Σάββατο, 12 Απριλίου 2014

Θεσσαλονίκη: Κατέβηκαν τα πορτρέτα των δοσίλογων δημάρχων

Μηταφίδης
Στην αποκαθήλωση των πορτρέτων των δοσίλογων δημάρχων Κ. Μερκουρίου και Γ. Σερεμέτη προχώρησε η δημοτική κίνηση Θεσσαλονίκη Ανοιχτή Πόλη σε μια συμβολική κίνηση αποκατάστασης της ιστορικής αλήθειας στην πόλη μας με αφορμή την χθεσινή επέτειο για την κατάληψη της Θεσσαλονίκης από τα ναζιστικά στρατεύματα.
Να σημειωθεί ότι ο διορισμένος από το καθεστώς του Μεταξά Κ. Μερκουρίου βαρύνεται με την υποδοχή των Γερμανών ναζί στην πόλη και το ξήλωμα του εβραϊκού νεκροταφείου από συνεργεία του Δήμου το 1942. Ο ίδιος υπήρξε δραστήριο στέλεχος της μερίδας των "υπερπατριωτών" που τρομοκρατούσαν την εβραϊκή κοινότητα της Θεσσαλονίκης την δεκαετία του 1930. Ο Γ. Σερεμέτης δήμαρχος επί της περιόδου της ναζιστικής κατοχής είχε ξηλώσει τα εβραϊκά ονόματα απ`όλους τους δρόμους της πόλης.
Ο Τρ. Μηταφίδης δήλωσε ότι τα πορτραίτα αυτά δεν έχουν καμία θέση στον τοίχο δίπλα στους αιρετούς δημάρχους της πόλης ενώ σημείωσε ότι απουσιάζει το πορτραίτο του αντιστασιακού δημάρχου  της μετακατοχικής περιόδου Δ. Καββάδα. Τα μέλη της Θεσσαλονίκης Ανοιχτής πόλης στη θέση των πορτρέτων αυτών τοιχοκόλλησαν τα ονόματα των εκτελεσμένων από τους ναζί ΕΠΟΝιτών.
Στη συνέχεια ο Τρ. Μηταφίδης επισκέφθηκε τον πρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου Π. Αβραμόπουλο ζητώντας του να παραλάβει τα πορτραίτα και να μην παραπεμφθεί το ζήτημα της αλλαγής ονοματοδοσίας  δρόμων που έχουν  ονόματα δοσίλογων στις καλένδες. Από την πλευρά του ο Π. Αβραμόπουλος δεν δέχτηκε να παραλάβει τα πορτραίτα των δοσίλογων δημάρχων επικαλούμενος ζήτημα τυπικής διαδικασίας χαρακτηρίζοντας την κίνηση αυτή αυθαίρετη. Τα μέλη της Ανοιχτής Πόλης άφησαν τελικά τα πορτραίτα στο γραφείο του και αποχώρησαν τονίζοντας ότι η κίνηση αυτή είχε στόχο την ουσία της αποκατάστασης της ιστορικής μνήμης στην πόλη μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου