Τετάρτη 1 Μαΐου 2013

Γ Ρ Α Μ Μ Α Σ Τ Ο Ν κ.Λ Α Κ Η Λ Α Ζ Ο Π Ο Υ Λ Ο:ΚΑΠΟΙΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΕΧΟΥΝ ΠΑΝΤΑ ΤΑ ΟΡΙΑ ΤΟΥΣ!!!


Kαι ξαφνικά ακούω τον κ. Λαζόπουλο στην εκπομπή του να σχολιάζει μέσα στην ειρωνεία το βίντεο που ακολουθούσε.
Και τότε έρχεται η εικόνα να με χτυπήσει σαν κεραυνός. Ή μάλλον τα σχόλια του κ. Λαζόπουλου για την εικόνα στους δέκτες μας.
Δύο 95άρηδες λαμβάνουν μέρος στους πρόσφατους Πανευρωπαϊκούς αγώνες κλειστού στίβου στο Σαν Σεμπαστιάν της Ισπανίας, τρέχοντας στα 60 μ. Η εικόνα τους έχει κάνει τον γύρο του κόσμου και φυσικά από εκεί την έχουν τσιμπήσει τα λαγωνικά δημοσιογραφικά δαιμόνια της ομάδας του ‘’τσαντιριού’’. Φυσικά ο υπόλοιπος κόσμος υποκλίνεται στο μήνυμα που περνάει ο αγώνας τους, η αντοχή τους, η διάρκειά τους, ενώ ο κ. Λαζόπουλος το βρίσκει μια πολύ καλή ευκαιρία να ειρωνευτεί. Και μάλιστα η ειρωνεία του στηρίζεται σε κατασκευασμένα σενάρια του ίδιου και των συνεργατών του, ώστε να κάνουν το βίντεο ακόμα πιο πιπεράτο. Ήχοι πιστολιού εκκίνησης τοποθετημένοι έξωθεν στο βίντεο σηματοδοτούν το σημείο που ο κ. Λαζόπουλος βρίσκει να πατήσει, ώστε να διασύρει τους ‘’παππούδες του’’. Γέροι άνθρωποι που δεν ακούνε καλά-καλά, ώστε οι δήθεν πιστολιές πέφτουν η μία μετά την άλλη, έχουν και το θράσος να τρέχουν σε αγώνες, χαλώντας προφανώς την αισθητική κάποιων.
Και θα ήθελα πραγματικά να ρωτήσω. Βλέποντας κύριε Λαζόπουλε αυτό το βίντεο, ακόμα και αν θέλετε, των βαρήκοων παππούδων, που δεν ακούνε την πιστολιά του αφέτη, αλλά έχουν το θράσος κατά εσάς να θέλουν να αγωνίζονται, αυτό μόνο μπορείτε να διαβάσετε; Aυτό μόνο μπορείτε να καταλάβετε; Αυτό μόνο μπορείτε να δείτε;
Ως μέλος της Εθνικής Ομάδας Βετεράνων Αθλητών Στίβου και αρκετά’’ γέρος΄’ φαντάζομαι πια για τα δικά σας αθλητικά standards, έχοντας φτάσει στα 44 μου χρόνια ήδη, αλλά κερδίζοντας μετάλλια ακόμα για την Ελλάδα στο εξωτερικό, όπως και πολλοί ακόμα παππούδες, σαν και αυτούς στο βίντεό σας, θα ήθελα να σας διαβεβαιώσω, πως αυτός ο αγώνας έχει τόση περηφάνια, τόση δύναμη, τόση ψυχή, τόσο όραμα μέσα του, που η λάμψη των δικών σας προτύπων προφανώς δεν σας αφήνει να διακρίνετε.
Αυτοί οι άνθρωποι που είδατε στο βίντεο και σατιρίσατε έχουν το κέφι και την δύναμη να κάνουν ακόμα αθλητισμό, δίνοντας ένα ηχηρό παράδειγμα σε μικρούς και μεγάλους. Κρατάνε την υγεία τους σε τέτοιο επίπεδο ψυχικό και σωματικό, ώστε να μην χρειάζεται να επιβαρύνουν τα ταμεία υγείας των πατρίδων τους. Πληρώνουν μόνοι τους τα έξοδά τους για να αγωνίζονται σε αγώνες καθαρούς και τίμιους χωρίς χορηγούς, prime time τηλεοπτικές μεταδόσεις και ‘’Αθανάτους’’ στα πόδια τους, εκπροσωπώντας τις πατρίδες τους στο εξωτερικό. Πιθανότατα έχουν παιδιά, εγγόνια, συγγενείς και φίλους, που καμαρώρουν για αυτούς και που τους μεταφέρουν το ισχυρότερο μήνυμα αυτής της ζωής, το μήνυμα της ίδιας της ζωής.
Και φυσικά όταν κάποιοι τηλεαστέρες του δικού σας μεγέθους τους πιάνουν στο στόμα τους, χαρίζοντάς τους ελάχιστο από τον πανάκριβο τηλεοπτικό τους χρόνο, το τελευταίο που επιθυμούν και δικαιούνται είναι η ειρωνεία τους. Πιστεύω πραγματικά, πως αρκετό από αυτόν τον χρόνο θα έπρεπε ούτως ή άλλως να τους τον αφιερώνατε ή αν όχι σε αυτούς σε άλλους παρόμοιους άξιους αναφοράς συνανθρώπους μας και φυσικά όχι σε όλους αυτούς, που κατά καιρούς προβάλλετε με το άλλοθι της σάτιρας, μετατρέποντας τους σε αναγνωρίσιμα πρόσωπα και παραδείγματα, που τουλάχιστον τα παιδιά μας δεν μπορούν να ξεχωρίσουν που θα έπρεπε να τοποθετήσουν. Στο καλάθι των αχρήστων ή στο θρόνο του προτύπου, μέντορα και ειδώλου;
Ως εκπαιδευτικός σας λέω πως η διαχωριστική γραμμή είναι δυσδιάκριτη για το παιδί, τον έφηβο και τον νέο, που μεγαλώνει με την πλύση εγκεφάλου των μέσων ενημέρωσης.
Δεν ξέρω αν η εικόνα δύο 90άρηδων στον στίβο προσβάλει το επίπεδο της αισθητικής σας, αλλά αναλογιστείτε μήπως εδώ που έχουμε φτάσει σήμερα, ένα πολύ μεγάλο μέρος το οφείλουμε στο πρότυπο ζωής, προσώπων και καταστάσεων, που ΕΣΕΙΣ, δηλαδή οι ΔΥΝΑΤΟΙ των ΜΕΣΩΝ είχατε όλη την άνεση και ευκαιρία να περάσετε. Όμως δεν μπαίνουν όλα τα πράγματα στην ίδια ζυγαριά προς χάριν της τηλεθέασης, της τηλεοπτικής πρωτιάς στο prime time (τρομάρα μας) και των αμοιβών σας, ούτε μπορούν τα πάντα να γίνονται βορά στις επαγγελματικές σας διαθέσεις, για να έχετε εσείς και οι συνάδερφοί σας το ‘’θεματάκι σας’’.
Κύριε Λαζόπουλε, στον αθλητισμό έχουμε μάθει να χάνουμε με αξιοπρέπεια και να κερδίζουμε χωρίς ματαιοδοξία και όταν λέω αθλητισμό, κυρίως εννοώ τον αθλητισμό που περιέγραψα πριν και όχι αυτόν, που φαντάζομαι ότι έχετε στο μυαλό σας.
Ο αθλητισμός είναι ένα πανίσχυρο κοινωνικό φαινόμενο, που ξεκινάει από τον άνθρωπο και απευθύνεται στον άνθρωπο. Έχει μέσα του το μεγαλείο του ήθους και την δύναμη της προσπάθειας, τον οραματισμό του προσωπικού στόχου και την δυνατότητα να μιλάει στα νιάτα με έναν τρόπο, που πολλά άλλα πράγματα δεν μπορούν.
Και όταν λέω νιάτα, κύριε Λαζόπουλε, εννοώ τα νιάτα κάθε ηλικίας. Τα νιάτα αυτά, που πρέπει να έχεις τα αυτιά σου ανοιχτά για να τα αφουγκραστείς , ακόμα και αν έχει πέσει λίγο η μπαταρία του ακουστικού σου. Τα νιάτα αυτά που βρίσκονται κυρίως στην ψυχή και λιγότερο στο σώμα, κάνοντας την ζωή αυτό που έλεγε ο Σωκράτης: ‘’AΞΙΩΒΙΩΤΗ’’!!!

Nίκος Μιχαλόπουλος
Συγγραφέας Παιδικών βιβλίων Εκπαιδευτικός
Αθλητής-Μέλος του μεγαλύτερου αθλητικού και φιλανθρωπικού ιδρύματος στον κόσμο, του LAUREUS SPORT FOR GOOD FOUNDATION, που χρησιμοποιεί τον αθλητισμό ως μέσο για θετικές κοινωνικές αλλαγές.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου