Πέμπτη, 29 Μαΐου 2014

Επιτρέπει την καλλιέργεια γενετικά τροποποιημένων η Ε.Ε

Αλλά θα είναι στη διακριτική ευχέρεια κάθε χώρας να την απαγορεύει

Επιτρέπει την καλλιέργεια γενετικά τροποποιημένων η Ε.Ε  Σε συμβιβασμό βάσει της ελληνικής πρότασης κατέληξαν οι χώρες της Ε.Ε σχετικά με την καλλιέργεια γενετικά τροποποιημένων ειδών στο ευρωπαϊκό έδαφος. Όπως προβλέπεται, στο εξής θα επιτρέπεται στην Ε.Ε η καλλιέργεια γενετικά τροποποιημένων ειδών, αλλά η κάθε χώρα θα μπορεί να απαγορεύει την καλλιέργεια στα δικά της εδάφη.
Η συμφωνία, που θα επικυρωθεί στις 12 Ιουνίου στη σύνοδο των υπουργών Περιβάλλοντος στο Λουξεμβούργο, υιοθετήθηκε σχεδόν ομόφωνα στη συνεδρίαση των μονίμων αντιπροσώπων των «28». Αφού την εγκρίνουν οι υπουργοί, θα πρέπει να επικυρωθεί και από το νέο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο μέχρι το τέλος του έτους.
Βάσει της συμβιβαστικής πρότασης που προώθησε η Ελλάδα ως
προεδρεύουσα για το τρέχον εξάμηνο, τα κράτη που διαφωνούν με την καλλιέργεια γενετικά τροποποιημένων ειδών στο έδαφός τους, θα πρέπει να προσφεύγουν στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία θα ζητά από τις εταιρίες να τα αποκλείουν όταν καταθέτουν αιτήματα για νέες καλλιέργειες.
Αν και αρχικά η Γερμανία, η Βρετανία και η Γαλλία διαφωνούσαν, θεωρώντας ότι το νομικό πλαίσιο θα γινόταν πολύ ευνοϊκό για τις πολυεθνικές εταιρίες βιοτεχνολογίας, τελικά πείστηκαν και τάχθηκαν υπέρ της πρότασης. Μόνο το Βέλγιο διαφώνησε και απείχε από την ψηφοφορία.
Το νέο πλαίσιο επιτρέπει σε κάθε χώρα να απαγορεύσει την καλλιέργεια ενός γενετικά τροποποιημένου είδους σε όλη την επικράτειά της ή σε κάποια περιοχή για λόγους που δεν σχετίζονται με την υγεία και την προστασία του περιβάλλοντος, όπως για παράδειγμα για λόγους δημόσιας τάξης ή καθορισμού χρήσεων γης. 
Όμως, οι χώρες δεν θα μπορούν να απαγορεύουν τη διέλευση από το έδαφός τους των εγκεκριμένων, γενετικά τροποποιημένων οργανισμών.
Κερδίζουν έτσι οι εταιρίες παραγωγής σπόρων, που ασκούσαν πιέσεις στην Ε.Ε για την καλλιέργεια γενετικά τροποποιημένων ειδών εδώ και μια 15ετία. Μέχρι σήμερα, οι διαφωνίες των χωρών για τις καλλιέργειες αυτές καθιστούσαν τις διαδικασίες έγκρισης πολύ δύσκολες και μακροχρόνιες.
Τα τελευταία χρόνια τέσσερα γενετικά τροποποιημένα είδη έλαβαν άδεια καλλιέργειας στην Ευρώπη, ωστόσο μόνο ένα από αυτά εξακολουθεί να καλλιεργείται και σήμερα, το καλαμπόκι MON810 της αμερικανικής Monsanto. 
Η καλλιέργεια των υπόλοιπων, δύο ειδών καλαμποκιού (ΒΤ176 και Τ25) και της πατάτας Amflora, εγκαταλείφθηκε. 
Εν αναμονή της έγκρισής τους βρίσκονται άλλα επτά αιτήματα που αφορούν διάφορα είδη, μεταξύ των οποίων και το καλαμπόκι TC1507 της Pioneer, θυγατρικής του αμερικανικού ομίλου DuPont.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου