Δευτέρα 7 Μαρτίου 2011

Ενοχο το πολιτικό DNA



Την ερχόμενη Τετάρτη ξεκινάει η εκδίκαση μιας υπόθεσης που, ενώ διαφημίστηκε από τα ΜΜΕ ως «επίτευγμα του DNA», θέτει σε σοβαρή αμφισβήτηση τον τρόπο με τον οποίο χρησιμοποιούν την επιστήμη οι αστυνομικές και δικαστικές αρχές.
Η ιστορία του προφυλακισμένου αναρχικού Αρη Σειρηνίδη μοιάζει με προπομπό ενός εφιαλτικού κατασταλτικού μέλλοντος, όπου μια έκθεση εργαστηριακής πραγματογνωμοσύνης αρκεί να στείλει κάποιον στη φυλακή, χωρίς να λαμβάνεται υπόψη κανένα άλλο στοιχείο.

Ο 34χρονος κατηγορείται ως «ο τρελός με το σομπρέρο και τις σαγιονάρες», ο οποίος πυροβόλησε κλούβα των ΜΑΤ στη Χαριλάου Τρικούπη τον Ιούλιο του 2009. Τότε οι αστυνομικοί απέκλεισαν αμέσως τον χώρο και βρήκαν μόνο έναν κάλυκα. Αργότερα ένας πολίτης τους υπέδειξε έναν αναπτήρα, λέγοντας πως έπεσε από τον δράστη. Πιο μετά, άλλος μάρτυρας έδειξε μια ιατρική μάσκα και είπε πως έπεσε από αυτόν που πυροβόλησε.
Ωστόσο, οι περιγραφές που έδωσαν για τον δράση οι δύο συγκεκριμένοι άνθρωποι διαφέρουν εντελώς μεταξύ τους. Είναι εντυπωσιακό ότι όλοι οι μάρτυρες περιγράφουν διαφορετικό άτομο με τις πιο κραυγαλέες διαφορές να εντοπίζονται στις καταθέσεις των αστυνομικών που έκαναν την καταδίωξη.
Ο επικεφαλής των ΜΑΤ αναφέρθηκε σε άτομο ύψους 1,60 έως 1,65 (απαραίτητη σημείωση: ο Αρης Σειρηνίδης είναι 1,80), το οποίο φορούσε -μεταξύ άλλων- σομπρέρο και λευκή ιατρική μάσκα στο πρόσωπο. Τελικά, δεν δόθηκε ιδιαίτερη σημασία στο περιστατικό. Τον Μάιο του 2010, όλα θα αλλάξουν.
Ο 34χρονος είχε συλληφθεί τυχαία από αστυνομικούς που ερευνούσαν ληστεία σε πολυκατάστημα με την οποία αποδείχθηκε αμέσως πως δεν είχε σχέση. (Παρ' όλ' αυτά, γνωστές εφημερίδες ενέπλεξαν το όνομά του. Δεν ήταν η πρώτη φορά που επιχειρήθηκε η ηθική του σπίλωση καθώς ήταν γνωστός αναρχικός).
Επειτα λοιπόν από πέντε μέρες ταλαιπωρίας, τη στιγμή που τον άφηναν ελεύθερο με περιοριστικούς όρους (με τις κατηγορίες της «αντίστασης από άτομο που οπλοφορεί και παράνομης οπλοκατοχής»), εμφανίστηκε μια νέα δικογραφία. Σύμφωνα με την αστυνομία, το DNA -που πήραν παράνομα από τον 34χρονο μετά- ταυτοποιήθηκε με άλλο που βρέθηκε στην ιατρική μάσκα (από το επίμαχο βράδυ του Ιουλίου). Ακολούθως -και περιέργως- οι αστυνομικοί που ήταν τότε παρόντες άλλαξαν τις καταθέσεις τους και ψήλωσαν είκοσι ολόκληρους πόντους τον «τρελό με το σομπρέρο».
Τι κι αν ούτε μία από τις περιγραφές όλων των μαρτύρων δεν μοιάζει με αυτήν του Σειρηνίδη, ενώ όλες περιγράφουν διαφορετικό δράστη; Η ανακριτική πρόταση στάθηκε ιδιαίτερα στο... πολιτικό DNA του 34χρονου, αναφέροντας πως «ο κατηγορούμενος, κατά τη δική του φρασεολογία, δηλώνει αναρχικός, δεν κρύβει την ανατρεπτική του δράση, εντάσσει τον εαυτό του στο αναρχικό κίνημα...». Επειτα από επτά ημέρες παραμονής στον 12ο όροφο της ΓΑΔΑ (κάτω από ειδικές συνθήκες κράτησης), τον προφυλάκισαν. Ο Σειρηνίδης όμως δεν έχασε μόνο την ελευθερία του. Ο πατέρας του Κώστας -παλαιός στρατιωτικός, συγγραφέας και αντιεξουσιαστής- δεν άντεξε την αφόρητη ψυχολογική πίεση και πέθανε από έμφραγμα ενώ αγωνιζόταν να αποδείξει την αθωότητα του γιου του. Τα ερωτήματα πολλαπλασιάστηκαν, αφού η αστυνομική έρευνα παρέλειψε να εξετάσει σημαντικά στοιχεία, όπως ο αναπτήρας που είχε εντοπιστεί πριν από τη μάσκα.
Επιπλέον, το αρμόδιο τμήμα της αστυνομίας απέφυγε συστηματικά να διευκρινίσει το είδος των DNA που ταυτοποιήθηκαν (είναι ιδρώτας, σάλιο ή τρίχα;). Επίσης, κανείς δεν έδωσε σημασία στο γεγονός ότι υπήρχε και DNA διαφορετικού ανθρώπου πάνω στην ιατρική μάσκα. Στοιχείο που οι αρχές αποσιώπησαν αρχικά από τον κατηγορούμενο

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου