Η ελεγχόμενη χρεοκοπία είναι πολύ πιθανό να καταστεί η κυρίαρχη ορολογία της καθημερινότητας των επενδυτών το επόμενο διάστημα σε βαθμό ίσως ακόμη πιο ισχυρό από το haircut ενώ τα φοβικά σύνδρομα που προκαλεί θα μετριασθούν με την πάροδο του καιρού.
Ελεγχόμενη χρεοκοπία θεωρείται να υπάρξει συμφωνία με τους κατόχους ομολόγων στους οποίους το ελληνικό κράτος θα ανακοινώσει ότι στην λήξη αντί να λάβουν πλήρως το κεφάλαιο τους θα λάβουν το 70% ή 80% δηλαδή haircut 30% ή 20%.
Ελεγχόμενη χρεοκοπία θεωρείται να υπάρξει συμφωνία με τους κατόχους ομολόγων και να τους ζητήσει επιμήκυνση του χρέους.
Λήγει ένα ομόλογο το 2012 και πρέπει να επιστρέψει στον κάτοχο 1 εκατ ευρώ ζητάει το ελληνικό κράτος να υπάρξει παράταση 5 ή 7 χρόνια με ίδιους ή τροποποιημένους όρους δανεισμού.
Η επιμήκυνση είναι μιας μορφής ήπιας χρεοκοπία.
Ελεγχόμενη χρεοκοπία θεωρείται να υπάρξουν αλλαγές σε τόκους και γενικώς σε τοκοχρεολύσια σε συμφωνία πάλι με τους κατόχους ομολόγων.
Π.χ. συχνά πυκνά εφοπλιστές και επιχειρηματίες ζητάνε από τις δανείστριες τράπεζες αλλαγές όρων των δανείων τους κοινώς διευκολύνσεις.
Θα μπορούσε και η Ελλάδα να ζητήσει ανάλογες διευκολύνσεις.
Όμως το μείζον θέμα είναι αν η Ελλάδα προχωρήσει σε ελεγχόμενη χρεοκοπία τι θα σημάνει για τον μέτοχο τον καταθέτη τον κάτοχο ομολόγων.
Για τον μέτοχο
Μια αναδιάρθρωση χρέους ελεγχόμενη ή μη ελεγχόμενη δεν παύει να αποτελεί σοκ.
Ως εκ τούτου θα έχει σημαντικές επιπτώσεις στην αγορά.
Βραχυχρόνια θα μπορούσε να επιφέρει πτώση από 200 έως 400 μονάδες στον δείκτη δηλαδή να βρεθεί η αγορά χαμηλότερα από τα τρέχοντα επίπεδα στις 1100 με 1250 μονάδες.
Ωστόσο αν η αγορά πεισθεί ότι με την λύση αυτή η χώρα βρίσκει τον βηματισμό της τότε μετά την πάροδο ενός διαστήματος λίγων μηνών θα ξεκινήσει η ανάκαμψη.
Για τον καταθέτη
Οι καταθέσεις δεν κινδυνεύουν και μια τεχνική και ελεγχόμενη χρεοκοπία δεν σημαίνει ότι οι τράπεζες θα κρατήσουν μέρος των καταθέσεων.
Αυτό δεν μπορεί και δεν θα συμβεί.
Όμως την περίοδο που ανακοινωθεί μια ελεγχόμενη χρεοκοπία οι τράπεζες θα θέσουν όριο υπερανάληψης μετρητών κατά τα πρότυπα της Αργεντινής για να αποσοβήσουν μια μαζική ανάληψη καταθέσεων.
Είναι προφανές ότι οι καταθέσεις διασφαλίζονται όμως λόγω των φοβικών συνδρόμων που έχουν καλλιεργηθεί πολύ εύκολα μπορεί να προκληθεί πανικός ακόμη και χωρίς λόγο.
Για τον ομολογιούχο
Σε αυτή την κατηγορία θα πρέπει να εξετασθούν τόσο ο κάτοχος ελληνικού χρέους όσο και ο κάτοχος ομολόγων τραπεζών.
Ο κάτοχος ελληνικού χρέους θα υποστεί την συνέπεια της ελεγχόμενης χρεοκοπίας όποια χαρακτηριστικά λάβει απομείωση, επιμήκυνση ή οτιδήποτε άλλο.
Το γεγονός ότι η απόδοση του ομολόγου Ιανουαρίου 2014 εμφανίζει απόδοση 17% και spread 1530 μονάδες βάσης αποδεικνύει ότι η ανησυχία χρεοκοπίας έχει δραματικά αυξηθεί.
Για τους κατόχους ομολόγων τραπεζών η κατάσταση είναι διαφορετική.
Οι τράπεζες είναι φερέγγυες ώστε να πληρώσουν τις υποχρεώσεις τους σε ομόλογα έκδοσης τους, ωστόσο σε καθεστώς ελεγχόμενης χρεοκοπίας δεν υπάρχει εμπειρία για το πώς αντιδρούν οι τράπεζες.
Η λογική λέει ότι οι τράπεζες θα συνεχίσουν να εξυπηρετούν κανονικά τις υποχρεώσεις τους.
Ακόμη και αν ενταχθούν στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας θα συνεχίσουν να πληρώνουν τις υποχρεώσεις τους.
Πέτρος Λεωτσάκος
www.bankingnews.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου