Πέμπτη 2 Ιουνίου 2011

Η αποχώρηση του ΛΑΟΣ από τη Βουλή


του Δημήτρη Καμπουράκη02/06/2011



Ετικέτες
Γιώργος Καρατζαφέρης
ΛΑ.Ο.Σ.
εκλογές


Για να είμαι ειλικρινής, δεν βλέπω τίποτα το κακό στην «σκέψη» που διατύπωσε ο Καρατζαφέρης για παραίτηση όλων των βουλευτών του καθώς και όλων των αναπληρωματικών τους. Αν δεν είναι μπλόφα (πράγμα πολύ πιθανό), μια τέτοια δραματική ενέργεια τυπικά δεν οδηγεί τη χώρα σε εκλογές, δημιουργεί όμως τις άμεσες ουσιαστικές προϋποθέσεις για τέτοιες εξελίξεις. Κατά το Σύνταγμα, θα πρέπει να γίνουν τοπικές εκλογές μόνο στις περιφέρειες που έχει εκλέξει βουλευτές το ΛΑΟΣ και για τις θέσεις που έχουν χηρεύσει. Οι θέσεις αυτές (και μόνο) θα κριθούν από την αρχή και θα δοθούν κατά τη δύναμη των κομμάτων στις συγκεκριμένες τοπικές εκλογές. Άρα τυπικά δεν τίθεται θέμα αλλαγής του συνολικού συσχετισμού μέσα στο Κοινοβούλιο, ούτε η κυβερνητική αυτοδυναμία. Το ΛΑΟΣ όμως έχει 15 βουλευτές και είναι προφανές ότι τοπικές εκλογές σε μια ντουζίνα περιφέρειες, ανάμεσα στις οποίες θα είναι οι μεγαλύτερες της χώρας (Α’, Β’ Αθηνών, Θεσσαλονίκη, Λάρισα, κλπ) εκ των πραγμάτων αποκτούν πολύ μεγαλύτερη πολιτική δυναμική απ’ όσο δείχνει η ονομασία τους και προφανώς κανένας δεν μπορεί να ξέρει τις επιπτώσεις τους.

Η καρατζαφερική αυτή σκέψη, που από πολλούς χαρακτηρίστηκε πραξικόπημα ή παιχνίδι με τους θεσμούς, δεν είναι πρωτόγνωρη στα ελληνικά χρονικά. Είχε χρησιμοποιηθεί από τον Ανδρέα Παπανδρέου αμέσως μετά τη δίκη για το σκάνδαλο Κοσκωτά. Όταν καταδικάστηκε ο Δημήτρης Τσοβόλας και έχασε τη βουλευτική του έδρα, ο Ανδρέας Παπανδρέου απέσυρε όλους τους αναπληρωματικούς του στο ψηφοδέλτιο της Β’ Αθηνών, με αποτέλεσμα να γίνουν εκλογές για τη συμπλήρωση της συγκεκριμένης έδρας στις 5 Απρίλη 1992. Η ΝΔ είχε χαρακτηρίσει τότε αυτή την πρωτοβουλία «παιχνίδι με τους θεσμούς» και «πολιτικό καραγκιοζιλίκι», όμως το ΠΑΣΟΚ πέτυχε συντριπτική νίκη που παγίωσε την πεποίθηση ότι ο Μητσοτάκης τελειώνει και ότι ο Παπανδρέου ξανάρχεται. Μετά απ’ αυτή την αναμέτρηση ο πρωθυπουργός Μητσοτάκης δεν ξανασυνήλθε πολιτικά και το κλίμα που δημιουργήθηκε αύξησε τις διαλυτικές τάσεις μέσα στην κυβέρνηση του, που κατέληξε να πέσει με αποχώρηση του Σαμαρά και άλλων βουλευτών.

Αν λοιπόν ο Κρατζαφέρης σκέφτεται σοβαρά να το κάνει, θα οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές. Διότι μπορείτε να φανταστείτε πως θα επιδράσουν στο αναστατωμένο πολιτικό σκηνικό «τοπικές συμπληρωματικές» εκλογές στις μεγαλύτερες εκλογικές περιφέρειες της χώρας, στις οποίες ψηφίζει πάνω από τα δύο τρίτα του εκλογικού σώματος; Διότι το ΛΑΟΣ έχει εκλέξει στις πιο πολυάνθρωπες περιφέρειες κι όχι στις μικρές. Θα πάρουν τον χαρακτήρα δημοψηφίσματος για το μνημόνιο και όλες οι πολιτικές δυνάμεις θα αναγκαστούν να τοποθετηθούν επί της ουσίας και για όλα τα κεντρικά πολιτικά ζητήματα. Κανένας δεν μπορεί να προβλέψει που θα μπορούσε να καταλήξει ένα τέτοιο πολιτικό σάλτο του Καρατζαφέρη. Απλώς πιστεύω ότι είναι τόσο παρακινδυνευμένο και έχει τόσες ανεξέλεγκτες πιθανές παραμέτρους, που δεν θα το κάνει. Θα ήταν όμως (κατά τη γνώμη μου) μια κάποια πολιτική λύση σήμερα...

έν

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου