Σάββατο 4 Φεβρουαρίου 2012

Anonymous: Υπέκλεψαν τηλεδιάσκεψη των FBI και Σκότλαντ Γιαρντ



Μια τηλεφωνική συνομιλία και άλλες ευαίσθητες επικοινωνίες ανάμεσα στο FBI και τη Σκότλαντ Γιαρντ στη Βρετανία υπέκλεψαν οι χακτιβιστές Anonymous, όπως παραδέχτηκε την Παρασκευή η αμερικανική υπηρεσία πληροφοριών. Το πρωί της ίδιας ημέρας, οι Anonymous ανάρτησαν στο διαδίκτυο το περιεχόμενο μιας 17λεπτης τηλεφωνικής κλήσης ανάμεσα στο FBI και τη Σκότλαντ Γιαρντ στις 17 Ιανουαρίου, με θέμα την παρακολούθηση και τη δίωξη των ιδίων.


Οι Anonymous ανέβασαν τη συνομιλία που υπέκλεψαν στο YouTube, μαζί με ένα γραπτό μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, που είχε συντάξει ένας πράκτορας της αμερικανικής ομοσπονδιακής αστυνομίας η οποία οργάνωσε την τηλεδιάσκεψη στις 17 Ιανουαρίου.

«Η πληροφορία προοριζόταν αποκλειστικά για τα στελέχη των δυνάμεων της τάξης και
την απέκτησαν παράνομα», ανέφερε το FBI σε ανακοίνωσή του, προσθέτοντας ότι έχει ξεκινήσει έρευνα για τον εντοπισμό των δραστών.

Στο κείμενο, που συνοδεύει το βίντεο καλούνται οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι να συμμετάσχουν στην τηλεδιάσκεψη προκειμένου να συζητήσουν θέματα που αφορούν τις έρευνες σε βάρος οργανώσεων κυβερνοπειρατών όπως οι Anonymous, Lulzsec, Antisec και άλλες.

Το μήνυμα είχε σταλεί στις αστυνομίες της Βρετανίας, της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Ολλανδίας, της Σουηδίας και της Ιρλανδίας, όμως στο βίντεο ακούγονται μόνο μέλη της Σκότλαντ Γιαρντ και του FBI.

Οι Anonymous ανέβασαν και ένα μήνυμα στο Twitter, που παραπέμπει στο YouTube και σημειώνει ότι το FBI «θα αναρωτιέται πώς είμαστε σε θέση να διαβάζουμε τα εσωτερικά μηνύματά του, εδώ και καιρό».

Ο Γκρέιαμ Κλάλι της εταιρείας ασφάλειας λογισμικού Sophos ανέφερε στο μπλογκ του ότι οι πειρατές πιθανότατα διείσδυσαν στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο ενός πράκτορα. «Αναμφίβολα οι αστυνομικοί θα είναι κατάπληκτοι, που οι άνθρωποι τους οποίους προσπαθούν να συλλάβουν μπορούν να ακούν τις εσωτερικές συνομιλίες τους», πρόσθεσε.

Στο βίντεο, οι Βρετανοί και Αμερικανοί αστυνομικοί αναφέρουν ορισμένους στόχους των ερευνών τους, όπως τους Τζέικ Ντέιβις και Ράιαν Κλίρι, δύο Βρετανούς εφήβους οι οποίοι συνελήφθησαν πέρσι για κυβερνοπειρατεία. Τα υπόλοιπα ονόματα δεν ακούγονται καθαρά. Ο Ντέιβις κατηγορείται για πειρατεία ιστοσελίδων, όπως αυτή της βρετανικής υπηρεσίας κατά του οργανωμένου εγκλήματος (SOCA), που δέχτηκε επίθεση στον περασμένο Ιούνιο και διέκοψε τη λειτουργία της, για πολλές ώρες. Ο Κλίρι κρατείται ως εμπλεκόμενος σε κυβερνοπειρατία εκ μέρους της Lulz Security, μιας ομάδας που αποσχίσθηκε από τους Anonymous.

Κάποια στιγμή ένας Βρετανός αστυνομικός ευχαριστεί τον Αμερικανό ομόλογό του, που τον βοήθησε να εξετάσει το σκληρό δίσκο του Κλίρι. Λίγο αργότερα, μιλάει για έναν «πειρατή» από το Γουέστ Μίντλαντς της Βρετανίας με το ψευδώνυμο «tehwongz». «Είναι ένας 15χρονος, που τα κάνει όλα αυτά για να τραβήξει την προσοχή και είναι λίγο ηλίθιος», ακούγεται να λέει.

Τον περασμένο μήνα, οι Anonymous έθεσαν εκτός λειτουργίας για πολλές ώρες τις ιστοσελίδες του FBI και του υπουργείου Δικαιοσύνης, ενώ στα τέλη του 2010 είχαν επιτεθεί στις ιστοσελίδες των εταιρειών Amazon, Visa, MasterCard και PayPal.



                                                                             Η μάσκα-σύμβολο των Anonymous: Ποιός είναι από πίσω;


mask_comp_reuters624
.Ελίνα Ράπτη
Από τη Νέα Υόρκη στο Λονδίνο και από την Κολονία στη Σύδνεϋ και το Βουκουρέστι, το κύμα διαμαρτυριών εναντίον πολιτικών και τραπεζών δε λέει να ξεφουσκώσει.
Παρακολουθώντας κανείς τα τηλεοπτικά ρεπορτάζ που καλύπτουν τις διαδηλώσεις, θα εκπλαγεί από την επανάληψη ενός περίεργου μοτίβου. Διαδηλωτές που κρύβουν το πρόσωπό τους κάτω από τη διάσημη μάσκα του Guy Fawkes, του πρωταγωνιστή του V for Vendetta.
Η περιβόητη ομάδα ακτιβιστών-χάκερς Anonymous, ήταν οι πρώτοι που φόρεσαν τη μάσκα του V το 2008 σε διαδήλωση κατά της Σαηεντολογίας. Ο ιδρυτής των Wikileaks Julian Assange φόρεσε μία στην ομιλία του στο Occupy London Stock Exchange. Αστυνομικές δυνάμεις τον ανάγκασαν να τη βγάλει.
Η μάσκα, στην ταινία του 2006 V for Vendetta, ήταν το σήμα κατατεθέν ενός αινιγματικού αναρχικού, που χρησιμοποιεί τον Guy Fawkes ως πρότυπο, στην προσπάθειά του κατά της εξουσίας ενός φανταστικού φασιστικού κόμματος στο Ηνωμένο Βασίλειο. Ο V ανατινάζει το Κοινοβούλιο, κάτι που ο Guy Fawkes προσπάθησε μα δεν κατάφερε να κάνει πραγματικότητα το 1605.
Ο Άγγλος David Lloyd είναι ο άνθρωπος που σχεδίασε τη μάσκα του V για ένα κόμικ του Alan Moore. Ο Lloyd συγκρίνει τη χρήση της μάσκας από τους διαδηλωτές με τη διάσημη φωτογραφία του Τσε Γκεβάρα που έγινε σύμβολο της μόδας για τους νέους σε όλον τον κόσμο.
Η ταινία V for Vendetta τελειώνει με την εικόνα του πλήθους των Λονδρέζων που έχουν ξεχυθεί στους δρόμους, άοπλοι, με κατεύθυνση προς το Κοινοβούλιο, φορώντας όλοι τη μάσκα του V.
Είναι αυτή η εικόνα της συλλογικής ταυτότητας και της ταυτόχρονης ανωνυμίας που κάνουν αυτή τη μάσκα σύμβολο των Anonymous και άλλων ομάδων, λέει ο Rich Johnston, κριτικός κόμικς.
Οι μάσκες είχαν αρχικά φτιαχτεί από τη Warner Bros για την προώθηση της ταινίας και μοιράζονταν στις κινηματογραφικές αίθουσες. Η κατασκευαστική εταιρεία Rubies Costume Company, πουλάει γύρω στις 100.000 μάσκες το χρόνο παγκοσμίως, και 16.000 από αυτές πωλούνται στο Ηνωμένο Βασίλειο.
Ο εκπρόσωπος της εταιρείας, Steve Kitt, φαίνεται να ανησυχεί για αυτήν την σύνδεση των διαφόρων ακτιβιστικών ομάδων με τη μάσκα. Αρνείται το γεγονός ότι οι πωλήσεις της μάσκας έχουν ανέβει εξαιτίας της χρήσης τους από ομάδες όπως οι Anonymous και δηλώνει ότι η μάσκα έγινε περιζήτητη μετά την ταινία V for Vendetta.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου