Το success story της κυβέρνησης του κ. Αντώνη Σαμαρά συνεχίζεται. Και η διάρκεια του προβλέπεται να είναι αρκετά μεγάλη. Σε μια χώρα που τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης έχουν αναγάγει την οπίσθια κυβίστηση σε ολυμπιακό άθλημα, είναι σχεδόν αδύνατο για έναν τηλεθεατή, έναν ακροατή, έναν αναγνώστη όχι να ενημερωθεί, αλλά να βρει που είναι η αλήθεια και που το ψέμα. Η ενημέρωση εν μεγάλη ελληνική αποικία, 2013 μ.X., μοιάζει με παιχνίδι κρυμμένου θησαυρού. Στη στήλη μου, στο UNFOLLOW Ιουνίου, που κυκλοφορεί, εξιστορώ το εξής: Ο βραβευμένος με Νόμπελ Ειρήνης το 1984 νοτιοαφρικανός κληρικός Ντέσμοντ Τούτου, πολέμιος του απαρτχάιντ, συνήθιζε να χρησιμοποιεί ένα ανέκδοτο για να προκαλέσει το ενδιαφέρον του ακροατηρίου του. «Όταν ήρθαν στη Νότια Αφρική, εμείς είχαμε τη γη κι εκείνοι κρατούσαν τη Βίβλο. "Ας προσευχηθούμε" μας είπαν. Κλείσαμε τα μάτια. Όταν τα ανοίξαμε, κρατούσαμε εμείς τη Βίβλο και αυτοί είχαν τη γη». Και λίγο πιο κάτω, γράφω: «Το παραδάκι να πέσει και το φιλέτο ακόμη να πάει στους… κατακτητές. Και για τους υπόλοιπους μένει η παράφραση του ανεκδότου του Ντέσμοντ Τούτου: Όταν ήρθαν στην Ελλάδα, εμείς είχαμε τη γη κι εκείνοι κρατούσαν το ευρώ. "Ας το γιορτάσουμε" μας είπαν. Κάναμε πάρτι. Όταν τελείωσε είχαμε μόνο χρέη και αυτοί είχαν την Ελλάδα…»
Του Λευτέρη Χαραλαμπόπουλου
Η Τετάρτη 22 Μαϊου 2013 ήταν μία ακόμη ημέρα για τα κυρίαρχα μίντια για να γιορτάσουν τις αποκρατικοποιήσεις. Στα εξώφυλλα των εφημερίδων και στα δελτία των οκτώ με αλαλαγμούς χαράς είχαν υποδεχτεί την συνάντηση του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά με τον Αλεξέι Μίλερ, δεξί χέρι του Βλαντίμιρ Πούτιν και επικεφαλής της Gazprom, η οποία θα αποκτούσε τη ΔΕΠΑ. «'Οποιος δώσει τα περισσότερα να αποκτήσει τη ΔΕΠΑ», έσκουζε ο εθνικός κήρυκας Γιάννης Πρετεντέρης στο Mega και συμπλήρωνε ο Μπάμπης (ένας είναι ο Μπάμπης) στο Σκάι: «Επιτέλους να αρχίσουν οι αποκρατικοποιήσεις. Όχι άλλα λόγια. Έργα». Ασφαλώς κανείς δεν αναρωτήθηκε τι δουλειά είχε ο πρωθυπουργός να συναντιέται 3 φορές (είχαν προηγηθεί άλλες δύο το Μάρτιο και τον Απρίλιο) με το αφεντικό μιας πολυεθνικής που σκοπεύει να αγοράσει μια μονοπωλιακή επιχείρηση ενέργειας της χώρας. Ακόμα και το αδιάβλητο του διαγωνισμού πήγαινε περίπατο, αλλά αυτά είναι ψιλά γράμματα μπροστά στη σωτηρία που θα έρθει από το ξεπούλημα.
Δευτέρα 10 Ιουνίου 2013. Αλλαγή σκηνικού. Τα κυρίαρχα μνημονιακά μέσα επιδίδονται σε κυνήγι μαγισσών. «Η κομισιόν χάλασε την πώληση. Απείλησε ότι δεν θα δεχτεί την πώληση στους ρώσους και οι επενδυτές αποχώρησαν», ήταν η καραμέλα που πιπίλιζαν όλοι μαζί. Τι και αν ο πρόεδρος της Κομισιόν κ. Μπαρόζο τούς διέψευσε. Τι και αν με ανακοίνωσή της η Gazprom ξεκαθάρισε ότι δεν έμεινε ικανοποιημένη από τις δεσμεύσεις τις κυβέρνησης. Ο Γιάννης Πρετεντέρης δεν κάνει ποτέ λάθος. Ισως μόνο μία φορά. Τότε που του ξέφυγε και είπε ότι έλεγε ψέματα, όταν υποστήριζε ότι το ΔΝΤ θα σώσει τη χώρα με το πρώτο μνημόνιο. Αλλά και αυτά είναι ψιλά γράμματα.
Ποιες ήταν όμως οι δεσμεύσεις που αρχικά είχε πάρει η Κυβέρνηση του κ. Αντώνη Σαμαρά και κανένα κυρίαρχο μνημονιακό μέσο δεν αποκάλυψε; Στο UNFOLLOW 18 που κυκλοφορεί στα περίπτερα, στο ρεπορτάζ μας για τους μεγαλοοφειλέτες της ΔΕΠΑ, γράφουμε: «Συγκεκριμένα, οι Ρώσοι απαίτησαν:
• Εγγυητική επιστολή του Δημοσίου για την αποπληρωμή των χρεών τρίτων προς τη ΔΕΠΑ, ύψους 600 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για χρέη που έχουν κυρίως ιδιώτες ηλεκτροπαραγωγοί, μεγάλες βιομηχανικές μονάδες και κρατικοί οργανισμοί. Μεταξύ αυτών, οι Βαρδινογιάννης, Μυτιληναίος, Περιστέρης, Λάτσης και Μπόμπολας.
• Μείωση του ύψους της εγγυητικής επιστολής (20% ως προς το ποσοστό της προσφοράς) και της κατάπτωσής της σε περίπτωση που η συμφωνία δεν ολοκληρωθεί λόγω παρέμβασης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ανταγωνισμού. Η ελληνική κυβέρνηση, διά στόματος πρωθυπουργού, δέχτηκε να μειωθεί η αξία της εγγυητικής στο 10% της προσφοράς. Προωθούνταν και το σενάριο του πέναλτυ περίπου στο 5% σε περίπτωση ακύρωσης της συμφωνίας ανεξαρτήτως ποσού.
• "Ρήτρα δραχμής" σε περίπτωση εξόδου της Ελλάδας από τη ζώνη του ευρώ.
• Δικαίωμα "αναστροφής πώλησης", δηλαδή ο μελλοντικός αγοραστής να μπορεί να πουλήσει την εταιρεία στο Δημόσιο, αν στο μέλλον κάποια κυβέρνηση αλλάξει τους συντελεστές φορολόγησης.
• Κρατικές εγγυήσεις για διατήρηση της τιμολογιακής πολιτικής των τριών ΕΠΑ (Αττικής, Θεσσαλονίκης, Θεσσαλίας), εξομάλυνση της αγοράς ηλεκτρισμού και διασφάλιση όχι μόνο της αποπληρωμής των ληξιπρόθεσμων οφειλών του ΛΑΓΗΕ Α.Ε. (Λειτουργού της Αγοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας) αλλά και της μη δημιουργίας νέων. Με δεδομένο ότι το μάνατζμεντ των ΕΠΑ ανήκει σε ξένους μετόχους, την ολλανδική Shell και την Ιταλική Εni, οι Ρώσοι απαίτησαν να εγγυηθεί το κράτος ότι θα συνεχιστεί η ίδια εμπορική και τιμολογιακή πολιτική.»
Στην ανακοίνωσή της η Gazprom σημειώνει ότι αποχώρησε από τον διαγωνισμός εξαιτίας της απουσίας επαρκών κρατικών εγγυήσεων. Ουσιαστικά οι Ρώσοι ζήτησαν να συμψηφιστούν οι οφειλές προς τη ΔΕΠΑ και να πληρώσουν ό,τι απομένει, διότι δεν εμπιστεύονται την κυβέρνηση με τον τρόπο που χειρίζεται τους μεγαλοοφειλέτες. Δεν ήθελαν να εγγυηθεί η κυβέρνηση τις οφειλές, αλλά να ξεμπερδεύουν μία και καλή με αυτές και να αφαιρεθούν από το συνολικό τίμημα.
Ποιοι είναι όμως οι μεγαλοοφειλέτες, για τους οποίους όλοι σιωπούν; Στο UNFOLLOW 18 γράφουμε: «Με δεδομένο ότι το τίμημα για την εξαγορά της ΔΕΠΑ στην καλύτερη περίπτωση θα φτάσει τα 900 εκ. ευρώ και στη χειρότερη τα 500-600 εκ., τα δημόσια ταμεία κινδυνεύουν να βγουν ακόμα και ζημιωμένα. Οι κυβερνητικές κινήσεις, οι χειρισμοί του πρωθυπουργού, αλλά και μια σειρά από παρεμβάσεις κρατικών υπηρεσιών, όπως η ΡΑΕ (Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας), φανερώνουν τις προθέσεις της συγκυβέρνησης να κουκουλώσει την υπόθεση των χρεών των μεγαλοοφειλετών προς τη ΔΕΠΑ, για να προχωρήσει με κάθε τρόπο στη σκανδαλώδη ιδιωτικοποίησή της. […]
Σύμφωνα μάλιστα με ερώτηση προς τον υπουργό ΠΕΚΑ, που κατέθεσε στη Βουλή η βουλευτής των Ανεξάρτητων Ελλήνων Ραχήλ Μακρή (15/05/2013), οι οφειλές εταιρειών που εμφανίζονταν ως επίδοξοι επενδυτές για την απόκτηση της ΔΕΠΑ ανέρχονταν, μέχρι τον Οκτώβριο 2012, στα 367.941.707,04 ευρώ. Συγκεκριμένα, οι εταιρείες του ομίλου Μυτιληναίου είχαν τις εξής οφειλές προς τη ΔΕΠΑ: Η Αλουμίνιον Α.Ε. 53.278.665,61 ευρώ, η Κόρινθος Power 54.579.480,75 ευρώ, η Protergia A.E. 74.799.501,73. H Motor Oil Eλλάς Διυλιστήρια Κορίνθου Α.Ε., συμφερόντων Βαρδινογιάννη, όφειλε στη ΔΕΠΑ 34.953.943,72 ευρώ. Η εταιρεία Ήρων ΙΙ Θερμοηλεκτρικός Σταθμός Βοιωτίας του ομίλου ΓΕΚ-ΤΕΡΝΑ χρωστούσε στη ΔΕΠΑ 6.184.610,92 ευρώ. Και η ELPEDISON Eνεργειακή Α.Ε., συμφερόντων Λάτση και Μπόμπολα, που είχαν ενδιαφερθεί σε προηγούμενη φάση του διαγωνισμού για την εξαγορά της ΔΕΠΑ, μέσω συμμετοχής στην κοινοπραξία EDISON με ποσοστό 50%, όφειλε 144.145.504,31 ευρώ. Οι οφειλές όλων εξακολουθούν να υφίστανται και μάλιστα αρκετά φουσκωμένες.» (Δείτε το video: «Σε ποιους ανήκουν οι οφειλές που εγγυάται το κράτος;»)
Μάλλον κάτι ξέρουν καλά οι ρώσοι της Gazprom και ζήτησαν να συμψηφιστούν οι οφειλές. Στην ανακοίνωση τους γράφουν: «Όλες οι τυπικές διαδικασίες και διατυπώσεις για την ολοκλήρωση της αγοράς της ΔΕΠΑ μετά την ολοκλήρωση του διαγωνισμού μπορούν να διαρκέσουν περίπου έναν χρόνο. Ήδη τώρα η εταιρεία έχει σοβαρά προβλήματα από μη πληρωμές καταναλωτών, θα απαιτηθεί αναδιάρθρωσή της για την αποκοπή των παραρτημάτων της ΔΕΣΦΑ, ενώ στους συμμετέχοντες στο διαγωνισμό δεν παρασχέθηκαν εγγυήσεις ότι δεν θα επιδεινωθεί το υπάρχον καθεστώς κρατικών ρυθμίσεων για τη ΔΕΠΑ».
Οι Ρώσοι ανησύχησαν ότι η ειδική μεταχείριση που έχουν οι μεγαλοοφειλέτες θα συνεχιστεί και ότι υπάρχουν σοβαρά προβλήματα από τις μη πληρωμές των καταναλωτών. Άραγε από τον Οκτώβριο του 2012, πού βρίσκονται οι οφειλές των μεγαλοοφειλετών; Η ΔΕΠΑ στις 3 Ιουνίου απάντησε στην ερώτηση της Ραχήλ Μακρή. Οι εταιρείες του ομίλου Μυτιληναίου μέχρι τις 31 Μαίου 2013 χρωστούν συνολικά 182.657.648,09 ευρώ. Συγκεκριμένα η Αλουμίνιον Α.Ε. 111.454.999,90 ευρώ, η Κόρινθος Power 29.846.389,61 ευρώ, η Protergia A.E. 46.445.051,09 ευρώ. H Motor Oil Eλλάς Διυλιστήρια Κορίνθου Α.Ε., συμφερόντων Βαρδινογιάννη, οφείλει στη ΔΕΠΑ 36.960.017,22 ευρώ. Η εταιρεία Ήρων ΙΙ Θερμοηλεκτρικός Σταθμός Βοιωτίας του ομίλου ΓΕΚ-ΤΕΡΝΑ χρωστάει 25.548.825,22 ευρώ. Και η ELPEDISON Eνεργειακή Α.Ε., συμφερόντων Λάτση και Μπόμπολα, οφείλει 48.312.591,12 ευρώ.
Η κυβέρνηση του Αντώνη Σαμαρά στο διαγωνισμό πώλησης της ΔΕΠΑ αλλά και του ΔΕΣΦΑ θέλησε να πιάσει με ένα σμπάρο δύο τρυγόνια. (Δείτε το video: «Σαμαρικοί: "Λαθρομετανάστες" στη Νέα Δημοκρατία»)
Απλά οι ρώσοι της Gazprom και της Sintez δεν τσίμπησαν το δόλωμα. Αν ο πρωθυπουργός της χώρας σύρθηκε σε διαπραγμάτευση για επικοινωνιακούς λόγους, χωρίς το επιτελείο του να έχει εξασφαλίσει ότι η Κομισιόν δεν θα φέρει αντιρρήσεις, τότε πρόκειται για μέγιστο πολιτικό σφάλμα. Όπως γράφει και ο Νίκος Μπογιόπουλος στο UNFOLLOW 18, εμφάνισαν τον πρωθυπουργό σαν τον αξέχαστο Αυλωνίτη να διαλαλεί την πραμάτεια του φωνάζοντας: «Περάστε, κύριοι, ό,τι πάρετε ένα τάληρο, κύριοι...». Αρκεί να μην είναι ρούβλια, θα συμπληρώσω.
Επισκεφθείτε τη σελίδα: Ημερολόγιο Ιδιωτικοποιήσεων 2013-2014. Με κάθε νέα εξέλιξη, θα ενημερώνονται και οι αντίστοιχες αναρτήσεις. Θα βρίσκετε πάντοτε τις πιο πρόσφατα ενημερωμένες αναρτήσεις στην κορυφή της σελίδας.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου