Πέμπτη 29 Σεπτεμβρίου 2011

Σχέδιο 5 σημείων για την Ελλάδα, του Peer Steinbrück

tvxs.gr/node/71113

«Κούρεμα» του ελληνικού χρέους, επανακεφαλαιοποίηση τραπεζών, αλλά και αυστηρό Σύμφωνο Σταθερότητας που θα επιβάλλει κυρώσεις, περιλαμβάνει σχέδιο 5 σημείων το οποίο προτείνει ο πιθανός διεκδικητής της γερμανικής καγκελαρίας, σοσιαλδημοκράτης, Peer Steinbrück, χαρακτηρίζοντας την Ελλάδα χρεοκοπημένη. Το στέλεχος του SPD
υπερψήφισε μεν στο γερμανικό Κοινοβούλιο τη διεύρυνση του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας της Ευρωζώνης (EFSF), με εγγυήσεις ύψους 780 δις ευρώ, αλλά διατυπώνει ενστάσεις αναφορικά με την έως σήμερα προσέγγιση της κρίσης χρέους στην Ευρωζώνη και δη στην Ελλάδα.

Σε αυτό το πλαίσιο, σύμφωνα με δημοσίευμα του γερμανικού Focus Online, ο ίδιος διατυπώνει πρόταση την οποία απαρτίζουν τα εξής 5 σημεία:

«Κούρεμα» του ελληνικού χρέους
Όπως αναφέρει, χωρίς τη διαγραφή μέρους του ελληνικού δημόσιου χρέους, «δεν θα μπορέσει η χώρα να σταθεί ξανά στα πόδια της».
Επανακεφαλαιοποίηση τραπεζών
Υποστηρίζει πως πρέπει να χορηγηθεί βοήθεια στις τράπεζες που δεν θα ήταν ικανές να αντέξουν της συνέπειες από το «κούρεμα» των ελληνικών ομολόγων, αλλά να αφεθούν σε χρεοκοπία τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα τα οποία αποτελούν «χαμένη υπόθεση».
Πραγματικό οικονομικό πρόγραμμα για την Ελλάδα
Προτείνει την ουσιαστική χρηματοδότηση από τα διαρθρωτικά ταμεία της ΕΕ, προκειμένου να εξισορροπηθεί το βιοτικό επίπεδο ανάμεσα στα κράτη – μέλη. Επιπλέον, ζητά την αναζήτηση εσόδων από τη φορολόγηση των χρηματοπιστωτικών συναλλαγών.
Αποδέσμευση της ΕΚΤ
Κατά τη γνώμη του, οφείλει να προσηλωθεί στον πραγματικό καθήκον της, δηλαδή τη διασφάλιση σταθερότητας στις τιμές.
Πανευρωπαϊκή μείωση χρεών
Ζητά παράλληλα τη διασφάλιση της δημοσιονομικής πειθαρχίας, με ένα αυστηρό Σύμφωνο Σταθερότητας που θα μπορεί να επιβάλλει κυρώσεις στα απείθαρχα κράτη – μέλη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου