Του Μπάμπη Μιχάλη
Παρ΄ όλο που η παγκόσμια οικονομία συνεχίζει να παραπαίει, ο πλούτος αυξάνεται, και μάλιστα με ταχύτητα. Η αύξηση αυτή όμως δεν διαχέεται προς όλους τους πολίτες αυτού του πλανήτη. Την καρπώνεται κυρίως ένα πολύ μικρό ποσοστό του παγκόσμιου πληθυσμού, που συνεχίζει να συσσωρεύει μανιωδώς αγνοώντας το προφανές: Οτι δηλαδή το μεγαλύτερο μέρος των υλικών αγαθών και αξιών που κατέχει του είναι επί της ουσίας άχρηστο, αφού δεν θα καταφέρει ποτέ να το καταναλώσει στον κύκλο ζωής που του αναλογεί.
Η τελευταία έκθεση World Wealth Report του ινστιτούτου ερευνών της ελβετικής τράπεζας Credit Suisse είναι αποκαλυπτική για τη σοβαρότητα της ασθένειας των… πολυεκατομμυριούχων και την αυξανόμενη ανισότητα στην κατανομή του πλούτου στον πλανήτη. Σύμφωνα με αυτήν, ο παγκόσμιος πλούτος προσέγγισε φέτος νέα επίπεδα ρεκόρ στα 241 τρισ. δολάρια, σημειώνοντας αύξηση 4,9% σε
σχέση με πέρυσι. Συνολικά στην τελευταία δεκαετία, και παρά την οικονομική κρίση των τελευταίων πέντε ετών, αυξήθηκε κατά 68%. Οι ΗΠΑ μάλιστα ήταν υπεύθυνες για το 72% αυτής της αύξησης.
Παρ’ ότι ο μέσος πλούτος ανά ενήλικα χτύπησε και αυτός νέο ρεκόρ φέτος, στα 51.600 δολάρια, η έκθεση δείχνει ότι κατανέμεται πια όλο και πιο άνισα. Ετσι, το πλουσιότερο 10% του ενήλικου πληθυσμού της Γης έχει σήμερα στην κατοχή του το 86% του παγκόσμιου πλούτου.
Στην κορυφή της πυραμίδας του πλούτου βρίσκονται 32 εκατομμύρια άνθρωποι, μόλις το 0,7% του παγκόσμιου πληθυσμού ενηλίκων. Με ατομική περιουσία μεγαλύτερη του ενός εκατομμυρίου έκαστος, αυτό το απειροελάχιστο ποσοστό του πληθυσμού της Γης κατέχει σήμερα το 41% του παγκόσμιου πλούτου. Η συνολική τους περιουσία ανέρχεται στα 98,7 τρισ. δολάρια.
Σε αυτήν την ομάδα εκτιμάται ότι υπάρχουν σήμερα περί τους 98.700 εκατομμυριούχοι που έχουν περιουσία μεγαλύτερη των 50 εκατ. δολαρίων έκαστος και 33.900 μεγιστάνες με περιουσία μεγαλύτερη των 100 εκατ. δολαρίων ο καθένας.
Ακολουθούν 361 εκατομμύρια ενήλικες ή το 7,7% του παγκόσμιου πληθυσμού ενηλίκων, οι οποίοι έχουν περιουσία από 100.000 δολάρια έως 1 εκατ. δολάρια. Συνολικά κατέχουν το 42,3% του παγκόσμιου πλούτου. Δηλαδή, οι δύο πιο πλούσιες ομάδες, ποσοστό μικρότερο του 10% του παγκόσμιου πληθυσμού ενηλίκων, κατέχουν σήμερα έτσι το 83,2% του παγκόσμιου πλούτου.
Στον αντίποδα, στη βάση της πυραμίδας, βρίσκονται περί τα 3,2 δισεκατομμύρια άνθρωποι, περισσότεροι από τα 2/3 του ενήλικου πληθυσμού της Γης, οι οποίοι έχουν ατομική περιουσία μικρότερη των 10.000 δολαρίων. Ο συνολικός πλούτος αυτής της ομάδας προσεγγίζει τα 7,3 τρισ. δολάρια, ποσό που αντιστοιχεί μόλις στο 3% του συνολικού πλούτου στη Γης. Ακόμη ένα δισεκατομμύριο ανθρώπων -ή το 23% του παγκόσμιου πληθυσμού ενηλίκων- έχει περιουσία μεταξύ 10.000 και 100.000 δολαρίων, κατέχοντας το 13,7% του παγκόσμιου πλούτου.
Μεταξύ των εθνών τα πλουσιότερα -με μέση περιουσία μεγαλύτερη των 100 χιλιάδων δολαρίων ανά ενήλικα δηλαδή- επικεντρώνονται στη Βόρεια Αμερική, τη Δυτική Ευρώπη και στις πλούσιες χώρες της περιοχής Ασίας- Ειρηνικού και της Μέσης Ανατολής. Πλουσιότερη όλων είναι η Ελβετία, όπου έχει μεταναστεύσει τα τελευταία χρόνια ένας σημαντικός αριθμός πλουσίων πολιτών από άλλες χώρες, προκειμένου να αποφύγει την αυξανόμενη φορολόγηση τους στις χώρες τους και να διασφαλίσει τον πλούτο του. Η μέση περιουσία ενός ενήλικα εκεί ήταν φέτος 513.000 δολάρια. Ακολουθούν Αυστραλία (403.000 δολάρια) και Λουξεμβούργο (315.000 δολάρια).
9,9% περισσότερος πλούτος στην Ελλάδα!
Αίσθηση προκαλούν ακόμη και τα όσα περίεργα διαπιστώνει η έκθεση για την Ελλάδα. Ετσι παρ’ ότι η οικονομία βρίσκεται στον 6ο χρονο ύφεσης η έρευνα υποστηρίζει ότι ο μέσος πλούτος στη χώρα μας αυξήθηκε κατά 9,9% σε σχέση με το 2012 και προσεγγίζει σήμερα 76.191,53. Η εξέλιξη αυτή οφείλεται κυρίως στην εκτόξευση των τιμών των χρηματιστηριακών τίτλων και την σημαντική άνοδο του ευρώ, που αντιστάθμισαν την πτώση της αξίας των ακινήτων.
Η έκθεση τέλος εκτιμά ότι ο παγκόσμιος πλούτος θα αυξηθεί κατά ακόμη 40% στα επόμενα πέντε χρόνια και θα προσεγγίσει το 2018 τα 334 τρισ. δολάρια.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου