Δευτέρα 25 Ιουλίου 2011

Τα κολυμβητήρια εκπέμπουν S.O.S. Λαμβάνει κανείς; Λύσεις υπάρχουν!












Τα κολυμβητήρια εκπέμπουν S.O.S. Λαμβάνει κανείς; Λύσεις υπάρχουν!

11/03/2011, Τομέας:















Του Βασίλη Ντάκουρη




Τους τελευταίους μήνες αρκετά είναι τα δημόσια ή δημοτικά κολυμβητήρια που σταματούν







να λειτουργούν για ένα μικρό ή μεγάλο χρονικό διάστημα με την απλή δικαιολογία ότι δεν μπορούν να καλύψουν τα έξοδα λειτουργίας τους. Είναι σίγουρο πως θα ακολουθήσουν κι άλλα, αρκεί να συνυπολογίσει κανείς στα παραπάνω την ανυπαρξία σύγχρονων οικονομικοτεχνικών μελετών
συντήρησης και λειτουργίας, την αύξηση της τιμής του πετρελαίου, των σχετικά μικρών οικονομικών δυνατοτήτων για την ασύδοτη επιχορήγηση λειτουργίας τους και φυσικά, τη μη δημοσιοποίηση των αναλυτικών εσόδων και

εξόδων τους μαζί με το ημερήσιο κόστος ανά ώρα και διαδρομή.




Το πρόβλημα λαμβάνει εκρηκτικές διαστάσεις, δεδομένου ότι οι πολίτες, που συμμετέχουν στα προγράμματα του κολυμβητηρίου πληρώνουν με το παραπάνω αυτά που τους αναλογούν (περίπου 30 με 40 ευρώ η μηνιαία συνδρομή ). Αγνοούν επιπλέον τη συμμετοχή τους στην έμμεση κυρίως χρηματοδότηση του αγωνιστικού αθλητισμού των σωματείων ή στις δράσεις άλλων φορέων, οι οποίοι αν και χρησιμοποιούν αρκετές διαδρομές της πισίνας δεν καταβάλλουν αυτά που οφείλουν! Αντίστοιχα, δεν μπορούν να φανταστούν και την υπερβολική σπατάλη που πραγματοποιείται στο κόστος θέρμανσης, νερού και χημικών!




Τα κολυμβητήρια εκπέμπουν S. O. S. και οι λύσεις υπάρχουν στις αυτονόητες πρακτικές που χρησιμοποιούνται στα κολυμβητήρια ανά τον κόσμο…

-- Άμεση αγορά και τοποθέτηση του κατάλληλου ισοθερμικού καλύμματος (και για κλειστό κολυμβητήριο) με το οποίο επιτυγχάνεται μείωση εξόδων έως και 40 % ! Με άλλα λόγια, διατήρηση της θερμοκρασίας τη νύχτα, εξοικονόμηση μεγάλου όγκου νερού από τη μη εξάτμισή του, μειωμένη κατανάλωση χημικών και άλλων προϊόντων καθαρισμού, ακόμα και θέρμανση της πισίνας τις ημέρες με ηλιοφάνεια! Ενδεικτικό είναι ότι σε πολλές περιπτώσεις η απόσβεση των εξόδων αγοράς του επιτυγχάνεται σ’ έναν μόλις χρόνο!




-- Άμεσος επαναπροσδιορισμός των οικονομικών σχέσεων των αθλητικών συλλόγων με το νομικό πρόσωπο της διοίκησης του κολυμβητηρίου. Πλήρης μηχανογράφηση, υποχρεωτική έκδοση κάρτας σε όλους τους γυμναζόμενους και άμεση πληρωμή της συνδρομής που έχει συμφωνηθεί στην κεντρική υπηρεσία.




-- Άμεση δημοσιοποίηση των οικονομικών στοιχείων και σχέσεων του κολυμβητηρίου και επιβολή ορθολογικών κανόνων χρήσης. (Αναμένεται ήδη από τις 15 Μαρτίου 2011 η εφαρμογή του νόμου για τη διαφάνεια και τις υποχρεωτικές αναρτήσεις στο διαδίκτυο http://www.et.diavgeia.gov.gr/ )





-- Μεσοπρόθεσμη τοποθέτηση συστημάτων εξοικονόμησης νερού έως και 50% (αερομείκτες μειωμένης ροής, ντουζιέρες με αισθητήρες ή αυτόματο κλείσιμο, διακόπτες ροής) καθώς και αντιανεμική φυσική ή τεχνική περίφραξη.





--Τέλος, αυτονόητη πρέπει να είναι η μεσοπρόθεσμη τοποθέτηση «πράσινων» συστημάτων θέρμανσης με προφανή σκοπό τη μείωση του κόστους λειτουργίας. Κατά συνέπεια, προτείνεται η εκμετάλλευση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, όπως οι ηλιοθερμικές και φωτοβολταϊκές εγκαταστάσεις, τα συστήματα φυσικού αερίου ή εναλλακτών θερμότητας κτλ.(Εξέταση της μελλοντικής ένταξης των έργων αυτών στα προγράμματα Ε.Σ.Π.Α των Περιφερειών)





Χρήματα υπάρχουν. Δεν φθάνουν όμως για σπατάλες. Οι πολίτες σε ορισμένες περιπτώσεις πρέπει να πληρώνουν μικρότερες συνδρομές. Στη χώρα που λούζεται από τη θάλασσα και τον ήλιο, τα κολυμβητήρια μπορούν και πρέπει να προσφέρουν πρώτα απ’ όλα μαθήματα εκμάθησης, μετά αθλητική αναψυχή μαζί με εκγύμναση ή αποθεραπεία και κατόπιν αγωνιστικές δραστηριότητες.








Βασίλης Ντάκουρης





Πτυχιούχος Τ.Ε.Φ.Α.Α.





Ειδικός Συνεργάτης Γενικού Γραμματέα Αθλητισμού




Emai: ntakourisbas@gmail.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου