Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου 2011

Ανοίγει ξανά η συζήτηση για τα βουλευτικά προνόμοια


tvxs.gr/node/71063
Τη συλλογή υπογραφών στο Κοινοβούλιο προκειμένου να μπει φρένο στα οικονομικά προνόμια και να υπάρξουν περικοπές στις απολαβές των βουλευτών δρομολογεί, σύμφωνα με το Βήμα, η Δημοκρατική Αριστερά. Η απόφαση αυτή ακολουθεί την πρωτοβουλία των βουλευτών της ΔΗΜΑΡ να παραιτηθούν από τις αποζημιώσεις που λαμβάνουν για τη συμμετοχή τους στις συνεδριάσεις των επιτροπών της Βουλής. Την ανάγκη να ανταποκριθεί το κοινοβουλευτικό σώμα στις αγωνίες της κοινωνίας επισήμανε στο ΣΚΑΙ, ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς Φώτης Κουβέλης.
«Η Βουλή των Ελλήνων πρέπει να αντιμετωπίσει τον περιορισμό των προνομίων» επισήμανε, ενώ
πρόσθεσε ότι έχει καταθέσει από παλαιά δέσμη προτάσεων για το θέμα όπως να περιοριστεί στο ελάχιστο η κρατική επιχορήγηση προς τα κόμματα και η συνταξιοδότηση αποκλειστικά από τον επαγγελματικό φορέα του κάθε βουλευτή. «Υπάρχουν βουλευτές που συμμερίζονται την άποψη της Δημοκρατικής Αριστεράς να μην λαμβάνουν το επίδομα για την παρουσία τους στις επιτροπές της Βουλής, που έρχεται να εξορθολογίσει τη λειτουργία του Κοινοβουλίου» πρόσθεσε ο κ. Κουβέλης.
Σύμφωνα με την ανακοίνωσή της ΔΗΜΑΡ, η πρωτοβουλία του κόμματος απέσπασε θετικά σχόλια από βουλευτές άλλων κομμάτων άναψε όμως και φωτιές.
Την κίνηση των βουλευτών της ΔΗΜΑΡ επικρότησε ο βουλευτής της ΝΔ κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος ανέβασε στο twiter το εξής σχόλιο: «Σωστή η κίνηση Κουβέλη και ΔΗΜΑΡ να μην πληρώνονται για τις επιτροπές της Βουλής. Έστω και με καθυστέρηση ακολουθούν και άλλοι (λίγοι)». Ο κ. Μητσοτάκης είχε ήδη από το καλοκαίρι δημοσιοποιήσει την απόφασή του να αποποιηθεί την αποζημίωση από τη συμμετοχή του στις επιτροπές της Βουλής και να επιστρέψει και το βουλευτικό αυτοκίνητο.
Πάντως, σε διαφορετικό μήκος κύματος βρίσκονται άλλοι βουλευτές που διαφωνούν με το να εγείρεται το ζήτημα των προνομίων. Η πρωτοβουλία Κουβέλη έρχεται λίγες ημέρες μετά τις δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου κ. Ηλία Μόσιαλου, που πυροδότησαν τις έντονες αντιδράσεις πολλών βουλευτών.
Είναι χαρακτηριστικό ότι η βουλευτής της ΝΔ κυρία Φωτεινή Πιπιλή, την Τετάρτη, μιλώντας στο «Ράδιο 9» σημείωσε ότι «κάθε φορά που γονατίζει ο κόσμος από μέτρα έρχονται στην επιφάνεια τα "τρομερά" προνόμια των βουλευτών από χείλη ή από πολιτικά τζάκια ή από πολιτικούς κηπουρούς του κλειστού κυκλώματος γόνων πολιτικών τζακιών». Μάλιστα, δεν δίστασε να πει «εννοώ και τον κ. Μητσοτάκη».
Επίσης, η κυρία Πιπιλή υπογράμμισε ότι όσοι βουλευτές εξελέγησαν πριν από το 1993 έχουν εξασφαλίσει σύνταξη από τα 55 τους χρόνια. Και πρόσθεσε αναφερόμενη στον κ. Κουβέλη: «Ο κ. Φώτης Κουβέλης είπε να κοπούν οι συντάξεις, όχι όμως και η δική του γιατί αναδρομική ισχύς νόμου δεν υπάρχει και δεν είναι δυνατόν να υπάρξει».
Από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ, ο βουλευτής κ. Δ. Παπαδημούλης, όταν ρωτήθηκε για την κίνηση των βουλευτών της ΔΗΜΑΡ σημείωσε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει προτείνει από καιρό «δραστικότερες περικοπές για όλους τους βουλευτές». Υπογράμμισε επιπλέον πως οτιδήποτε συμβάλλει σε αυτήν την κατεύθυνση «είναι θετικό και την ώρα που δοκιμάζονται σκληρά τα χαμηλά και μεσαία εισοδήματα όλοι οι βουλευτές οφείλουμε να δώσουμε το καλό παράδειγμα».
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου