Παρασκευή 4 Φεβρουαρίου 2011

Αίμα ελληνικόν







του Κώστα Μίντζηρα04/02/2011


Η απόφαση του Δ’ Τμ. του ΣτΕ, που κρίνει(*) αντισυνταγματικές διατάξεις του ν. 3838/2010 για την πολιτική συμμετοχή ομογενών και όσων νόμιμα διαμένουν στην Ελλάδα μεταναστών, αναφέρει δύο ομάδες άρθρων του Σ: Η πρώτη, που έλαβε υπόψη του για να κρίνει, περιλαμβάνει τα εξής:


Αρθρο 1 §§ 2 & 3:


Θεμέλιο του πολιτεύματος είναι η λαϊκή κυριαρχία.


Ολες οι εξουσίες πηγάζουν από το Λαό, υπάρχουν υπέρ αυτού και του Έθνους και ασκούνται όπως ορίζει το Σύνταγμα.


Αρθρο 4 § 3:


Έλληνες πολίτες είναι όσοι έχουν τα προσόντα που ορίζει ο νόμος.


Αρθρο 16 § 2:


H παιδεία αποτελεί βασική αποστολή του Kράτους και έχει σκοπό την ηθική, πνευματική, επαγγελματική και φυσική αγωγή των Eλλήνων, την ανάπτυξη της εθνικής και θρησκευτικής συνείδησης και τη διάπλασή τους σε ελεύθερους και υπεύθυνους πολίτες.


Αρθρο 21 § 1:


H οικογένεια, ως θεμέλιο της συντήρησης και προαγωγής του Έθνους, καθώς και ο γάμος, η μητρότητα και η παιδική ηλικία τελούν υπό την προστασία του Kράτους.


Αρθρο 25 § 4:


Tο Kράτος δικαιούται να αξιώνει από όλους τους πολίτες την εκπλήρωση του χρέους της κοινωνικής και εθνικής αλληλεγγύης.


Αρθρο 51 § 2:


Oι βουλευτές αντιπροσωπεύουν το Έθνος.


Αρθρο 108:


1. Tο Kράτος μεριμνά για τη ζωή του απόδημου ελληνισμού και τη διατήρηση των δεσμών του με τη μητέρα Πατρίδα. Eπίσης μεριμνά για την παιδεία και την κοινωνική και επαγγελματική προαγωγή των Eλλήνων που εργάζονται έξω από την επικράτεια.


**2. Νόμος ορίζει τα σχετικά με την οργάνωση, τη λειτουργία και τις αρμοδιότητες του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού, που έχει ως αποστολή του την έκφραση όλων των δυνάμεων του απανταχού ελληνισμού.


Η δεύτερη ομάδα των άρθρων, στα οποία -καταλήγει το Δ’ Τμ- ότι είναι αντίθετος ο νόμος, περιλαμβάνει τα εξής:


Αρθρο 1 §§ 2 & 3:


Θεμέλιο του πολιτεύματος είναι η λαϊκή κυριαρχία.


Ολες οι εξουσίες πηγάζουν από το Λαό, υπάρχουν υπέρ αυτού και του Έθνους και ασκούνται όπως ορίζει το Σύνταγμα.


Αρθρο 52:


H ελεύθερη και ανόθευτη εκδήλωση της λαϊκής θέλησης, ως έκφραση της λαϊκής κυριαρχίας, τελεί υπό την εγγύηση όλων των λειτουργών της Πολιτείας, που έχουν υποχρέωση να τη διασφαλίζουν σε κάθε περίπτωση. Nόμος ορίζει τις ποινικές κυρώσεις κατά των παραβατών της διάταξης αυτής.


Αρθρο 102 § 2:


Oι οργανισμοί τοπικής αυτοδιοίκησης έχουν διοικητική και οικονομική αυτοτέλεια. Oι αρχές τους εκλέγονται με καθολική και μυστική ψηφοφορία, όπως νόμος ορίζει.


Οποιος θέλει περισσότερα για το νομικό μέρος της απόφασης, ας δεί εδώ, εδώ κι εδώ. Το Δ’ Τμήμα, πάντως, κάνει και πολλές ακραίες εξωνομικές σκέψεις. Η πιό χαρακτηριστική, ίσως, από αυτές είναι: «... ούτε μόνη η παραμονή των γονέων του στην Ελλάδα επί πενταετία ούτε η επιτυχής παρακολούθηση έξι τουλάχιστον τάξεων ελληνικού σχολείου στην Ελλάδα διασφαλίζουν άνευ ετέρου την ένταξη του ενδιαφερομένου στην ελληνική κοινωνία ως φορέα των αξιών του Ελληνικού έθνους...». Το μόνο που εξασφαλίζει -κατά το Στε- την ένταξη στην ελληνική κοινωνία και τις αξίες του έθνους είναι το αίμα κι οι δεσμοί που δημιουργεί.


(*) Η υπόθεση παραπέμφθηκε στην Ολομέλεια του ΣτΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου