδα
Τα υψηλά ποσοστά ανεργίας δεν δημιούργησαν «πλεόνασμα» ικανών στελεχών, ένα παράδοξο γεγονός το οποίο δεν εμφανίζεται μόνο στην Ελλάδα, αλλά σε όλον τον κόσμο. Παρόλο που η ανεργία αγγίζει το 23% σύμφωνα με ανεπίσημα στοιχεία και μας γυρίζει στην εποχή του 1960, πολλές επιχειρήσεις υποστηρίζουν ότι δεν μπορούν να βρουν τα κατάλληλα στελέχη.
Το ίδιο αποδεικνύει και η παγκόσμια έρευνα της Deloitte δημοσιεύει σχετικά με το ζήτημα των στελεχών στον κλάδο των επιχειρήσεων παροχής χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών, η οποία αποκαλύπτει ότι παρά την αύξηση της ανεργίας παρατηρείται σημαντική έλλειψη ανθρώπινου δυναμικού με τα απαραίτητα προσόντα.
Παράλληλα, σύμφωνα με τα ευρήματα της μελέτης της Deloitte, πρόβλημα για τις επιχειρήσεις παροχής χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών αποτελούν οι οικειοθελείς αποχωρήσεις ιδιαίτερα των νέων, των γυναικών και των ατόμων διαφορετικής εθνικής προέλευσης.
Ειδικότερα, τα υψηλά ποσοστά ανεργίας σε παγκόσμιο επίπεδο δεν δημιούργησαν «πλεόνασμα» ικανών στελεχών. Αντιθέτως, σύμφωνα με την έρευνα, το 75% των στελεχών του κλάδου των χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών προβλέπει σοβαρές ελλείψεις ταλέντων στον τομέα της Έρευνας και Ανάπτυξης (R&D) ενώ το 47% αναμένει ελλείψεις σε ανώτατες διοικητικές θέσεις. Πάντως, παρά την έλλειψη ταλαντούχων στελεχών, οι ερωτώμενοι από το χώρο δεν θεωρούν την επένδυση στην ανάπτυξη νέων ηγετών ως σημαντική στρατηγική προτεραιότητα για τους οργανισμούς τους.
Όπως έχει διαπιστωθεί και σε προηγούμενες έρευνες, οι χρηματοπιστωτικοί οργανισμοί και οι επιχειρήσεις γενικότερα τείνουν να επικεντρώνονται ολοένα και περισσότερο στη δημιουργία μίας ομάδας ανθρώπινου δυναμικού με δυνατότητα μετακίνησης για εργασία σε διεθνές επίπεδο (global workforce). Είναι χαρακτηριστικό ότι το 67% των στελεχών χρηματοπιστωτικών οργανισμών αξιολογεί τις στρατηγικές μετακίνησης του ανθρώπινου δυναμικού ως κύρια επιχειρηματική προτεραιότητα. Για το λόγο αυτό, τη μεγαλύτερη ανησυχία των στελεχών του κλάδου σχετικά με το ζήτημα της έλλειψης ατόμων με τα απαραίτητα προσόντα αποτελεί ο ανταγωνισμός για ταλέντα σε παγκόσμιο επίπεδο και στις αναδυόμενες αγορές.
Προτεραιότητα
Το επίπεδο των οικειοθελών αποχωρήσεων ως αποτέλεσμα της κρίσης είναι υψηλό. Σχεδόν οι μισοί οργανισμοί (47%) παρατήρησαν αρκετές αποχωρήσεις κατά το τελευταίο έτος, ενώ το 56% των οργανισμών αναμένει ότι οι αποχωρήσεις θα αυξηθούν μέσα στο επόμενο δωδεκάμηνο. Μάλιστα, ένα στα δυο στελέχη του χώρου των χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών δηλώνει ότι έχει θέσει σε εφαρμογή κάποιο νέο πρόγραμμα διακράτησης.
Σχεδόν τα δύο τρίτα των συμμετεχόντων στην έρευνα (64%) αναμένουν αύξηση των οικειοθελών αποχωρήσεων μεταξύ των εργαζομένων που ανήκουν στη «Γενιά Υ» (κάτω των 30 ετών) και 58% πιστεύουν ότι θα παρατηρηθεί το ίδιο φαινόμενο και μεταξύ των εργαζομένων 30-44 ετών. Επιπλέον, το 55% του δείγματος θεωρεί ότι θα αυξηθούν οι παραιτήσεις γυναικών και το 50% ανησυχεί για αποχωρήσεις εργαζομένων με διαφορετική εθνική προέλευση.
Σε αυτό το πλαίσιο, η κυρία Ελεάνα Γιαμπανά, Partner, Human Capital Services, στην Deloitte Χατζηπαύλου Σοφιανός & Καμπάνης Α.Ε. δήλωσε «Επειδή παρατηρείται το παράδοξο φαινόμενο της συνύπαρξης υψηλών επιπέδων ανεργίας και έλλειψης ικανών στελεχών σε μια περίοδο μεγάλων ανακατατάξεων στον τραπεζικό κλάδο αλλά και στον ευρύτερο χώρο παροχής χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών, είναι απαραίτητη η κατάρτιση ενός στρατηγικού πλάνου αξιοποίησης του υπάρχοντος προσωπικού και η προσεκτική στελέχωση, προκειμένου να καλυφθούν οι υφιστάμενες αλλά και οι μελλοντικές ανάγκες των οργανισμών.
»Όπως φαίνεται και από την έρευνα, οι δυσμενείς οικονομικές συνθήκες δεν θα πρέπει να οδηγήσουν τις επιχειρήσεις του κλάδου να αδιαφορήσουν για το ανθρώπινο δυναμικό τους. Αντιθέτως, θα πρέπει να εστιάσουν σε αυτό αναζητώντας επαγγελματική υποστήριξη και προσεκτικό σχεδιασμό».
Τι γίνεται στην Ελλάδα
Σύμφωνα με στοιχεία εταιρειών συμβούλων επιχειρήσεων η κατάσταση στην αγορά στελεχών στην Ελλάδα είναι θυελλώδης και δεν μπορεί να γίνει κάποια εκτίμηση για το μέλλον, γιατί κανείς δεν σχεδιάζει πλέον μακροπρόθεσμα, ενώ έχει παρατηρηθεί ότι γίνονται κάποιες προσλήψεις αλλά και πολλές απολύσεις. Το παράδοξο στην αγορά στελεχών στην Ελλάδα, όπως και παγκοσμίως είναι ότι «ενώ πολλές εταιρείες απολύουν στελέχη, είτε γιατί κλείνουν, είτε γιατί μετακομίζουν στο εξωτερικό, είτε γιατί μειώνουν τις δραστηριότητές τους, άλλες επιχειρήσεις, όπως εξαγωγικές, δεν μπορούν να βρουν τα κατάλληλα υψηλόβαθμα στελέχη για να προσλάβουν. Επίσης, τα υψηλόβαθμα στελέχη δεν αποφασίζουν εύκολα να μετακινηθούν αυτή την περίοδο σε άλλες εταιρείες, ενώ αρκετοί από αυτούς που έχουν απολυθεί είναι διατεθειμένοι να φύγουν στο εξωτερικό ή να δεχθούν μείωση στο μισθό και τις απολαβές τους».
tovima.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου