Κυριακή 17 Νοεμβρίου 2013

Σταμάτησαν το μόνο μέτρο αληθινής πάταξης της φοροδιαφυγής


Ένα μέτρο έφερε ελπίδες για πάταξη της φοροδιαφυγής και της κλοπής ΦΠΑ περισσότερο από κάθε άλλο, η σύνδεση των ταμειακών μηχανών όλων των καταστημάτων με τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων. Σήμερα, το υπουργείο Οικονομικών αποφάσισε το έργο αυτό να παραμείνει – για μια ακόμη φορά – στα χαρτιά.
Μέσω αυτού του συστήματος, μέτρο που προβλέπεται στο οπλοστάσιο κάθε σύγχρονης χώρας κατά της φοροδιαφυγής, το υπουργείο Οικονομικών θα είχε τη δυνατότητα να βλέπει σε πραγματικό χρόνο κάθε συναλλαγή, να γνωρίζει άμεσα τα έσοδα από ΦΠΑ που αναλογούν στο Δημόσιο και να αντιμετωπίσει επιτέλους όχι μόνο τη φοροδιαφυγή, αλλά και την κλοπή ΦΠΑ.
Τον τελευταίο χρόνο συστάθηκε ειδική επιτροπή για τη μελέτη
του θέματος, αλλά όπως αποκαλύπτουν σήμερα «ΤΑ ΝΕΑ» για μία ακόμα φορά το τεχνολογικό αυτό εγχείρημα που είναι απολύτως εφικτό, αναβάλλεται επ” αόριστον, καθώς, όπως όλα δείχνουν, θίγονται συμφέροντα.
Αφορμή για τον τερματισμό του ελπιδοφόρου προγράμματος στάθηκαν οι αλλαγές τις οποίες προωθεί ο υφυπουργός Οικονομικών Γ. Μαυραγάνης στον Κώδικα Φορολογικής Απεικόνισης. Χθες ανακοινώθηκε ότι «στη λιανική πώληση διατηρείται το σημερινό σύστημα ρυθμίσεων (φορολογικές ταμειακές μηχανές ή σήμανση εκδιδομένων αποδείξεων) για να γίνει δυνατή η ασφαλής μετάβαση σε ένα νέο, πιο λειτουργικό σύστημα ρυθμίσεων».
Στην ίδια ανακοίνωση τονίζεται ότι «κατά τα λοιπά, το καθεστώς έκδοσης αποδείξεων μένει κατά βάση ως έχει. Οι ρυθμίσεις εκείνες που καθίστανται απαραίτητες για τη μετάβαση θα προκύψουν μέσα από μελέτη της διεθνούς πρακτικής και με δεδομένη την ελληνική εμπειρία σε επόμενο στάδιο».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου