Πέμπτη 20 Ιουνίου 2013

Το μεγάλο φαγοπότι Η διαχείρηση απορριμμάτων άλλη μια ευκαιρία πλουτισμού για τους εργολάβους

Η διαχείρηση απορριμμάτων άλλη μια ευκαιρία πλουτισμού για τους εργολάβους

Ενα αποκαλυπτικό ντοκιμαντέρ της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΠΟΕ-ΟΤΑ), σε συνεργασία με την Infowar Productions, για τους εργολάβους των σκουπιδιών

«Εργοστάσια Απορριμμάτων: Το μεγάλο φαγοπότι των εργολάβων»


Του Στέργιου Ζιαμπάκα


axs

Τα σκουπίδια έχουν χαρακτηριστεί ως ο «χρυσός του μέλλοντος» και οι χωματερές έχουν αποτελέσει πραγματικά χρυσωρυχεία για τα ιδιωτικά συμφέροντα σε πολλές περιπτώσεις ανά τον κόσμο, προσελκύοντας έως και τη μαφία.

Με το πρόσχημα της δημιουργίας 4 φαραωνικών ιδιωτικών εργοστασίων διαχείρισης απορριμμάτων, η κρίση έρχεται να προσφέρει μια ακόμη κερδοφόρα ευκαιρία στο μεγάλο κεφάλαιο, εις βάρος του δημόσιου συμφέροντος και του περιβάλλοντος και μάλιστα με χρήματα των δημοτών, όπως αποκαλύπτεται στο ντοκιμαντέρ της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΠΟΕ-ΟΤΑ), σε συνεργασία με την Infowar Productions, με τίτλο: «Εργοστάσια Απορριμμάτων: Το μεγάλο φαγοπότι των εργολάβων», το οποίο παρουσιάστηκε σήμερα, στις 11 π.μ. , στο ξενοδοχείο «Τιτάνια» και κυκλοφόρησε ελεύθερα στο Διαδίκτυο στις σελίδες http://www.poeota.gr και info-war.gr.

Διαχείριση απορριμμάτων 

Το ντοκιμαντέρ αναφέρεται στο σχέδιο δημιουργίας 4 ιδιωτικών μονάδων διαχείρισης απορριμμάτων στην Περιφέρεια Αττικής, αποκαλύπτοντας ένα ολοκληρωμένο σχέδιο των μεγάλων ιδιωτικών συμφερόντων, υπό τη στήριξη της Γερμανίας. «Ξεσκεπάζουμε τα σχέδιά τους, εμφανίζοντας στο κοινό τι σκοποί εξυπηρετούνται. Κρύβονται όλα τα ιδιωτικά συμφέροντα και οι εργολάβοι που προσπαθούν να οικειοποιηθούν τη δημόσια περιουσία», τονίζει στην «Εφ.Συν.», ο πρόεδρος της ΠΟΕ-ΟΤΑ, Θέμης Μπαλασόπουλος.

Η δημιουργία των μονάδων, «έργο ανάπτυξης και πνοής», όπως χαρακτηρίζεται σε σχετικό διαφημιστικό σποτ της Περιφέρειας Αττικής, έχει κόστος που προϋπολογίζεται στα 450 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 200 αποτελούν δημόσια δαπάνη μέσω σχετικού Περιφερειακού Επιχειρησιακού Προγράμματος (ΠΕΠ). Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις ειδικών, οι μονάδες θα έχουν τη δυνατότητα επεξεργασίας 1.350.000 τόνων απορριμμάτων. Συνεκτιμώντας τη δυνατότητα επεξεργασίας επιπλέον 300.000 τόνων από τον ΧΥΤΑ Φυλής, η ποσότητα των απορριμμάτων που θα επεξεργάζονται μέσω του νέου ολοκληρωμένου σχεδίου θα ανέρχεται στους 1.650.000 τόνους.

Αν και στην Περιφέρεια Αττικής παράγονται συνολικά 1.900.000 τόνοι σκουπιδιών, το 20% εξ αυτών ανακυκλώνεται, άρα οδηγούμαστε σε ένα μέγεθος απορριμμάτων μικρότερο από όσα προβλέπεται να «γεμίσουν» τις μονάδες. Λόγω κρίσης, υπολογίζεται περαιτέρω μείωση των σκουπιδιών περίπου 30%, ενώ αξίζει να υπενθυμιστεί ότι η χώρα μας υποχρεώνεται από την Ευρωπαϊκή Ενωση να αυξήσει την ανακύκλωση των απορριμμάτων της σε ποσοστό 50%. Ωστόσο, αυτές που αναμένεται να γεμίσουν είναι οι τσέπες των εργολάβων, καθώς μέσω του σχεδίου «δεσμεύουν όλη την τοπική αυτοδιοίκηση να λειτουργεί με αυτόν τον τρόπο και να παρέχει τα εργοστάσια με σκουπίδια, έχει δεν έχει, για 25 με 27 χρόνια», σύμφωνα με τον κ. Μπαλασόπουλο. Τα κέρδη των αναδόχων του έργου εκτιμώνται να ανέλθουν στα 3 δισ.

Καθώς τα εργοστάσια θα έχουν κενό χώρο, τίθεται το ερώτημα αν θα μεταφέρονται προς επεξεργασία απορρίμματα και άλλων περιφερειών, προσφέροντας έξτρα κέρδος στους ανάδοχους από τη μεταφορά. Αν και κάτι τέτοιο διαψεύδεται από την Περιφέρεια, η διεθνής εμπειρία δείχνει μια διαφορετική κατάσταση. Σε αντίστοιχη περίπτωση στην Ανατολική Γερμανία, οι ιδιοκτήτες του εργοστασίου ήρθαν έως και σε συμφωνία με τη διαβόητη Καμόρα της Νάπολης, μεταφέροντας τα τοπικά απορρίμματα έως τις γερμανικές μονάδες μέσω αμαξοστοιχιών. Ταυτόχρονα, προηγούμενα παραδείγματα στον πλανήτη αποδεικνύουν πως η επιλογή συμπράξεων μεταξύ δημόσιου και ιδιωτικού τομέα αποτελεί μια αποτυχημένη πρακτική, με βαριά οσμή σκανδάλων. Αντίστοιχα παραδείγματα έχουν υπάρξει και στις ΗΠΑ τη δεκαετία του 1980 και στη Γερμανία το 2002.

Ανακύκλωση

Επιπλέον, σύμφωνα με το ντοκιμαντέρ, ο νέος σχεδιασμός θα ενταφιάσει τα προγράμματα ανακύκλωσης, ενώ η συγκεκριμένη μέθοδος επεξεργασίας απορριμμάτων αφήνει πίσω μια τεράστια ποσότητα ανεπεξέργαστων υλικών. Η διεθνής εμπειρία δείχνει πως αυτό οδηγεί αναγκαστικά στη μέθοδο καύσης των απορριμμάτων, με πρόσχημα τη δημιουργία καλύτερης μορφής καυσίμων. Αρα οδηγούμαστε στη δημιουργία νέων μονάδων καύσης απορριμμάτων, τα οποία ενδεχομένως να απαιτήσουν αντίστοιχα ποσά για τη δημιουργία τους. Τη στιγμή που η τοπική αυτοδιοίκηση θα δεσμεύεται με μακροχρόνιες ρήτρες, στις οποίες δεν θα μπορεί να αντεπεξέλθει, διότι η διαχείριση των σκουπιδιών θα γίνει πολύ ακριβή, το βάρος θα μετακυλιστεί στους δημότες, εκτοξεύοντας τα δημοτικά τέλη. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, μια 4μελής οικογένεια θα αναγκάζεται να καταβάλλει -από τα 30 ευρώ που δίνει σήμερα- ετησίως ως ανταποδοτικό τέλος για την παραγωγή απορριμμάτων 400 ευρώ, δηλαδή 100 ευρώ ανά άτομο.

Όλα αυτά προβλέπονται να γίνουν με χρήση «παρωχημένης, για τις βορειοευρωπαϊκές χώρες, τεχνολογίας. Οταν ήρθε η κ. Μέρκελ στη χώρα μας, αναφέρθηκε ξεκάθαρα σε αυτό», αναφέρει ο κ. Μπαλασόπουλος. Στο ντοκιμαντέρ, αναφέρεται πως, πέραν των Ελλήνων ιδιωτών, η δημιουργία των 4 μονάδων, οι οποίες θα αποτελέσουν τον «δούρειο ίππο» για την ιδιωτικοποίηση της διαχείρισης των σκουπιδιών, εξυπηρετεί και συμφέροντα γερμανικών εταιρειών.

«Η διαχείριση των σκουπιδιών μπορεί να γίνει και με μόλις 50 εκατ. ευρώ, με ανάληψη του κόστους από τη ίδια την τοπική αυτοδιοίκηση, εστιάζοντας στην πρόληψη, στην ανακύκλωση και στην κομποστοποίηση», υπογραμμίζει ο κ. Μπαλασόπουλος, αναφερόμενος σε προτάσεις της ΠΟΕ-ΟΤΑ για ευνοϊκότερη, προς το δημόσιο συμφέρον, διαχείριση των απορριμμάτων, την οποία χαρακτηρίζει «δημόσιο αγαθό», καθώς ως πολίτες απαιτούμε να ζήσουμε σε ένα καθαρότερο περιβάλλον με μεγαλύτερη αξιοπρέπεια. Αντ” αυτού, όπως αναδεικνύεται στο ντοκιμαντέρ, το θέμα της διαχείρισης των σκουπιδιών έχει γιγαντωθεί εσκεμμένα στη χώρα μας, ώστε να εμφανιστεί ένα πλήθος εργολάβων σαν «από μηχανής Θεοί» και να μετατρέψουν τα απορρίμματα σε πηγή πλούτου, μέσω ενός σχεδίου διαχείρισης το οποίο –μια και μιλάμε για σκουπίδια– έχει… πολύ άσχημη οσμή.


ΠΗΓΕΣ:
http://www.efsyn.gr/?p=61759
youtube

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου