Τρίτη 30 Απριλίου 2013

Το UNFOLLOW 17 κυκλοφορεί. Ζητήστε το στα περίπτερα!


 
Διαβάστε στο UNFOLLOW 17:
«Μεγαλοοφειλέτης του δημοσίου ο Δημήτρης Μελισσανίδης» ρεπορτάζ του Λευτέρη Χαραλαμπόπουλου
«Για χάρη των εργολάβων θα μας πνίξουν στα σκουπίδια» ρεπορτάζ του Λεωνίδα Βατικιώτη και του Άρη Χατζηστεφάνου
Τα σκάνδαλα της Deutsche Bank» ρεπορτάζ του Αυγουστίνου Ζενάκου
«Εθνική – Eurobank: Σώστε τον Λάτση» ρεπορτάζ της ειδικής συνεργάτιδας Ντίνας Σημίτη
«Ο διάολος κηρύττει το ευαγγέλιο» ρεπορτάζ του Νίκου Μπογιόπουλου
«Ο Σημίτης αρνήθηκε τα γερμανικές αποζημιώσεις» συνέντευξη του Μανώλη Γλέζου στον Αυγουστίνο Ζενάκο και στον Λευτέρη Χαραλαμπόπουλο
«Έλληνες, μοντέρνοι και αρχαίοι» άρθρο του Δημήτρη Πλάντζου
«4ο Μνημόνιο: Τρόμος του Σαμαρά, εφιάλτης του Τσίπρα» άρθρο του Λευτέρη Χαραλαμπόπουλου
«Θες φοροαπαλλαγή; Γίνε εφοπλιστής!» ρεπορτάζ του ειδικού συνεργάτη Κώστα Γυφτοδήμου
«Το queer και η διεκδίκηση της επιθυμίας» άρθρο του Θεόφιλου Τραμπούλη
 
 
Οι στήλες του UNFOLLOW:
«Τεχνηέντως» του Αυγουστίνου Ζενάκου, «Κόκκινη γραμμή» του Νίκου Μπογιόπουλου«Lapsus Calami» της Έφης Γιαννοπούλου, «Μεσαιωνικά» του Θεόφιλου Τραμπούλη, «Αυθάδειες» της
Μαρινίκης Αλεβιζοπούλου, «Ανάβαλε για λίγο το θάνατό σου» του Old Boy, «Ερωτοπραξίες» του George Le Nonce, «Κομμενταρήσιοι» του Αδάμ Γιαννίκου, «Infowar» του Άρη Χατζηστεφάνου, «Ελληνοφρένεια» του Θύμιου Καλαμούκη, «Διάπλασις των παίδων» του Πιτσιρίκου, «Αδέσποτη» του Λευτέρη Χαραλαμπόπουλου, «Πρακτικά» του Παναγιώτη Φραντζή, και η έκτακτη στήλη «Κέντρο Υποδοχής» αυτόν τον μήνα φιλοξενεί κείμενο του Λεωνίδα Ζενάκου.

Τα θέματα του UNFOLLOW 17, αναλυτικά:
«4ο Μνημόνιο: Τρόμος του Σαμαρά, εφιάλτης του Τσίπρα» άρθρο του Λευτέρη Χαραλαμπόπουλου. Ένα μήνα μετά τα τρίτα γενέθλια του πρώτου μνημονίου, που έφερε η κυβέρνηση του Γ. Παπανδρέου, η τρόϊκα στις αρχές του Ιουνίου θα έρθει στην Αθήνα για να συμφωνήσει με την κυβέρνηση του Α. Σαμαρά το 4ο μνημόνιο: η επικαιροποίηση του μεσοπρόθεσμου προγράμματος του 3ου μνημονίου μεταξύ κυβέρνησης και δανειστών, που έχει προγραμματιστεί για τον προσεχή Ιούνιο, θα σηματοδοτήσει την υπογραφή του τέταρτου και την επιβολή νέας δέσμης αντιλαϊκών μέτρων. 
«Το σκ-ευρω-μένο φετίχ» άρθρο του Διονύση Ελευθεράτου. Στην Αθήνα ο Αδαμάντιος Πεπελάσης δεν αποκλείει επιστροφή σε εθνικό νόμισμα. Γερμανός πρώην υφυπουργός συμβουλεύει τους Κύπριους να φύγουν από την ευρωζώνη για να σωθούν. Ο νότος βράζει, η αίγλη του ευρώ καταρρέει και στην ανατολική Ευρώπη. Μήπως το δόγμα «το ευρώ και τα μάτια μας» απευθύνεται σε τυφλούς;
«Δημόσιοι υπάλληλοι: Αμορτισέρ στη μηχανή του χρέους» άρθρο του Λεωνίδα Βατικιώτη. Η μνημονιακή εκστρατεία κατά των «επίορκων» και η απειλή της ανεργίας στραγγαλίζουν τον ελεύθερο συνδικαλισμό και η προπαγάνδα πείθει ορισμένους ότι οι δημόσιοι υπάλληλοι δικαίως μειώνονται. Ας μην έχουμε όμως αυταπάτες ότι οι μειώσεις θα κατανεμηθούν αναλογικά. Η Ελλάδα θα συνεχίσει να έχει μεγαλύτερη αναλογία αστυνομικών ανά κατοίκους από πολλές χώρες, όσο τα κενά στην εκπαίδευση και στην υγεία γίνονται αβυσσαλέα. 
«Έλληνες, μοντέρνοι και αρχαίοι» άρθρο του Δημήτρη Πλάντζου. Αυτή είναι η ταυτότητα των νεοελλήνων όπως τη διδάσκει η «ημέρα ολυμπιακής παιδείας». Ενταγμένες πλέον στην εγκύκλιο παιδεία, τέτοιες αναβιώσεις καθίστανται εργαλεία βιοπολιτικής, οργανώνουν έναν πληθυσμό «κανονικών σωμάτων» και διδάσκουν στους μαθητές την υλικότητα της προγονολατρείας, συνδυάζοντας την αγωνία του πώς μας βλέπουν οι ξένοι με την ανάγκη να εμπεδωθεί η φαντασιακή μας σχέση με το κλασικό παρελθόν…
«Το queer και η διεκδίκηση της επιθυμίας» άρθρο του Θεόφιλου Τραμπούλη. Στο θρίαμβο της βιοπολιτικής, που φέρνει συνέχεια το σώμα στο προσκήνιο του πολιτικού χώρου, καθιστώντας το ένα διαρκές πεδίο μάχης, το queer απαντά επαναδιαπραγματευόμενο τον κοινωνικό χώρο, παραλλάσσοντας αισθητικούς και ιδεολογικούς κοινούς τόπους, εισάγοντας τη σωματικότητα ως μηχανισμό πολιτικής δήλωσης του υποκειμένου.
«Να πάει να γαμηθεί ο Μάης του ’68. Πολεμήστε τώρα» άρθρο του Άρη Χατζηστεφάνου. Πώς αντιμετωπίστηκε η επέτειος του Μάη του ’68 τα τελευταία χρόνια; Γιατί αυτό που φάνταζε ανώδυνο, λίγο σαν φοιτητικό πάρτυ, κρίνεται σήμερα επικίνδυνο και ακραίο; Τι μπορούμε να φανταστούμε ότι θα συνέβαινε αν ο Μάης ήταν τώρα;
«Ο Σημίτης αρνήθηκε τις γερμανικές αποζημιώσεις» συνέντευξη του Μανώλη Γλέζου στον Αυγουστίνο Ζενάκο και στον Λευτέρη Χαραλαμπόπουλο. Η συζήτηση για το «έθνος» θεωρείται προνομιακό πεδίο της δεξιάς. Ελάχιστοι αριστεροί μπορούν να την προφέρουν και σπάνια με τον τρόπο που μπορεί να το κάνει αυτός που κατέβασε τη ναζιστική σημαία από την Ακρόπολη επί γερμανικής κατοχής. Ο Μανώλης Γλέζος μεγάλωσε πολύ από τότε. Τη διεκδίκηση των γερμανικών επανορθώσεων όμως δεν μοιάζει να την ξεχνά. Έχει βάση η διεκδίκηση αυτή; 
«Τα σκάνδαλα της Deutsche Bank» ρεπορτάζ του Αυγουστίνου Ζενάκου. Χειραγώγηση επιτοκίων, απάτες, φοροδιαφυγή, τοξικά αξιόγραφα, ο κατάλογος των σκανδάλων της τεράστιας γερμανικής τράπεζας από τότε που χρηματοδότησε την κατασκευή του Άουσβιτς μέχρι και σήμερα δεν έχει τέλος. Κι όμως εξακολουθεί να προβάλλεται ως υπόδειγμα τραπεζικής αριστείας και κύρους, ακόμη και στη χώρα μας, όπου τελευταία φημολογείται ότι ενδιαφέρεται για την εξαγορά της Εθνικής Τράπεζας. 
«Μεγαλοοφειλέτης του δημοσίου ο Δημήτρης Μελισσανίδης» ρεπορτάζ του Λευτέρη Χαραλαμπόπουλου. Όσο μαίνεται η κυβερνητική επιδρομή στους μικροοφειλέτες, όσοι περιλαμβάνονται στην περίφημη λίστα μεγαλοοφειλετών του δημοσίου παραμένουν στο απυρόβλητο. Για παράδειγμα, η εταιρεία «Πετρέλαια Αιγαίου» με βεβαιωμένες οφειλές 10 εκατ. ευρώ.
«Για χάρη των εργολάβων θα μας πνίξουν στα σκουπίδια» ρεπορτάζ του Λεωνίδα Βατικιώτη και του Άρη Χατζηστεφάνου. Ένα περιβαλλοντικό έγκλημα που θα πληρώνουμε για τριάντα χρόνια οργανώνεται εν κρυπτώ. Οι ευθύνες: του περιφερειάρχη Γιάννη Σγουρού, της τρικομματικής κυβέρνησης, του Γιανς Χοακίμ Φούχτελ, της ΕΕ. Τα οφέλη: του Μπόμπολα, του Λάτση, του Κοπελούζου, του Μυτιληναίου.
«Ο διάολος κηρύττει το ευαγγέλιο» ρεπορτάζ του Νίκου Μπογιόπουλου. Τα επιτελεία της ΕΕ επιδιώκουν πάνω στα ερείπια της Κύπρου να οικοδομήσουν μια προπαγάνδα ότι οι αποφάσεις τους κινούνται ενάντια στην υπερεπέκταση του χρηματοπιστωτικού τομέα, ώστε να δοθεί τέλος, τάχα, στη λεγόμενη «ηγεμονία» του «καπιταλισμού των παιγνίων» έναντι του «παραγωγικού καπιταλισμού». Πρόκειται για μπαρούφα ολκής.
«Εθνική – Eurobank: Σώστε τον Λάτση» ρεπορτάζ της ειδικής συνεργάτιδας Ντίνας Σημίτη. Η οικογένεια Λάτση απέκτησε μετοχές της Εθνικής Τράπεζας χωρίς να βάλει ούτε ένα ευρώ στην ανακεφαλαιοποίηση της Eurobank. Αν η Εθνική παραμείνει ιδιωτική, θα έχει σώσει τον μέτοχο Λάτση, τη στιγμή που κάθε έλληνας θα χρεωθεί με 5.830 ευρώ για να πάει η Eurobank στο ταμείο χρηματοπιστωτικής σταθερότητας.
«Θες φοροαπαλλαγή; Γίνε εφοπλιστής!» ρεπορτάζ του ειδικού συνεργάτη Κώστα Γυφτοδήμου. Στην Ελλάδα, όπου οι μνημονιακές κυβερνήσεις έχουν μετατρέψει τον λαό σε πειραματόζωο μιας άνευ προηγουμένου φοροεπιδρομής, υπάρχει μια μερίδα πολιτών που ακόμα εξασφαλίζει φοροαπαλλαγές. Ποιο είναι αυτοί; Μα φυσικά οι εφοπλιστές!
«Η τρομερή επιμονή∙ κι ο λυρισμός της» άρθρο του Δημήτρη Παπανικολάου. Μιλάμε,  σίγουρα, για μια εποχή πολιτισμικής αναθεώρησης. Όσο όμως παρακολουθούμε τις πολλές κατευθύνσεις της, ίσως ξεχνάμε ή υποτιμούμε την ανάδυση ενός περίεργου, κάποτε σκληρού, επίμονου, και ιδιαίτερα συν-αισθηματικού λυρισμού.
 
Στο UNFOLLOW 17 διαβάστε ακόμη:
«Από σκιά σε σκιά», διήγημα της Ευγενίας Μπογιάνου
«Ένας ηγεμόνας», ποίημα του Θωμά Τσαλαπάτη
«Πρόχειρο». Γράφουν: Μαρινίκη Αλεβιζοπούλου, Έφη Γιαννοπούλου, Παναγιώτης Φραντζής. Φωτογραφία: Στεφανία Μιζάρα. Σχέδια: Ντίνος Διμολάς
«Ανακόλουθα». Γράφουν: Έφη Γιαννοπούλου, Θεόφιλος Τραμπούλης.
«Florilegium». Πολιτιστικές προτάσεις από όλη την ομάδα του UNFOLLOW
και… «Πουτάνες», κόμικ τουΣπύρου Δερβενιώτη
UNFOLLOW Δεν ακολουθείς. Διαβάζεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου