της Κατερίνας Μπακογιάννη26/05/2011
Με προβλημάτιζε αυτές τις μέρες το σύνθημα που ακούστηκε στην Ισπανία: «Ησυχία, μην ξυπνήσουμε τους Έλληνες.» Η πληροφορία κυκλοφόρησε και δεν αμφισβητήθηκε, ούτε ερευνήθηκε. Το φώναζαν, λέει, οι χιλιάδες αγανακτισμένοι Ισπανοί που συγκεντρώθηκαν στην κεντρική πλατεία της Μαδρίτης Puerta del Sol, για να δώσουν μήνυμα στους πολιτικούς ενόψει των εκλογών της Κυριακής. Τα ερωτηματικά μου ήταν τρία και διαφορετικής φύσης μεταξύ τους:
-Γιατί οι Ισπανοί να ασχοληθούν με τέτοια ένταση με τη μικρή (και αναμφισβήτητα κοιμισμένη) Ελλάδα όταν καίγονται οι ίδιοι;
-Τι είδους απειλή συνιστά για το κατεστημένο της Ισπανίας το ότι οι Έλληνες κοιμούνται και δεν πρέπει να ξυπνήσουν από τους διαδηλωτές;
-Γιατί δεν είχα διαβάσει το ίδιο σύνθημα σε καμία από τις ξένες εφημερίδες;
Μέχρι που μίλησα με έναν φίλο μου που γνωρίζει καλά τα ποδοσφαιρικά. Το περασμένο Σάββατο 21 Μαΐου έπαιζε η Μπαρτσελόνα με τη Μάλαγα στην έδρα της δεύτερης. Τον αγώνα έδειξαν διεθνή τηλεοπτικά δίκτυα και η Conn-x TV. Η Μάλαγα (πες Ολυμπιακός Βόλου) το γνώριζε ότι θα έχανε από τη Μαδρίτη (πες Ολυμπιακός Πειραιώς). Τελικό αποτέλεσμα Μάλαγα 1 - Μπαρτσελόνα 3. Και οι φίλαθλοι της γηπεδούχου, για να πικάρουν τους φιλάθλους και τους παίκτες της Μπαρτσελόνα, σκέφτηκαν να τους θυμίσουν τις νίκες του Παναθηναϊκού όταν ο πρωταθλητής Ευρώπης στο μπάσκετ έκανε στην ισπανική ομάδα …έξωση από το Final Four μέσα στο σπίτι της. Το πανό σηκώθηκε στο γήπεδο και το είδαν όσοι παρακολουθούσαν τον αγώνα: «Sss silencio, los griegos duermen.» Μπορεί να νικάτε, αλλά κάντε το σιωπηλά, μην ξυπνήσουν οι Έλληνες και σας «κανονίσουν» ξανά.
Αυτοί είμαστε. Πήραμε ένα σύνθημα του γηπέδου και το μεταφέραμε στα καθ’ ημάς. Μετατρέψαμε μια πληροφορία όπως μας βολεύει. Προσθέσαμε τον μύθο ότι η ισπανική πολιτική σκηνή και η ισπανική κοινωνία μας έχουν στο κέντρο της προσοχής τους. Είτε είμαστε πτωχοί, είτε όχι, βαυκαλιζόμαστε ότι είμαστε πάντοτε το κέντρο του κόσμου. Ο «Ομφαλός της Γης». Έτσι νομίζουμε.
Μήπως το ίδιο σύνθημα φώναζαν οι διαδηλωτές και στην πλατεία Ταχρίρ στο Κάϊρο αλλά δεν το ακούσαμε τότε;
Θέλει προσοχή η διαχείριση της αλήθειας. Έτσι ξεκινούν τα «καπελώματα». Και θα ήταν κρίμα αυτό να συμβεί σε μεγάλες αυθόρμητες διαδηλώσεις όπως οι χθεσινές.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου