Δευτέρα 12 Σεπτεμβρίου 2011

Ξεκίνησε η εκδίκαση των γερμανικών αποζημιώσεων για τα εγκλήματα της Κατοχής


Στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης
Τελευταία ενημέρωση: 
Αιτήσεις αποζημιώσεων για εγκλήματα που διέπραξαν οι ναζί, συμπεριλαμβανομένης της σφαγής στο Δίστομο τον Ιούνιο του ’44, δικάζονται από σήμερα στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, όπου Ιταλία και Ελλάδα διεκδικούν από τη Γερμανία αποζημιώσεις για τα θύματα της Κατοχής. Στο μεταξύ συγκέντρωση διαμαρτυρίας πραγματοποίησαν μέλη της Ένωσης Δημοκρατικών Δικηγόρων Γερμανίας και της Πανελλήνιας Ένωσης Θυμάτων της Ναζιστικής Κατοχής ζητώντας από τη γερμανική κυβέρνηση να καταβάλει τις αποζημιώσεις.
Σήμερα παρουσίασε τις θέσεις της η γερμανική πλευρά, η οποία υποστήριξε ότι το ζήτημα αποτελεί ετεροδικία μεταξύ δύο κρατών (Γερμανίας και Ιταλίας) και ισχυρίστηκε ότι δεν θα πρέπει να υπάρξει νομολογία φυσικών προσώπων κατά κρατών, γιατί τότε θα πρέπει να ανοίξουν οι υποθέσεις που αφορούν όλους τους πολέμους, οι οποίοι έχουν διεξαχθεί έως σήμερα.
Αύριο θα παρουσιάσει τις θέσεις της η ιταλική πλευρά ενώ η Ελλάδα θα παρέμβει την Τετάρτη. Η διαδικασία θα ολοκληρωθεί την Παρασκευή, ενώ η απόφαση του δικαστηρίου εκτιμάται ότι θα ανακοινωθεί τον Νοέμβριο.
Κεντρικό διακύβευμα της δίκης, που ενδιαφέρει άμεσα την Ελλάδα, είναι το εάν θα καταργηθεί το δικαίωμα ετεροδικίας, δηλαδή το εαν τα εγκλήματα πολέμου που διαπράττει σε ξένη χώρα ο στρατός κατοχής ενός κράτους είναι ακαταδίωκτα από τη Δικαιοσύνη του κράτους στο οποίο τελέσθηκαν. Σε περίπτωση που καταργηθεί αυτό το δικαίωμα τότε ανοίγει ο δρόμος για την εκδίκαση δεκάδων άλλων εγκλημάτων των ναζί
στην Ελλάδα, τα οποία σήμερα είναι παγωμένα δικαστικά.
"Είμαστε εδώ για να πετύχουμε μια απόφαση εκ μέρους σας πάνω σ' ένα νομικό θέμα μεγάλης σημασίας", δήλωσε η εκπρόσωπος της Γερμανίας, η Σουζάνε Βάζουμ-Ράινερ, κατά την έναρξη της ακροαματικής διαδικασίας, η οποία θα διαρκέσει έως την Παρασκευή.
Η Γερμανία, η οποία προσέφυγε στις 23 Δεκεμβρίου 2008 στο κορυφαίο δικαστικό όργανο του ΟΗΕ, υποστηρίζει ότι η Ιταλία, επιτρέποντας να γίνονται αγωγές κατά της Γερμανίας, δεν σέβεται την αρχή της ασυλίας που έχει αναγνωριστεί στη Γερμανία από το διεθνές δίκαιο.
Το 2008, το ιταλικό ανώτατο δικαστήριο είχε επικυρώσει την καταδίκη του γερμανικού κράτους να αποζημιώσει τις οικογένειες 203 αμάχων που είχαν σκοτωθεί από το γερμανικό στρατό τον Ιούνιο του 1944 στο Αρέτσο της Τοσκάνης.
Σημειώνεται, ότι το εφετείο της Φλωρεντίας είχε επικυρώσει το 2008 απόφαση ελληνικού δικαστηρίου η οποία είχε καταδικάσει το γερμανικό κράτος να αποζημιώσει τις οικογένειες των 218 θυμάτων της σφαγής του Διστόμου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου