Κυριακή 4 Σεπτεμβρίου 2011

Η «διδάκτωρ» πήρε μηδέν



της Κατερίνας Γκίκα02/09/2011




Θα σας πω μια ιστορία. Με πολιτική, οικονομία, ίντριγκες, συνομωσίες, κρίση, υπουργούς, δημοσιογράφους και λίγο τρόικα. Στην αρχή έχει καθαρά κοινωνικά και ρομαντικά στοιχεία και μόλις πριν ολοκληρωθεί παίρνει διαστάσεις θρίλερ. Δεν έχω ιδέα ποιος είναι ο ένοχος, υποψιάζομαι ωστόσο ποιος είναι το θύμα.


Πριν ένα χρόνο σχεδόν, τον Ιούλιο του 2010, ενισχύθηκε η διαφάνεια και ο ρόλος της βουλής με την ίδρυση του γραφείου Προϋπολογισμού του κράτους. Αυτό ανέφερε η διάταξη (άρθρο 8β)που συμπεριλήφθηκε στο νομοσχέδιο για την δημοσιονομική διαχείριση και ευθύνη.





Αρμοδιότητα του νέου αυτού Οργάνου, που θα στελέχωναν επιστήμονες και όχι πολιτικοί (και συστάθηκε κατ’ εντολή και επιθυμία της τρόικα), ήταν η παρακολούθηση της εκτέλεσης του προϋπολογισμού του Κράτους και η συγκέντρωση σχετικών πληροφοριών για τις προβλέψεις για τα δημόσια έσοδα, τις δαπάνες, κλπ. Μάλιστα υπήρχε εντός του νόμου σχετική επισήμανση ότι τα υπουργεία και οι φορείς της κυβέρνησης υποχρεούνται να παρέχουν τις απαιτούμενες πληροφορίες στο γραφείο Προϋπολογισμού της βουλής.





Μόλις τον περασμένο Μάρτιο το γραφείο στελεχώθηκε και η κυρία Στέλλα Σάββα Μπαλφούσια τοποθετήθηκε επικεφαλής μετά από εισήγηση του τότε υπουργού οικονομικών Γιώργου Παπακωνσταντίνου. Δεν ήταν φίλοι, όπως έλεγε ένας συνεργάτης του υπουργού, ούτε το τηλέφωνο της δεν έχει στην ατζέντα του κινητού του άλλωστε, απλά τον εντυπωσίασε το πλούσιο βιογραφικό της (τουλάχιστον δεκασέλιδο) και την πρότεινε για αυτή την θέση. Είχαν ωστόσο συνεργαστεί και για ένα διάστημα μαζί της καθώς μετείχε το 2009 στην επιτροπή για τον έλεγχο του χρέους. Διδάκτωρ Οικονομικών, ερευνήτρια στο Κέντρο Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών, υπεύθυνη του τομέα μακροοικονομικής ανάλυσης και Προβλέψεων από το 2003 και πλήθος άλλα προσόντα, που εντυπωσίασαν σύσσωμη και την Διάσκεψη των Προέδρων η οποία ομόφωνα επικύρωσε την επιλογή.


Ανάμεσα στις υποχρεώσεις του νέου αυτού γραφείου (Ευρωπαϊκών προδιαγραφών) ήταν να συντάσσει εκθέσεις ανά τρίμηνο, οπότε και οι επιστήμονες τήρησαν το χρονοδιάγραμμα στο ακέραιο. Μέσα στον Ιούλιο είχαν έτοιμη την πρώτη έκθεση που έλεγε ότι η δυναμική του χρέους της χώρας είναι ανεξέλεγκτη. Κανείς δεν εντυπωσιάστηκε τότε, παρά μόνον ο Σταϊκούρας που έβγαλε μια δήλωση και οι πάντες αγνόησαν την περίοδο ημιθερινής ραστώνης. Άλλωστε ποιο ήταν το καινούργιο;


Οπότε η κυρία Μπαλφούσια συνέχισε απερίσπαστη την δουλειά της και μέσα στο κατακαλόκαιρο, μαζί με τα άλλα τρία μέλη του γραφείου της, (προφανώς ερήμην του κ. Βενιζέλου) και πριν βγει ο Αύγουστος έφερε και δεύτερη έκθεση στα μέλη της αρμόδιας επιτροπής της Βουλής που συνεδρίαζε παρουσία του υφυπουργού Φίλιππου Σαχινίδη. «Το έλλειμμα του κρατικού προϋπολογισμού θα υπερβεί τις προβλέψεις ακόμη και με την υπόθεση ότι το σύνολο των μέτρων του Μεσοπρόθεσμου (και αφορούν τον ΚΠ) καθώς και κάποια μέτρα που ελήφθησαν αργότερα, θα υλοποιηθούν εγκαίρως και στο ακέραιο ως το τέλος του έτους ήταν μια από τις συνταρακτικές διαπιστώσεις (που κινούνται σε αντίθετη κατεύθυνση με αυτές της κυβέρνησής). Τα νέα έφτασαν αίφνης στον υπουργό Οικονομικών και στα δελτία των ειδήσεων ταυτόχρονα. Ο αντιπρόεδρος μηδένισε την κόλλα της Προέδρου και την επέπληξε δημοσίως ότι «είναι εκτός θέματος». Ως ελαφρυντικό (αν μπορεί θα θεωρηθεί τέτοιο) ανέφερε την απειρία των ανθρώπων που την συνέταξαν και την αφερεγγυότητα των στοιχείων. Πιο επιεικής ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου ανέφερε ότι «έχουμε ένα γραφείο που μόλις συστάθηκε και χρησιμοποιεί ακραίους χαρακτηρισμούς».





Η έκθεση πετάχτηκε στο καλάθι των αχρήστων και δεν αναρτήθηκε καν στο διαδίκτυο και η κυρία Μπαλφούσια αποβλήθηκε. Υπέβαλε την παραίτηση της και από το γραφείο της οδού Σέκερη όπου είχε εγκατασταθεί βρέθηκε στον...δρόμο της αναζήτησης άλλων εμπειριών. Προφανώς η τελευταία, αυτή της εμπλοκής της με τα πρόσωπα που χειρίζονται την κρίση της χώρας, ήταν πρωτόγνωρη εμπειρία, που θα παραλείψει να συμπεριλάβει στο κατά τ' άλλα πλούσιο βιογραφικό της .

ένα άρθρο των πρωταγωνιστών

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου