Δευτέρα 25 Απριλίου 2011

Σε τι Θεό πιστεύεις;





του Σπύρου Σεραφείμ25/04/2011


Ετικέτες
θρησκεία
Θεός


Η είδηση, που μετέδωσε το Reuters, ήταν ξεκάθαρη: Ο Σάθια Σάι Μπάμπα, ο Ινδός γκουρού, με τους εκατομμύρια πιστούς ανά τον κόσμο, πέθανε την Κυριακή, σε ηλικία 85 ετών, έπειτα από παρατεταμένη ασθένεια, σε νοσοκομείο, στη νότια Ινδία. Μεταξύ των εκατομμυρίων πιστών του πολύ δημοφιλούς γκουρού συγκαταλέγονται πολιτικοί ηγέτες, επιχειρηματίες και διάσημες προσωπικότητες. Πρόκειται για μια «ανεπανόρθωτη απώλεια», δήλωσε ο Ινδός πρωθυπουργός Μανμοχάν Σινγκ, για το θάνατο του Σάι Μπάμπα.

Ο γκουρού, ο οποίος νοσηλευόταν για περισσότερο από τρεις εβδομάδες σε κρίσιμη κατάσταση λόγω ανεπάρκειας πολλών οργάνων, πέθανε σε νοσοκομείο στη γενέτειρά του, την πόλη Πουταπάρθι, στο νότιο τμήμα της Ινδίας. Όπως καταλαβαίνετε, αυτή ήταν η αφορμή για να έρθει η συζήτηση στο τραπέζι και λόγω των ημερών που περάσαμε, με τη Μεγάλη Εβδομάδα. «Eσείς πιστεύετε στον Θεό;», με ρώτησε ιντριγκαδόρικα μια κυρία. Aν μπορούσα να απαντήσω, απλώς, με μια κατάφαση ή με μια άρνηση σ’ αυτή την ερώτηση, μαντάμ, όλα θα ήταν πιο τακτοποιημένα μέσα μου, πιστέψτε με.

Όσο κι αν της έκανα, λοιπόν, μια μίνι ανάλυση για το πώς σκέφτομαι το θέμα «Θεός», η κυρία δεν πείστηκε. Έχουμε φτάσει στο σημείο να μην μπορούμε να επιχειρηματολογούμε αναπτύσσοντας τη σκέψη μας, αφού αρκετοί, ανυπόμονα, περιμένουν μόνο μια απάντηση. Ναι ή όχι;
«Είσαι μαζί μας ή εναντίον μας; Σε τι Θεό πιστεύεις;».

Τι κι αν της είπα ότι ο καθένας από μας έχει ανάγκη να πιστέψει κάπου. Σε Θεό, σε Βούδα, σε Κούδα, σε Στρος Καν, σε Μπάμπα. «Α, όχι σε Βούδα, σε Κούδα, σε Στρος Καν, σε Μπάμπα, αυτά τα λέτε εσείς. Εγώ στον Θεό πιστεύω», μου απάντησε πειραγμένη, λες και τον έχει δει τον Θεό, λες και έχει μιλήσει μαζί της ο Θεός αυτοπροσώπως, και της έχει αναλύσει τις προγραμματικές του θέσεις για την ανθρωπότητα.

Βρε καλή μου, κι εγώ για Θεό λέω, απλώς θεωρώ ότι οι άνθρωποι μπορούν και πιστεύουν και σε κάποιους που μπορεί να λέγονται αλλιώς, αλλά θεοί είναι στο μυαλό τους, τίποτε η κυρία. «Όχι αλλιώς, Θεός». Μα, Θεός είναι και ο τάδε που πιστεύει ο τάδε λαός, οι τάδε άνθρωποι, η κυρία είχε αρχίσει να αγριεύει, μέρες αγάπης που είναι!

Ήθελα να της πω, επίσης, κι άλλα, όπως για παράδειγμα ότι μπορεί να πιστεύεις όπου θες, όπως και να τον λες τον Θεό σου, αρκεί αυτός ο Θεός να μπορεί να καλύψει τις αλήθειες σου, αλλά φοβάμαι ότι θα πρότεινε τον αφορισμό μου. Κρίμα για μένα γιατί έχω και αγγελικό επίθετο, όπως η ίδια σημείωσε... Λίγο παρακάτω, η τηλεόραση έδειξε πλάνο του Ρουβά. «Θεός ο Σάκης», μουρμούρισε...

Είτε πιστεύεις, είτε όχι, υπάρχει, στα ελληνικά, τραγούδι για τον Σάι Μπάμπα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου