Τρίτη 26 Ιουλίου 2011

Δήμοι ή Δήμαρχοι σε καθεστώς Μνημονίου;


της Στέλλας Αλαφούζου26/07/2011


Ετικέτες
δήμοι


Πριν από δύο εβδομάδες ενώ αγωνιούσαμε για το αν θα πάρουμε την 5η δόση, φήμες ότι δύο χρεωμένοι Δήμοι (Αχαρνών και Ζωγράφου) δεν έχουν καλύψει τις δανειακές τους υποχρεώσεις προς ξένες τράπεζες, παραλίγο να μπουν εμπόδιο. Όποιος δεν εκνευρίστηκε να σηκώσει χέρι.

Σήμερα οι χρεωμένοι Δήμοι –μικρογραφία έκαστος της ελληνικής οικονομικής πραγματικότητας- τίθενται σε καθεστώς Μνημονίου, όπως προβλέπει το πρόγραμμα εξυγίανσης που ανακοίνωσε ο υπουργός Εσωτερικών κ.Χάρης Καστανίδης. Απαγόρευση προσλήψεων και μετατάξεις προκειμένου να μειωθεί το μισθολογικό κόστος αλλά και μέτρα που θα βοηθήσουν τους Δήμους να εξυπηρετήσουν τις υποχρεώσεις τους καθώς και να αντιμετωπίσουν την αδυναμία είσπραξης ιδίων εσόδων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο συνολικός δανεισμός των Δήμων ανέρχεται στα 1.900.000 ευρώ, όπου τα 1.100.000 είναι υποχρεώσεις προς το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων και τα 800.000 δάνεια προς ιδιωτικές τράπεζες εσωτερικού και εξωτερικού. (Περισσότερες λεπτομέρειες μπορείτε να διαβάσετε στο ενδιαφέρον ρεπορτάζ του Δημήτρη Νικολακόπουλου στο Βήμα ) Για τους υδραυλικούς και τους ηλεκτρολόγους που αμείβονταν με 40.000 ετησίως ή για τους υπαλλήλους των 100.000 ευρώ δεν χρειάζεται να επεκταθούμε...

Φαίνεται πως αν όλα αυτά που προβλέπει το πρόγραμμα εξυγίανσης εφαρμοστούν επιτυχώς, το σκηνικό που ξέραμε στους Δήμους θα αλλάξει. Οι Δήμαρχοι δεν θα’ναι πια οι τοπικοί «άρχοντες-παράγοντες-σπόνσορες» που ξέραμε. Οι πολιτιστικές εκδηλώσεις θα είναι ουσίας ίσως και τα έργα θα γίνονται χωρίς διαρροές… Θα είναι μια κανονική δουλειά δηλαδή η δουλειά του Δημάρχου και τότε μπορεί και να αλλάξει και ο αριθμός υποψηφίων Δημάρχων που μετρώ στα ψηφοδέλτια.

ΥΓ: Υπάρχουν πάντα και οι ικανοί Δήμαρχοι με τους υγιείς Δήμους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου